Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 16. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 16. avg.

Nad džunglo priletijo sibirski žerjavi. Mavgli spozna Alijono, ki ga povabi na potovanje. Mavgli se zato začne učiti letenja. Vsak žerjav Mavgliju podari eno svoje pero.

Vabljeni k ogledu!

Ezrovo družino je obiskala babica. Zelo je prijetna, a ker je pisarna Nezmotljivih v njenem bungalovu, detektivi na lepem nimajo več prostora in miru za delo. Ezra počasi obupuje, nato pa babica skrivaj sklene, da bo otrokom sama pripravila uganko na tržnici. Le kako bodo pečenka, rožmarin in timijan nadobudne prijatelje popeljali do krofov?

Natu se ponoči sanja, da je velik zvezdnik, v resnici pa je Wonderland v krizi. Harry najde rešitev: tečaj preživetja v divjini. To jih bo gotovo spodbudilo k pisanju novih pesmi. Chloe medtem začenja pripravništvo. Misli, da bo delala za Jordana, a se krepko moti. Sasha ima namreč svoje načrte.

V tokratni Osvežilni fronti boste izvedeli skoraj vse o zasebnosti na spletu. V Žličkanju se bo Manca srečala z ghostanjem, eden od priljubljenih dojenčkov bo imel težave zaradi hekanja, voditelj Rok in novinarka Izabela pa bosta verjetno marsikomu pomagala z nasveti o tem, kako varno objavljati na spletu.

Izzivalka Miriam iz Portugalske je strastna deskarka na vodi. To poletje si je zadala poseben izziv, to pa je, da poišče popoln val. Pot jo popelje na čudovite plaže Portugalske, kjer sklepa nova prijateljstva in odkriva nove kraje. Bo našla to, kar išče?

Četudi gre za pogovorno slovenščino je eden najmočnejših dejavnikov za ohranjanje slovenskega jezika med mladimi gotovo hip hop.
»Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn nebo razumeu teh besed ...« tako poje Nipke v skladbi 2210 iz albuma Buden, ki je v produkciji Dravle records združil trenutno najbolj vroče glasbenike med mladimi (NIPKE, JOKER OUT, MATTER, ZALAZASPER, EZRA, TRKAJ …). S privoljenjem mojstra MOJMIRJA SEPETA je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed s katero se je v izvedbi Berte Ambrož na Evroviziji leta 1966 prvič slišal slovenski jezik.
Dokumentarec ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Sporočilo, ki ga nosi pa se zrcali v izjavi producenta Damjana Joviča (Dravle records): "Slovenščina je stanje uma!"

Konec šole letos ni razburljiv samo zaradi podelitve spričeval. Valič Gromovi šoloobvezni otoci se prijavijo na televizijski družinski kviz. Polona in Blaž obljubita, da bosta zraven, vendar pod enim pogojem – če bodo vsi otroci odličnjaki. Blažu se na kviz ne gre in računa s tem, da Gorazd ne bo odličen. Otroci vse presenetijo in domov prinesejo odlična spričevala. Viktor se spusti v razmerje z Manco. Načrtujeta že skupno življenje a se na koncu odločita, da bo njuno razmerje obstajalo le na duhovni ravni. Blaž Polono šokira, ko ji pove, da se bosta končno poročila in da bo Polonin poslovni partner Peter Greenberg poskrbel za slavje ...

V prvih dneh vojne v Ukrajini sta slovenski in ukrajinski mladinski orkester navezala sodelovanje pri evakuaciji mladih glasbenikov in njihovih svojcev iz Ukrajine v Slovenijo. Želeli so jih preseliti v varno okolje, kjer lahko v čim ugodnejših okoliščinah nadaljujejo tako splošno kot glasbeno izobraževanje, kar je njihovo glavno poslanstvo in življenjski cilj. To je zgodba o družbenem projektu, ki se napaja s supermočjo glasbe.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Kako je slišati narava, kako pesem živali? Znameniti David Attenborough vabi na glasbeni festival na prostem, kjer se izmenjujejo napevi zapeljevanja in nadaljevanja vrste. Nedavne raziskave so pokazale, da se s paritvenimi napevi ne oglašajo le samci, pojejo tudi samice. In kako dolgo bomo te napeve še lahko slišali? Človeštvo je marsikje že preglasilo naravna okolja.

ATTENBOROUGH'S WONDER OF SONG / Velika Britanija / 2021 / Režija: Mike Birkhead in Beth Jones

Romska glasba že od nekdaj navdušuje ljudi po vsem svetu. Pa vendar, zakaj je tako privlačna in prepoznavna, da jo lahko ločimo od ostalih zvrsti glasbe? To v Carigradu raziskuje doktorska študentka etnomuzikologije Burzu Yasin, s katero smo se pogovarjali med njenim obiskom v Ljubljani. Pozanimali smo se, kakšne so ugotovitve izvajalcev v okviru projekta Naprej: opolnomočenje Rominj in romskih skupnosti za vprašanja enakosti spolov. Glasba je področje, za katero so Romi in Rominje še posebej nadarjeni. To velja tudi za Španijo oziroma Katalonijo, kjer si prizadevajo za to, da bi njihova glasba, ki se imenuje katalonska rumba, postala del Unescove kulturne dediščine.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Poletni Infodrom je tokrat posvečen živalim. Spoznali boste Anžetov mali živalski vrt, Lano, ki trenira jahanje, ter učence z OŠ Janka Padežnika v Mariboru, ki so nam povedali, kako skrbijo za svoje domače živali. Otroško poročevalko Katjo je zanimalo, kdo in kako pripravi živali za nastop pred kamero, Lana pa je bila na strašni razstavi pajkov, škorpijonov in stonog.

Lucy skuša potlačiti svoja čustva do Paula tako, da Beli predlaga, da se čim prej poročita. Toda Bela je v vse večjih dvomih, ali ga Lucy sploh ljubi. Strtega srca ji pove, da noče biti njena druga izbira.
Franzi ne ve, ali naj verjame Timu ali Steffenu, ki se medsebojno obtožujeta za pokvarjen jabolčnik. Po pogovoru z Lucy razočarana sklene, da ni druge razlage, kot da je krivec Tim.
Ariane izve, da namerava Christoph odpotovati na Tajsko. Karlu naroči, naj mu sledi in mu prepreči, da bi odkril resnico glede požiga hotela. Toda Karl se ji upre.
Alfons preseneti Hildegard s kosilom, vendar pri tem v kuhinji povzroči pravo zmedo. Medtem ko se Hildegard sprašuje, kaj bo z njim, Werner in Robert stavita, kdaj se bo vrnil nazaj na Knežji dvor.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Na vrtu Robiju in Tjaši mravlja ukrade piškot! Tjaša ju z domišljijo skrči na njeno velikost in začneta ji slediti. Z Mašino pomočjo raziskujejo mravljišče, dokler ne najdejo piškota. Skupaj se odločijo, da ga bodo pustili kraljici mravelj, saj ima veliko državljanov, za katere mora skrbeti.

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu.
navrtu@rtvslo.si

Obnovljiva energija vode in lesa je pomembna dopolnilna dejavnost na številnih avstrijskih kmetijah. Nekatere razvijajo tudi projekte skladiščenja
obnovljivih virov energije.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Na območju madžarske narodne skupnosti hodijo otroci v dvojezične šole, kjer pouk poteka dvojezično: del v slovenščini, del v madžarščini. Dijaki Dvojezične srednje šole Lendava nam predstavijo dodano vrednost enakovredne rabe dveh jezikov, otroci na OŠ Prosenjakovci pri folklori plešejo madžarske plese in dosegajo odlične rezultate na recitatorskih tekmovanjih, katerih tradicija je na Madžarskem zelo močna. Dvojezičnost pa je za študij igre v Budimpešti odprla vrata perspektivnemu mlademu Lendavčanu Petru Palu, ki piše poezijo in ustvarja avtorsko glasbo. Da se z madžarskimi koreninami težko ogneš glasbenemu ustvarjanju, dokazuje tudi učitelj matematike in fizike, prevajalec in literat Bela Szomi, ki povzema sporočilo oddaje: »Zame je narodna zavest visoka, če negujemo jezik pa naj gre za maternega ali tujega, ki kasneje postane tvoj materni. Slovenci zelo slabo skrbimo za jezik.«

Državna proslava ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo v petek, 16. avgusta, ob 20.30 v Beltincih, bo v znamenju razsežnosti prekmurske duše. Po zamisli režiserke in scenaristke Mateje Kokol proslava poudarja nematerialno, neumrljivo bistvo človeka, ki je osrednji, notranji del neulovljive, težko otipljive srži, ki omogoča poglobljeno razsežnost človeškega bivanja. V proslavo so vključena besedila Denisa Škofiča, prodornega mladega avtorja in letošnjega Cankarjevega nagrajenca, pesmi Vlada Kreslina, ki praznuje častitljivih sedemdeset let, ljudsko glasbeno izročilo, sodobna elektronska glasba, pogledi mladih na prekmursko pokrajino in uglasbena poezija Ferija Lainščka. Izvajalke in izvajalci so izbrani z mislijo na različne povezave in stike s pokrajino, ki se je pred 105 leti ponovno združila z matičnim narodom. Proslava je poklon vsem posameznicam in posameznikom, ki so z vso svojo dušo poskrbeli, da lahko danes na prekmurskih tleh uživamo v dosežkih slovenske umetnosti, znanosti in športa.
Slavnostna govornica bo predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Tokrat bomo spremljali peka Franka iz Maastrichta na Nizozemskem, ki peče kruh z drožmi in se nasploh trudi, da bi bil njegov kruh čim bolj zdrav. Prireja delavnice za otroke, na katerih jih uči peči vlaai, sadno pito, maastrichtsko specialiteto. Videli bomo tudi, kaj na mizo postavi njegova žena.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Čudaški nekdanji legionar Horacio pomaga Álexu in Lucíi priskrbeti seznam tovora s španske fregate, ki se je na začetku 19. stoletja potopila v Atlantskem oceanu. V Madridu odkrijejo, kako je Franku Wildu, ameriškemu lovcu na podvodne zaklade, uspelo zabrisati sledi za ladjo Pioneer, ki si je prilastila dragocenosti s potopljene fregate. Ko ekipa španskega ministrstva za kulturo s pomočjo mornarice naposled pošlje v globino podvodnega robota, o razbitini Fortune ni več ne duha ne sluha. Álex dobi namig, da Wildu pomaga nekdo iz Gibraltarja, morda pa tudi obveščevalne službe …

LA FORTUNA / Španija, ZDA / 2021
Scenarij: Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández
Režija: Alejandro Amenábar
V glavnih vlogah: Stanley Tucci, Álvaro Mel, Ana Polvorosa, T'nia Miller, Clarke Peters, Karra Elejalde, Manolo Solo, Pedro Casablanc, Blanca Portillo, Pilar Berges, Lelé Guillén

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov