Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 10. nov. 2021

TV Maribor • Sre, 10. nov.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Leto 2021 zaznamuje tudi 200. obletnica rojstva Fjodorja M. Dostojevskega in prav te dni bo več dogodkov posvečenih temu svetovnemu mojstru pisane besede. Nocoj smo si ogledali predstavo Idiot zagrebškega HNK-ja v Cankarjevem domu. Čeprav na epidemijo še ne moremo pogledat z distance, pa je Koronarazstava v Mestnem muzeju kljub temu priložnost, da se spomnimo kakšni so bili začetki epidemije in s čim vse smo se soočali v času prvega zaprtja države. Obiskali smo tudi Bažato, novo galerijo v Ljubljani in pogledali kaj nas čaka na 32. mednarodnem filmskem festivalu LIFFe, ki se začne jutri.

Az adás témája az ősz. A gyerekek szüretelnek és tököt magoznak, valamint szárított almát és őszi dekorációt készítenek.

Tema oddaje je jesen. Otroci bodo trgali grozdje in čistili buče, sušili jabolka in izdelali jesensko dekoracijo.

Prodajalci ponujajo vse mogoče storitve, tudi merjenje krvnega tlaka, sladkorja in holesterola. Prodajajo prehranska dopolnila, mazila, celo izdelke, ki naj bi pomagali pri koronavirusni bolezni, pa vse mogoče pripomočke za dom. Vse po pregrešno visokih cenah. Žrtve prodajalcev oziroma akviziterjev, ki skušajo po telefonu ali osebno vsiliti nepotreben in pogosto zelo drag nakup, so predvsem starejši. Zato pri združenju Srebrna nit in Zvezi potrošnikov Slovenije vsem starejšim sporočajo, da je zakon na njihovi strani, tudi če jih takšna ponudba premami: blago lahko vrnejo in denar dobijo povrnjen.

SADIMO VRTNICO V LONEC
Dokler zemlja še ni zmrznjena, to izkoristimo za sajenje. Matjaž Mastnak tokrat prikaže, na kaj vse moramo biti pozorni, če sadimo vrtnice v lonce. Na zimo bo pripravil tudi starejše vrtnice v posodah.
KLUB GAIA: SADIMO NEŠPLJO
Tokrat smo se s klubom Gaia odpravili v Gornjo Radgono. Mlada družina, ki je podedovala sadovnjak, zasajen že pred kakimi 50. leti, ga skuša pomladiti z zanimivimi vrstami sadja. Zaščitili bodo tudi razpokana debla starih dreves.
MARJANOVA ZBIRKA KAKTUSOV
Prikazali bomo pravo poslastico za ljubitelje kaktusov. V Malih Braslovčah smo občudovali zavidljivo zbirko teh raznolikih rastlin z drugih celin, ki ne rastejo le v puščavah, ampak nekatere prenesejo tudi visokogorske razmere.
navrtu@rtvslo.si

Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto v letošnjem letu obeležuje dvajseto obletnico delovanja. Ob tej priloložnosti predstavljamo nekaj zanimivih kmetij in projektov s tega območja. Obiskali smo tudi letošnjo Kmetico leta, ki prihaja iz Bele krajine.

V oddaji »Kuhinja naših non – dediščina solin« je zajeto bogastvo obmorskega kulinaričnega izročila, hkrati pa poudarjen pomen ohranjanja tradicionalne pridelave soli. Rdeča nit oddaj je dragocena kulturna in naravna dediščina zavarovanega območja slovenskih solin. Del tega pomembnega izročila so tudi tradicionalne jedi, ki jih domačini še vedno pripravljajo, saj se recepti, ki vključujejo lokalne sestavine, niso izgubili, ampak se prenašajo iz roda v rod. Pred kamero so tako stopili domačini, katerih življenja so na različne načine povezana s solinami in solinarstvom ter prikazali pripravo jedi, ki so jih jedli tudi njihovi predniki. Neprecenljiv zaklad znanja, narave in kulture, ki nam je bil zaupan, pa opisujejo tudi strokovnjaki, ki skrbijo za varovanje dediščine. Snemanje je potekalo na območju Fontaniggie, Strunjana in Parecaga. Oddaje so nastale v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Skupnostjo Italijanov Piran Giuseppe Tartini, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran.

Ana Tavčar in Lorella Flego vas prebujata ob sredah. Čas bo za zdravstvene nasvete s kredibilnimi strokovnjaki, posvetili pa se bosta tudi psihološkim temam in modnim trendom.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Na Graški Gori, na tromeji občin Velenje, Mislinja in Slovenj Gradec, so pripravili že 44-ti festival, kjer bodo tokrat igrali Extra Kvintet, ansambel Hram, Skupina Džuboks, Vrli muzikanti ter Petovia Kvintet. Voditelja koncerta sta Tjaša Hrobat in Andrej Hofer.

Janez Anton Scopoli je utemeljitelj slovenske botanike. Leta 1760 je izdal prvo, 1772. pa dopolnjeno izdajo Flore carniolice, temeljnega popisa rastlinstva pri nas oziroma takratne širše Kranjske. 15 let je živel in ustvarjal v Idriji, kjer pa ni bil srečen. Morda je prav zaradi tega prehodil številne idrijske hribe in velik del takratne Kranjske in popisoval rastline, živali in minerale. Idrijsko obdobje je bilo njegovo najbolj plodno. Zadnja leta je preživel v italijanski Pavii, tam je oblikoval botanični vrt, kot je videti še danes. Po njem je poimenovan rod volčičev z vrsto kranjski oziroma scopolijev volčič. Ob 200-letnici njegove smrti, ta je bila lani, so njegov portret pripravili v uredništvu oddaje Na vrtu.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V devetdesetih letih 20. stoletja je Štukelj veljal za najstarejšega še živečega olimpionika - dobitnika zlate olimpijske kolajne. Zaradi te vloge je bil povabljen na otvoritev olimpijskih iger v Atlanti leta 1996. S svojo čilostjo je pri skoraj 98 letih navdušil vse, tudi takratnega predsednika ZDA Billa Clintona. Avtor oddaje je Franček Jauk.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Vabljeni k ogledu.

Obiskali smo Konjeniški klub Zaton v Petanjcih, kjer največ pozornosti posvečajo otrokom in njihovemu odnosu do konjev. V osrčju Krajinskega parka Goričko stoji socialna kmetija Korenika, kjer spoštljivo skrbijo tudi za živali. Podrobneje spoznavamo žerjave, ki te dni na svoji poti v toplejše kraje, preletavajo Slovenijo. Predstavljamo nov dobrodelni koledar Zavoda Koki, ki skrbi za rejne živali. Tema koledarja je »Praznovanje življenja«. Opozarjamo na aktualno akcijo sterilizacij in kastracij psov in mačk v organizaciji Društva za zaščito živali Maribor. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V devetdesetih letih 20. stoletja je Štukelj veljal za najstarejšega še živečega olimpionika - dobitnika zlate olimpijske kolajne. Zaradi te vloge je bil povabljen na otvoritev olimpijskih iger v Atlanti leta 1996. S svojo čilostjo je pri skoraj 98 letih navdušil vse, tudi takratnega predsednika ZDA Billa Clintona. Avtor oddaje je Franček Jauk.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Človeško telo vsebuje poleg svojih lastnih celic še več kot 100 trilijonov mikroorganizmov. Večina teh je v našem črevesju. Raziskave kažejo, da so z mikrobioto našega črevesja povezane številne bolezni. Raziskujejo tudi njen pomen pri covidu 19. V klinični študiji naj bi se izkazalo, da črevesna mikroflora pri akutnih bolnikih s covidom ni bila normalna.
Kako bi lahko odkrili, h katerim boleznim smo morda bolj nagnjeni, in jih še pravočasno preprečili? Ena od možnosti je presejalni test črevesnega mikrobioma.

V oddaji Osmi dan bomo predstavili reportažo s prvega festivala sodobnega plesa Visaví, ki poteka v Gorici in Novi Gorici s ciljem preseganja meja. V Oslu so odprli muzej Edvarda Muncha, ki hrani več kot 26 000 slikarjevih del, v Londonu in New Yorku, mestih, kjer se je rodil in umrl David Bowie, pa so pripravili povezani razstavi o tej glasbeni legendi. V studio prihaja Miha Mazzini, avtor odmevnega romana Izbrisana, prevedenega v več jezikov. Ogledali smo si tudi digitalno zbirko fotografij Davorina Majkusa, s katero Sigic nadaljuje sistematično digitalizacijo fotografskega gradiva, povezanega s slovensko glasbeno sceno.

Vabljeni k ogledu!

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov