Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 17. maj. 2022

TV Maribor • Tor, 17. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Bili smo na sinočnjem koncertu priznanega hrvaškega pianista Iva Pogorelića v Cankarjevem domu. Predstavili bomo novo uprizoritev Verdijevega Rigoletta, ki so ga v Operi in baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor premierno uprizorili v petek. Ogledali pa smo si tudi razstavo akademskega slikarja Hermana Gvardjančiča v ljubljanski galeriji Bažato.

Sodobni umetnik Marko Lipuš je za kapelsko pasažo oblikoval Spominsko uro. V njej so omenjene vse žrtve iz občine, ne samo v številkah, ampak ura pokaže vsakega posameznika. Zgodovinarka Brigitte Entner je avtorica knjige Ko so na posest prišle policijske enote v spomin na slovenske žrtve nacističnega preganjanja iz občine Železna Kapla - Bela.
V Muzeju Wernerja Berga v Pliberku sta na ogled dve razstavi. Mestna občina se poklanja umetnici svetovnega slovesa Kiki Kogelnik ob 25. obletnici njene smrti z biografsko razstavo. Življenjepis pa je tudi rdeča nit razstave Werner Berg: Kronologija, ki prikazuje, kako se je skozi leta razvijala in spreminjala Bergova likovna govorica.
Otroška gledališka skupina Katoliškega kulturnega društva Vogrče in okolica je pripravila pravljico Teje Kovše za otroke od 3. leta, ki pripoveduje o tem, kako so princesko rešili slabih sanj.
V Globasnici so z dobrodelnim koncertom Dua Sonoma in bazarjem umetnin, ki jih je z udeleženci ustvarjalne delavnice Florian dobrodelne ustanove Caritas izdelala umetnica Nežika Novak, zbirali sredstva za pomoč Ukrajini. Obenem so s tem dogodkom sklenili letošnji niz prireditev v sklopu Globaških kulturnih dnevov.
http://slovenci.orf.at

"Ne zapirajte šol!" "Dovolj je!" Kljub kolajnam v senci. Pomagamo družini Meke. Štorje sz škrinje.

Dr. Nada Šabec je profesorica lingvistike, dvakratna prejemnica Fulbrightove štipendije. Prvič jo je prejela za magistrski študij na Univerzi Pennsilvanija, in drugič za podoktorski študij in raziskave na Univerzi Georgetown v Washingtonu. Bila je gostujoča predavateljica na številnih evropskih in ameriških univerzah, njeno življenjsko delo pa je raziskovanje identitet Slovencev v Severni Ameriki.
Vabimo vas, da si pogovor z dr. Nado Šabec v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 16. maja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Tiszaújvárosba és Zebegénybe kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po mestu Tiszaújváros in vasi Zebegény.

Za kiparja Ivana Napotnika pravijo, da si nihče ni prisvojil lesa kot materiala za obdelovanje v tolikšni meri, kot si ga je on. Rojen v majhni vasici Zavodnje nad Šošanjem je bil vse življenje tesno povezan z naravo. Oče je upal, da bo ostal na domačiji, a ga je vleklo v svet. Akademsko izobražen kipar je najbolj ustvarjalno obdobje svojega življenja preživel na kmetiji, kjer se je bolj kot kmetovanju posvečal kiparstvu. 130 let je od njegovega rojstva in v Šoštanju obeležujejo njegovo leto. Stalna razstava, ki je na ogled v lepo obnovljeni Vili Mayer, je le ena od možnosti, da spoznamo zanimivega ustvarjalca. V Sledeh smo poiskali tudi druge zanimivosti.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Sodobna hiša v idiličnem podeželjskem okolju najprej preseneti z dejstvom, da v dolžino meri kar 30 metrov. Ima pa med drugim tudi to posebnost, da se upira sodobni težnji po vse večji individualizaciji. V njej smo namreč našli prekrasen primer sobivanja dveh družinskih generacij. In kar je najbolje, vsi člani se med seboj odlično razumejo, kar se odraža tudi v odlični energiji, ki obiskovalca v hipu objame.
Poslovimo se z nepozabnimi prizori posestva nad Kamnikom z avtentično srednjeveško trdnjavo, staro več kot 6 stoletij, Da lahko še naprej pripoveduje svojo čarobno zgodbo, so zaslužni njeni lastniki, petčlanska družina, ki skrbi, da rustikalna pravljica še naprej traja. Del te pravljice prinesemo v domove gledalcev.

Z nami bo večkratna nagrajenka na področju šolstva Andreja Duhovnik Antoni.
S kakšnimi izzivi se spoprijemajo profesorji in dijaki ter učenci v zamejstvu?
Kakšna je prihodnost slovenske besede onkraj naših meja?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Kobilica se med brezskrbnim skakljanjem ustavi ob počasnem polžku in mu vzvišeno prigovarja, naj se premika hitreje, češ da je prepočasen. A nepazljiva odskoči naravnost v ribnik in konča v grlu lačne ribe. Včasih se je res bolje premikati počasneje kakor hiteti, saj v nevarnost pogosto zaidemo prav takrat, ko najbolj hitimo.

Sara v Čudogozd ni prišla sama. Z njo je Julija, njen dojenček. Kdo se bo pa igral z Jako? Naj si še Jaka poišče svojega dojenčka. Gozd mu ponudi kaktus. Na, lepa reč. Medvedek je veliko boljša izbira. Kdo se bo skril in kdo bo iskal? Kdo bo lovil in kdo bo ujet? Dojenčka sta se utrudila, zato je nastopil čas za uspavanko.

Geslo izrecite, zamižite, po štetju do tri spet oči odprite in se v Čudogozd zazrite! Kdo praznuje? Žalostna luna. Vas zanima, zakaj je žalostna? Osamljena je in nihče je ne pride obiskat. Gaja in Tina morata takoj ukrepati. Dajmo, super punci! Luna, prihajamo!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Mariboru smo si ogledali doslej najobsežnejšo razstavo Majski salon, v sklopu katerega razstavlja več kot 200 umetnikov. Predstavili bomo program Nemškega cikla v Stari elektrarni v Ljubljani in razstavo 18. generacije šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti. Bili smo tudi na plesnem koncertu Žigana Krajnčana v Kinu Šiška.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na zadnji uradni dan letošnje subvenscijske kampanje smo obiskali KGZ v Mariboru. Visoka letna stopnja inflacije postaja vse resnejša težava tudi v kmetijstvu. Stanje na terenu nam je približal predsednik Sindikata kmetov Slovenije, Anton Medved. O vse večjih nesorazmerjih znotraj prehranske verige smo se pogovarjali s predsednikom KGZS, Romanom Žvegličem. Dr. Črtomir Rozman s FKBV v Mariboru je analiziral gospodarsko krizo ter ocenil prihodnost kmetijstva in prehransko varnost v Sloveniji. Obiskali smo tudi pridelovalce jagod v Podravju. Oddajo zaokrožamo z vabilom na 33. festival Dobrote slovenskih kmetij.

S CIMETOM PROTI MRAVLJAM IN UŠEM
Mnoge cvetlice šele nastavljajo popke, pa se na njih že pasejo žuželke. strokovni sodelavec oddaje Na vrtu, Sebastjan Lipar, pri odganjanju le teh najraje poseže po starih, preverjenih in predvsem neškodljivih sestavinah. Tokrat uporabi cimet in pepel.
SEZONSKE ZASADITVE
Brez cvetja ni poletni balkonov in teras. Ponujamo nekaj idej za modne zasaditve, ki jih postavimo na različne strani hiše ali na teraso.
RABARBARINA PITA
Bahavo veliki listov in korenin rabarbare, ki si vnovič utira pot na naše krožnike, zaradi velike vsebnosti oksalne kisline ne uživamo. Korenine so nekoč uporabljale ženske, da so si posvetlile lase, z listi pa lahko zastiramo naše posevke ali s prevretkom odganjamo hrošče. Za prehrano so torej uporabna le stebla, pa še to le do poletja.
GRŠKI ČAJ
Grški čaj ni mešanica čajev, ki ga radi pijejo v državi z imenom čaja, temveč prav posebna zel...

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Tiszaújvárosba és Zebegénybe kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po mestu Tiszaújváros in vasi Zebegény.

Zasavski četverec, ki spretno nalaga vesel in brezskrben disco punk z nalezljivimi rifi in melodijami…. KOALA VOICE!

Letošnje svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu gosti Finska. Napete tekme bomo spremljali v dvoranah v Tampereju in Helsinkih. Hokejska vročica na Finskem je na vrhuncu, saj je njihova reprezentanca na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila zgodovinski naslov prvakov. Na prvenstvu zaradi izključitve ne bo izbranih vrst Rusije in Belorusije. Ti dve reprezentanci sta zamenjali Avstrija in Francija. V primerjavi z olimpijskim turnirjem bomo tokrat spremljali lepo število hokejistov iz najmočnejše lige na svetu, lige NHL. Naslov prvakov branijo Kanadčani. Odločitev o tokratnem prvaku pa bo padla v finalu 29. maja.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov