Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 26. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 26. avg.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Z gostoma, kolumnistoma Dela in Mladine, Janezom Markešem in Vladom Miheljakom o izzivih politike, koalicije in opozicije v politični jeseni, tudi o mednarodni zgodbi tega poletja, volilni kampanji v ZDA po odstopu predsedniškega kandidata Bidna.

Tjaša dobi kup sladkarij, ki pa jih ne želi deliti z nikomer. V domišljijskem svetu se sama samcata znajde v hiši iz sladkarij. Sprva v sladkem svetu uživa, počasi pa spozna, da samota ni zabavna. Ko ugotovi, da je osamljena zato, ker nikomur ne privošči dobrot, ji Maša pomaga, da sprejme težko odločitev.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v zadnjih poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Učenci sodelujejo v velikem izzivu zdravega prehranjevanja. Nagrada za najboljšo šolo je novo polovično košarkarsko igrišče. Športna kapetanka je navdušena, drugi učenci pa malo manj. Bodo morali jesti zdravo tudi v petek, ko si lahko naročijo kosilo? Ne. Če bodo ves teden pridno glodali korenček in zeleno, si bodo v petek lahko privoščili nezdrav obrok. Pa bo res tako? Ko Ezra v petek pred sabo zagleda solatni sendvič, ga popade bes.

Nezmotljive obišče Elijah. Navdušen je nad Nezmotljivimi in rad bi se jim pridružil. Ezra sklene, da bo njihov pripravnik, in peterica že kmalu dobi nov primer. Amelii je nekdo ukradel kolo. Nezmotljivi gredo po sledi, ampak Elijah je zmeraj korak pred njimi, in kot bi mignil, najde pogrešano kolo. Ava, Ezra in Kyle ga navdušeno sprejmejo medse, Maudie pa je sumničava.

Jordan je Wonderlandu naročil, naj poveča število sledilcev. Zato se fantje preizkusijo v igranju na ulici. Žal pa ne naberejo veliko prispevkov. Obupani so, saj nimajo koncertov, in tudi pogodbe ne. Ko Nate ostane sam na ulici, pride mimo neki založnik in mu da posetnico. Nate je presrečen.
Mogoče bodo zdaj vendarle dobili pogodbo!

Naravni rezervat Ormoške lagune je danes skoraj 66 hektarjev veliko mokrišče, ki je raj za ptice. Vendar ni bilo vedno tako. Lagune so bile nekoč bazeni za industrijsko odpadno vodo. Da bi tovarna podarila in vrnila svoje zemljišče naravi, se ne zgodi prav pogosto. Pa vendar se je! In ta košček zemlje se je razvil v neverjetno naravno bogastvo.

Danes naše identitete ne oblikuje več tisto, kar počnemo, ampak tisto, kar imamo. A kaj, ko nimamo nikoli dovolj. Z antropologom dr. Danom Podjedom in mag. Živo Kavko Gobbo iz društva za sonaraven razvoj Focus se bomo pogovarjali, koliko je nakupovanje v resnici stvar svobodne izbire, koliko pa stvar prisile; zakaj se zdi, da so naše želje neizmerne in kako jih brzdati? Si srečo lahko kupimo? Kaj s potratno porabo počnemo sebi in našemu planetu? Kako naj bi ravnal zmeren, etičen potrošnik?
Da je življenjski slog stvar izbire, sta prepričana Janja in Andrej Brečko, ki si sreče ne kupujeta, temveč jo ustvarjata na svojem samooskrbnem posestvu.
Tudi Alenka Nose, ki dotrajanemu in staremu pohištvu podarja novo življenje, dokazuje, da ni treba vsakega predmeta po nekaj letih zavreči in nadomestiti z novim in da vse staro vendarle ni brez vrednosti. Kako živeti bolje tudi z manj tehnologije, nam bo v rubriki Ah, ta splet! predstavil Filip Dobranič z Inštituta Danes je nov dan, zakonca Dolinšek, ki učinkovito rabo energije doživljata kot poslovni in osebni izziv, pa bosta razkrila, da se vsaka sprememba v manj potratno ravnanje začne pri uravnoteženem posamezniku. Piko na i oddaji bo pritisnila Katja Sreš, ki se z Ekologi brez meja že leta zavzema za manj stvari in s tem za manj odpadkov.

Gost nedeljskega pogovora bo Robert Pešut Magnifico. Človek nešteto obrazov je s svojimi pesmimi očaral občinstvo vseh starosti in okusov po Sloveniji, Balkanu in tudi drugje po svetu. Zakaj se je zapletlo z okoljevarstveniki glede koncerta v Tivoliju, kako je njegova pesem, ki opisuje dedkovo vrnitev s fronte v prvi svetovni vojni, postala stara srbska ljudska pesem, kako ženina multipla skleroza vpliva na njun vsakdan in kako se je svet spremenil v tridesetih letih njegove samostojne glasbene poti? Z Magnificom se je pogovarjal Zvezdan Martić.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Teddy se skuša izogniti srečanju z Madge in Alf ima idejo, kako Madge odvrniti od Teddyja: Teddy naj Madge sooči s svojimi nezakonskimi potomci. Cissy pomaga v javni kuhinji, ki oskrbuje reveže in brezdomce.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

Gost v oddaji je Martin Moschitz, vodja novega gledališče z imenom Teater Rampa, ki so ga ustanovili oktobra 2022 in deluje kot samostojno društvo s sedežem v Celovcu. Cilj gledališča je, da se uveljavi kot slovensko poklicno gledališče na Koroškem in to z inovativnimi, družbeno-kritičnimi, modernimi kot tudi klasičnimi uprizoritvami v slovenskem in nemškem jeziku. Obenem pa Teater Rampa obiskuje s produkcijami za otroke in mladino slovenske in dvojezične šole na Koroškem. Nahajajo se v prostorih novega slovenskega interkulturnega prireditvenega centra iKULT.

Slovensko televizijsko stalnico „Dober dan, Koroška“ lahko vidite vsak ponedeljek na TV Slovenija in TV Maribor. Vabljeni k ogledu.

Tim pomaga Amelie, ki peče pecivo, da bi se odkupila za nesrečo. V nepravem trenutku stopi v kuhinjo Franzi. Alfons bi rad Hildegard izpolnil željo, da bi dopustovala na Copacabani. Hildegard se dopustu upira, a ne le zaradi pomanjkanja kadra v Knežjem dvoru. Vse preseneti Rosalie Engel, ki pride v hotel v vlogi mentalne trenerke. Michael je ni vesel. Z njim si zdaj deli ordinacijo lepotni kirurg Karl Kalenberg. Vanessa je ljubosumna na Lio, ki pride za novo gospodinjo. Ta pozna Roberta še iz otroštva.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Očka in nona pripravljata glasbeni nastop. Bi se pridružila tudi Egon in Ajda? Ajda je takoj pripravljena preizkusiti ponujeno piščal. Toliko časa se postavlja z njo, da jo polomi. Le kako naj jo popravi? Skovikar pozna odgovor in Ajdi pokaže, kako vse igra narava.

Na dvorišču za hišo je Brinin živalski vrt prepoln zanimivih živali, med njimi še posebej izstopa orjak opičjak. A ko se ta spozabi, ugrabi obiskovalko Binko in z njo pobegne, zato se oskrbnica živalskega vrta Brina znajde v hudi stiski. Ujeti in ukrotiti mora divjo zver.

Istra z okolico je prava zakladnica, o čemer pričajo tudi tamkajšnji prebivalci in kultura. Njeno bogastvo se razkriva v izjemni umetniški, arhitekturni, zgodovinski, književni in kulinarični dediščini. Oddaja Istra z okolico je z gosti v studiu in reportažami pravi kalejdoskop, ki v gledalcih prebudi radovednost, da si zaželijo to pokrajino bolje spoznati, hkrati pa jih spodbuja k odkrivanju naravnih lepot in človekovih stvaritev, o katerih pričajo tisti, ki v obmejnih krajih živijo ali jih imajo preprosto radi.

besedilo Elza Budu/glasba Mojmir Sepe

Poletna noč je skladba, za katero je glasbo napisal Mojmir Sepe, besedilo pa Elza Budau. Leta 1964 je s prvo nagrado občinstva zmagala na festivalu Slovenska popevka. Zanimivo pa je, da sta popevko v alternaciji zapeli Beti Jurkovič in Marjana Deržaj, pri čemer se prva izvedba ni prijela, medtem ko je izvedba Marjane Deržaj čez noč postala ena največjih pesmi vseh časov in nekakšna himna slovenske popevke.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Razbijanje, kričanje, grožnje, celo streljanje – to se vse pogosteje dogaja v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Čas je za odločen NE nasilju v zdravstvu, opozarjajo zaposleni. Je sprememba zakonodaje, s katero bi zdravstvenim delavcem dodelili status uradne osebe, res pravi način?

Kdo bo v prihodnje skrbel za prehrano bolnih in ostarelih v zavodih? V bolnišnicah in domovih za starejše kritično primanjkuje tudi kuharjev, ne le negovalnega kadra. Zaposleni množično odhajajo, mladih delo zaradi nizkega plačila in težkih delovnih pogojev ne zanima.

Kakšno je življenje daleč stran od ponorelega sveta in kdo nekaj mesecev na leto preživi kot pastirica in pastir? Ekipa Tednika je obiskala bohinjske planine. V zadnjem stoletju so mnoge opustele, a na nekaterih se nekaj mesecev še pase živina.

Na cestah je čedalje večja in neznosnejša gneča, še posebej poleti. Zakaj se vse ustavi in kaj bi nas odrešilo muk, bosta pojasnila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in dr. Matej Ogrin s Filozofske fakultete. Ali imajo Romi pravico do pitne vode, bo pojasnil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Kako je živeti brez pravic, pa bo pojasnila novinarka Katarina Keček, ki so jo pred dvaintridesetimi leti izbrisali.

Predstavljamo reportažo z jubilejnega, 30. sarajevskega filmskega festivala, na katerem se je letos predstavilo rekordno število slovenskih filmov, kar 12. Obiskali smo številne premiere, tudi slovenskih filmov; predstavili bomo nagrajence. Pogovarjali smo se s protagonistom dokumentarnega filma Praslovan Zoranom Predinom, ki je med drugim pojasnil, kako je bil vpet v nastanek filma, kako je ogledati si portret o sebi in zakaj je humor ključni element filma. Južnokorejska književnost je v ospredju letošnjega festivala Dnevi poezije in vina. Pogovarjali smo se z nekaterimi izmed 21 pesnic in pesnikov iz 14 držav, ki letos sodelujejo na festivalu. Ogledali smo si tudi več razstav, ki celovito prikazujejo delo ene najvidnejših slovenskih grafičnih umetnic dvajsetega stoletja, Adriane Maraž.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pogovarjali smo se z iransko-kanadsko fotografinjo Kiano Hayeri, eno od gostij letošnjega Kranj foto festa, katere dela razstavlja Galerija Fotografija. V razstavišču Libertas v Kopru smo obiskali razstavo Tine Kolenik Kostumiranje. V ljubljanski Mestni hiši pa smo si ogledali razstavo Transformacije - od slovanske oblačilne tradicije do sodobnih kreacij.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Film temelji na resničnih dogodkih in pričevanjih o tem, kaj se je zgodilo z Erichom Honeckerjem (1912–1994) po padcu berlinskega zidu.
Erich Honecker je vodil Nemško demokratično republiko od leta 1971 do oktobra 1989, ko ga je politbiro Stranke socialistične enotnosti prisilil, da je odstopil s položaja, v upanju, da bo to izboljšalo podobo oblasti, kar pa se ni zgodilo, saj se je režim kmalu zatem zrušil.

Januar 1990. Proti Erichu Honeckerju teče sodni postopek zaradi zlorabe položaja in veleizdaje. Po odhodu iz bolnišnice ga aretira vzhodnonemška policija, a ga nekaj dni kasneje izpusti na prostost. Brez doma in prijateljev nima kam, niti mu ni nihče pripravljen pomagati. Nazadnje Honeckerja in njegovo ženo Margot v svoj dom v Lobetalu vendarle sprejme pastor Uwe Holmer. Skupno bivanje družine Holmer in zakoncev Honecker je polno čustev in odpora, saj so njihovi moralni in politični pogledi popolnoma nasprotni.


HONECKER UND DER PASTOR / Love your Enemies / Nemčija / 2021
Scenarij: Fred Breinersdorfer
Režija: Jan Josef Liefers
V glavnih vlogah: Edgar Selge, Hans-Uwe Bauer, Barbara Schnitzler, Steffi Kühnert

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov