Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 11. jul. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 11. jul.

Tudi poletni četrtki bodo v družbi mariborskih jutranjikov, kot smo vajeni skozi leto. Med drugim se bomo spomnili obiska mladih gasilcev, opozorili na kaj je pozorna carinska služba pri prečkanju meje in naročanju blaga iz tujine, obiskali bomo tudi medgeneracijski center, spoznali uspešno slovensko potapljačico na vdih, za konec pa nam bo v živo zapel Žan Serčič. Vabljeni, da tudi današnje jutro preživite v naši družbi. Z vami bodo Veronika K. Žajdela, Katja Treer, Andrej Geržina in Goran Obradović.

Posebna gostja oddaje NaGlas je Jelena Đoković - direktorica in soustanoviteljica Fundacije Novaka Đokovića, ki se zavzema za spremembe v družbi na bolje, predvsem pa želi pomagati staršem pri zgodnjem razvoju otrok. Ali bo Fundacija Novaka Đokovića delovala tudi v Sloveniji, kako ji soprog Novak pomaga pri delu in kaj se ji zdi pomembno pri vzgoji otrok, so samo nekatera izmed vprašanj, na katera je Jelena Đoković odgovorila v studiu.

Pravijo, da pse izberemo skrbniki, mačke pa si svoje skrbnike izberejo same. Tako je ravnal tudi maček Bolfi, ki si je prisvojil cel hotelski kompleks na Pohorju in tamkajšnje osebje. Opozarjamo na neozdravljivo bolezen mačk – FIP. Obiskali smo Male zverinice in pobliže spoznali beloprse afriške ježke in avstralske poletuše. Svetujemo, kako vroče poletne dni olajšat našim domačim ljubljenčkom. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

OSKRBA PARADIŽNIKA MED ZORENJEM
Z zorenjem plodov oskrba paradižnikov še ni končana. Še vedno jih vršičkamo oz. z njih odstranjujemo zalistnike, ki glavnemu steblu in plodovom odvzemajo hrano. Preverjamo tudi zdravstveno stanje rastlin in jim pomagamo, če je to treba storiti. O oskrbi paradižnika med zorenje svetuje dr. Kristina Ugrinović s Kmetijskega inštituta Slovenije.

VRTNE REŠITVE GOSPODA VINKA
S klubom Gaia smo tokrat obiskali njihovega člana Vinka Avsenaka. Njegov vrt je majhen, a na njem raste vse, kar uspeva tudi na večjih površinah. Razdeljen je na sadni, okrasni in zelenjavni vrt. Postavil je tudi rastlinjak, ki ga čez zimo zloži kot dežnik.

POLETNI OKRASNI NASADI
Odpravili smo se še v vrtni center Gozdnega gospodarstva Novo mesto. Stanko Bele nam je najprej predstavil nekaj zanimivih zasaditev v visokih posodah, nato povedal, kako rastline čez poletje negovati.

Igranje nogometa doma je bilo zabavno. Vzel sem žogo in igral z drugimi. Zlahka sem našel prijatelje.
A tukaj ni tako, pravi Zniar Mustafa (17 let). Tekoče znanje hrvaščine bi mu pomagalo, vendar mora Zniar opraviti preizkus znanja jezika. Dve leti na Hrvaškem nista bili dovolj, da bi se ga naučil.

*****

S šesto oddajo Slovensko olimpijsko stoletje se bomo preselili v leti 1984 in 1988. Leta 1984 je prvič nastopil strelec Rajmond Debevec, udeleženca sta bila tudi plavalca Darjan in Borut Petrič, Alenka Cuderman in Rolando Pušnik pa sta v rokometu osvojila zlati medalji. Govor bo tudi o igrah v Seulu leta 1988, ko je zdajšnji selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc osvojil srebrno odličje.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Posnetek gala koncerta Poletna noč - 50 let Slovenske popevke. Pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so zazvenele največje uspešnice Slovenske popevke od leta 1962 dalje. Slišali smo večne melodije Mandolina v izvedbi Staneta Mancinija, Zvezde padajo v noč, Orion, Poletna noč, Malokdaj se srečava, Med iskrenimi ljudmi, Maja z biseri, Za prijatelje in še mnoge druge. Peli so znani in priznani izvajalci Slovenske popevke…

Majhnih avtomobilov s štirikolesnim pogonom na trgu ni prav veliko. Tokrat smo vozili suzukija, ki že dolga leta navdušuje tudi po cestah slovenskega hribovja, pa ne samo s tem, ker zmore, temveč tudi, ker je hkrati zabaven.
Protiutež malemu suzukiju je veliki toyota land cruiser. Avto, ki pelje po prav vseh cestah sveta. Mi smo ga preizkusili v škotskem narodnem parku; tistemu, ki navdušuje tudi kraljevo družino. Tam namreč takšne robustneže uporabljajo vsakodnevno.
Oddajo zaključi mala Oplova corsa. Pogledali smo v zgodovino corsinega marketinga, obudili smo namreč namišljeno rock skupino CMON.

Štiriindvajset ur v družinskem stanovanju na robu Beograda, kjer osemletnica praznuje rojstni dan, njena družina in vsa srbska družba pa doživljata viharno obdobje nepovratnega razkola.

Leta 1993 je Srbija v vojni. Zaradi mednarodnih ukrepov in inflacije je življenje težko, Marijana, mama osemletne Minje, kljub apatičnemu možu, težavam najstniške hčere pankerice ter svoji nesrečni sestri in njenemu težavnemu nekdanjemu dekletu poskuša ohraniti pogum. Za mlajšo hčer pripravi rojstnodnevno zabavo, pa čeprav je v torti namesto masla margarina, v steklenicah kokakole cenejša pijača, družinski pes izposojen, kostumi pa narejeni doma. Pod vplivom alkohola na dan privrejo praznina v odnosih, prepiri na temo razpada Jugoslavije in frustracije, ki se sproščajo z drobnimi nasilnimi dejanji. Na kaotičen dan in nemirno noč, ki mu sledi, portret družine naslika mikrokozmos družbe v negotovih časih.


Originalni naslov: KELTI
Leto produkcije: 2021
Država: Srbija
Žanr: drama
Režija: Milica Tomović
Scenarij: Tanja Šljivar in Milica Tomović
Igrajo: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Slaven Doslo, Jovana Gavrilović

Pravijo, da je upesnil našo dušo in nam pokazal ogledalo. Pravijo, da je primorski bard, ki poje o ljubezni, minevanju, smrti, radostih, boju in krivicah malega človeka. Njegove pesmi v goriškem narečju so ponarodele, njegovi glasbeni albumi pa najbolj prodajani tudi v času, ko se pravzaprav ne prodajajo več. Čeprav je prvak SNG Nova Gorica in je na odru skoraj vsak dan, so njegovi koncerti redki, kot so redka tudi njegova pojavljanja v medijih. Vesna Milek se od blizu pogovarja s kantavtorjem, dramatikom in igralcem Iztokom Mlakarjem.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov