Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 18. jun. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 18. jun.

Slovensko društvo Hospic se trudi odpirati prostor za pogovor o tabujih, povezanih s smrtjo, umiranjem, žalovanjem in ne nazadnje z življenjem samim. Njihovo poslanstvo ostajala sočutna in celostna oskrba hudo bolnih ter njihovih svojcev, s sočutnostjo pa si želijo prekvasiti vso skupnost, saj so prepričani, da bo svet tako za vse lepši.

Giovanni Antonio Scopoli je bil prvi rudniški zdravnik v Idriji in pionir slovenskega znanstvenega poimenovanja rud, rastlin in živali. Kakšen je še po 300 letih njegov doprinos k znanosti? Najznamenitejša rastlina, ki jo je opisal, je kranjski volčič. Rastlina vsebuje tudi strupene alkaloide, ki so jih nekoč uporabljali kot naravno sredstvo za anestezijo. V idrijskem rudniku smo posneli epsomit in melanterit - minerala, ki ju je davnega leta 1761 prvi opisal Scopoli. Del njegove pisane dediščine je tudi več let pozabljena knjiga Podobe kranjskih gob. V njej je 47 platen neznanega slikarja, na katerih so upodobljene gobe v naravni velikosti s Scopolijevimi komentarji. Katera njegova znanstvena dela so še pomembna in zakaj so bila številna Scopolijeva rodovna imena spregledana?

Festival Europa Cantat je največji projekt Evropske zborovske zveze in poteka vsaka tri leta v enem od evropskih mest. Leta 2021 je potekal v Ljubljani, v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Slavnostno odprtje festivala je ponudilo pester glasbeni program, od novih priredb slovenske ljudske glasbe do glasbe Jacobusa Handla Gallusa, Arva Pärta in Stinga. Nastopili so Zbor sv. Nikolaja Litija, vokalna skupina Singer Pur, solistki Katarina Heyrison, Kim Nazarian ter številni priznani slovenski glasbeniki in ansambli. Glasbena zasnova Mihela Jagodic in Damijan Močnik, režiser, scenarist in scenograf Matej Filipčič, povezovalec Boštjan Romih. Urednik Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Na Jesenicah je potekalo 11. srečanje harmonikarskih orkestrov Slovenije, na katerem se je predstavilo 18 orkestrov javnih glasbenih šol iz različnih krajev Slovenije. V tretji oddaji boste spremljali nastope harmonikarskih orkestrov Glasbene šole Franca Šturma, Glasbene šole Murska Sobota in Glasbene šole Zagorje ob Savi.

Srečanja ponujajo priložnost za izmenjavo izkušenj, znanja in notne literature, za druženje in sklepanje prijateljstev ter za predstavitev harmonike na koncertnem odru. Nastope skupin na srečanju spremlja strokovni ocenjevalec, ki vodjem daje smernice za nadaljnje delo in razvoj. Prireditev tako spodbuja dejavnost harmonikarskih orkestrov in utrjevanje vloge harmonike v klasičnem svetu glasbe.

Nastop posameznih pevskih skupin in solistov, ki delujejo pod vodstvom Glasbene matice v Ljubljani. V oddaji se predstavlja Mladinska vokalna skupina pod vodstvom Irme Močnik in pevska solista, sopranistka Petra Kodba in baritonist Simon Zgonc, ki se petja učita pod vodstvom pevske pedagoginje Tanje Rupnik. Posnetek je nastal na slavnostni prireditvi v Slovenski filharmoniji, ki jo je pripravila Glasbena matica, ustanova, ki že 150 let skrbi za razvoj, izobraževanje in promocijo glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti.

Trije popotniki, poleg Scotta in Justina tudi snemalec Andre, se iz Severne Koreje napotijo v Indonezijo in si najprej ogledajo goro Bromo, še vedno dejaven, a razmeroma miren ognjenik sredi otoka Java. Spoznajo Oko, krajevnega vodnika, in z njim pot nadaljujejo v revna predmestja Džakarte, kjer lahko vidijo, kako težko se ljudje prebijajo iz dneva v dan. Na svetovno znanem otoku Bali se udeležijo eksplozivne tradicionalne dirke bikovskih vpreg. Scotta zalije »izpust«, Oka pa ostane brez voza. Spoznajo tudi balijskega princa, ki jih kot častne goste povabi na svoje slavje.

DEPARTURES / Kanada / 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

V vasici na Štajerskem, ki že v imenu nosi besedo zlato, si je zakonski par omislil mikavno pritlično hišo. Zasnovana je tako, da vabi k sproščenemu druženju, s pametnimi rešitvami pa bo paru omogočila tudi zlato jesen življenja.
Ko smo prisluhnili stanovalki stavbe v središču Ljubljane, ki je pred kratkim uredila dve novi stanovanji v hiši, stari več kot tristo let, smo se nehote vprašali: kakšne zgodbe so se dogajale v tej stari hiši? Koliko ljudi je v njej že živelo? Koliko prezidav se je v njej zgodilo? In vendar stoji tam, kot trajni pričevalec zgodovine v središču našega mesta. Odgovori v oddaji Ambienti.
V središču prestolnice smo našli svetovljansko bivališče, ki je zgleden primer harmoničnega sodelovanja med arhitektom in lastnikom. V njem najdemo vrsto inovativnih rešitev za majhne stanovanjske površine.

Žogarija je projekt, ki uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše.

Po nastopih v Augsburgu in Pragi se bodo od četrtka dalje slalomisti na divjih vodah borili za visoka mesta na tretjem prizorišču v Tacnu.
Savske brzice so vedno atraktivne, na njih so slovenski reprezentanti že dosegali visoke uvrstitve.
Nedelja bo namenjena tekmovalkam in tekmovalcem v kajakaškem krosu. Po etapah se bodo borili vse do finalnih nastopov.

*****

Po nastopih v Augsburgu in Pragi se bodo od četrtka dalje slalomisti na divjih vodah borili za visoka mesta na tretjem prizorišču v Tacnu.
Savske brzice so vedno atraktivne, na njih so slovenski reprezentanti že dosegali visoke uvrstitve.
Nedelja bo namenjena tekmovalkam in tekmovalcem v kajakaškem krosu. Po etapah se bodo borili vse do finalnih nastopov.

Televizija Slovenija letos praznuje 65 let. V osmih poletnih večerih se bomo z znanimi obrazi s področja televizije, glasbe, športa po desetletjih spominjali televizijskih oddaj in predvsem obujali duh časa. Voditeljica: Bernarda Žarn.

V tretji oddaji Poletni večer bomo obujali duh čas sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Ob voditeljici Bernardi Žarn bodo v studiu legendarni košarkar Ivo Daneu, ki je kot kapetan jugoslovanske reprezentance osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu leta 1970, ki ga je gostila Ljubljana, prenašala pa TV Ljubljana, novinar, urednik, dopisnik, avtor dokumentarnih filmov in knjig Tone Hočevar ter novinar, urednik, priljubljen dolgoleten voditelj Tednika, Janko Šopar.
Eva Hren bo zapela slovito Med iskrenimi ljudmi, s katero je Majda Sepe zmagala na Slovenski popevki 1972. Lea Sirk pa bo nastopila s skladbo Nasmeh poletnih dni, ki je bila zmagovalka prvega festivala Melodije morja in sonca 1978.

Topla mladinska drama o odraščanju sramežljive najstnice na kanadskem podeželju

Najstnica Mylia vstopi v srednjo šolo podeželju v Quebecu, kjer naleti na številne prepreke. Njena sestrična Gab jo v šoli ignorira, Mylia pa drugih prijateljev nima in se zato drži zase. Ko jo sošolka Jacinthe povabi na hišno zabavo, Mylia tam popije preveč alkohola in zaspi na območju bližnjega rezervata starega ljudstva Abenaki. Pripadnik tega ljudstva, njen sošolec Jimmy, jo zjutraj najde pred hišo in postaneta najboljša prijatelja. Z njegovo pomočjo se Mylia otrese strahov, ki jo mučijo, in postane bolj samozavestna.

Izvirni naslov: UNE COLONIE / Kanadski film, 2018 / Režija: Geneviève Dulude-De Celles / Scenarij: Geneviève Dulude-De Celles / Igrajo: Robin Aubert, Emilie Bierre, Madeleine Blais-Tremblay

Kako lahko Severna Koreja, ena najrevnejših držav na svetu, razvija svoj program za jedrsko oborožitev, s katerim žuga celo Združenim državam Amerike? Dotok tuje valute, ki Kim Džong Unu omogoča vladanje, zagotavlja skrivnostni Biro 39. Pripadniki te organizacije poneverjajo dolarje, preprodajajo mamila, tihotapijo orožje, snujejo zavarovalniške goljufije in celo trgujejo z ljudmi ter tako ohranjajo pri življenju diktatorski režim, navkljub sankcijam mednarodne skupnosti.

BUREAU 39: KIM'S CASH MACHINE / Nemčija / 2020 / Režija: Sebastian Weis

Willendorfska Venera, umetelno izrezljan kipec gole ženske bujnih oblin izpred 29.000 let je nema priča življenja v starejši kameni dobi. Nihče ne ve, kdo je bil njen snovalec. Ali pa je bila snovalka? Ko jo je Facebook na svojih straneh prepovedal, je postala prava spletna senzacija. Kipec gole ženske pa je več kot le to, je tudi priložnost za novo razlago sobivanja moških in žensk v kameni dobi.

VENUS OF WILLENDORF - THE NAKED TRUTH / VENUS VON WILLENDORF - DIE NACKTE WAHRHEIT / Avstrija / 2022 / Režija: Klaus T. Steindl

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Policija izve, da je Joe na vrtu nekaj zakopal, toda njegova žena Julianne jim pove, da je bila to le hčerkina zlata ribica, ki je poginila. Policija ne najde ničesar, Joe pa na lastno pest preiskuje Bobbyjevo preteklost, da bi odkril povezavo med njim in Catherine, odkrije pa, da je bil z njo v zvezi njegov dobri prijatelj, dr. Jack Owens. Joe v Liverpoolu obišče nekdanjo sodelavko, Bobbyjevo učiteljico in prijatelja Bobbyjevega očeta, potem pa se vrne v London, kjer na svojem domu odkrije Jacka.

THE SUSPECT / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Peter Berry
Režija: James Strong
V glavnih vlogah: Aidan Turner, Shaun Parkes, Camilla Beeput, Anjli Mohindra, Adam James,
Bobby Schofield, Sian Clifford

24-urna dirka Le Mans praznuje 100. obletnico. Odpravili smo se torej na praznovanje, vendar na prav poseben način - po zraku, a ne z letalom, temveč s prav posebnim orjaškim balonom, ki je že desetletja ključen sestavni del vseh velikih svetovnih dirk - z Goodyearovim blimpom.

Drama. Lola, osemnajstletnica, s pobarvanimi belimi lasmi, živi pri rejniški družini s Samirjem, edinim prijateljem. Vzkipljiva je in osamljena, trudi se diplomirati in postati veterinarska asistentka. Ko ji umre mama Catherine, na sedmini sreča odtujenega očeta Philippa. Dve leti pred tem, ko je bila Lola še Lionel, jo je oče vrgel iz hiše; nikakor se namreč ni mogel sprijazniti s spremembo sinovega spola. Zdaj je Philippe odločen izpolniti ženino zadnjo željo in raztrositi njen pepel v Severno morje, ob sipinah, kjer je Lola preživela otroštvo kot Lionel. Čeprav je Lola besna na očeta in prizadeta, noče zapustiti mame na njeni zadnji poti, zato prisede k očetu in odpotujeta proti morju.

LOLA VERS LA MER / BELG, FRA / 2019
Režija: Laurent Micheli / Scenarij: Laurent Micheli / Igrajo: Mya Bollaers, Benoît Magimel, Els Deceukelier, Sami Outalbali, Jérémie Zagba, Delphine Bibet, Adriana da Fonseca, Anémone Valcke, Anne-Marie Loop, Thao Maerten, Rania Saddiki, Kris Swinnen, Robbie Cleiren, Mathias Sercu, Vincenzo De Jonghe …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov