Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 1. sep. 2024

TV Slovenija 2 • Ned, 1. sep.

O zgodovinski poti glasbenega konservatorija v Ljubljani, iz katerega izhaja tudi Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, bosta spregovorila muzikolog dr. Leon Stefanija in Polona Češarek, direktorica Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Vizualno razgibano televizijsko vinjeto bogatijo izjave dijakov in učencev konservatorija ter utrinki z vaj.

39. mednarodni folklorni festival Beltinci je med 23. in 26. julijem 2009 obiskovalcem ponudil razstave, predstavitev osmih krajevnih skupnosti občine Beltinci s kulinariko, krajevnimi običaji in sejmom, večer tuje folklore in tradicionalno povorko ter revijo izbranih folklornih skupin pod pokroviteljstvom Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Plesno revijo, na kateri je nastopilo osem folklornih skupin iz vse Slovenije ter gostje iz Belgije, lahko še enkrat doživite v današnji oddaji.

Istra z okolico je prava zakladnica, o čemer pričajo tudi tamkajšnji prebivalci in kultura. Njeno bogastvo se razkriva v izjemni umetniški, arhitekturni, zgodovinski, književni in kulinarični dediščini. Oddaja Istra z okolico je z gosti v studiu in reportažami pravi kalejdoskop, ki v gledalcih prebudi radovednost, da si zaželijo to pokrajino bolje spoznati, hkrati pa jih spodbuja k odkrivanju naravnih lepot in človekovih stvaritev, o katerih pričajo tisti, ki v obmejnih krajih živijo ali jih imajo preprosto radi.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Narodni muzej Slovenije je najstarejša neprekinjeno delujoča muzejska ustanova na Slovenskem. V 200 letih je shranil skoraj 100.000 let zgodovine.

Skozi zgodovino in sedanjost muzeja bo obiskovalce vodila jubilejna razstava Zlata sled. Film spremlja pripravljanje koncepta postavitve, skrb restavratorjev in konservatorjev za predmete, postavljanje razstave in njeno končno podobo.
Ob ustanovitvi takratnega Deželnega muzeja so se obrnili na 'domoljubne prijatelje znanosti'. Prve zbirke so muzeju podarili grofje Zois, Hohenwart, Hladnik, Erberg, Repežič, župan Hradecki ter škofa Wolf in Baraga. Prvi razstavni prostori v liceju so bili premajhni in lotili so se gradnje nove muzejske stavbe. V čast poroke prestolonaslednika Rudolfa so jo poimenovali Rudolfinum. Pri načrtih in notranji opremi so sodelovali domači umetniki in mojstri, avtorja poslikav v vhodni dvorani in na stopnišču sta Janez in Jurij Šubic. Vodstva muzeja so se v vseh obdobjih zavedala, da gre za nacionalni muzej, ki ohranja dediščino tisočletij.
Prvotni muzej se je pozneje razdelil na več institucij. Najprej se je osamosvojil Etnografski muzej, nato Prirodoslovni muzej, ki ima še danes prostore v isti stavbi, po drugi vojni pa se je izdvojil še današnji Arhiv Republike Slovenije. Narodna galerija je veliko umetnin dobila iz Narodnega muzeja.
Film izpostavlja najpomembnejše muzealije, kot so neandertalska piščal, koliščarske najdbe, nakit stiške kneginje, situla iz Vač, mumija, kip Emonca, rimski meči iz Ljubljanice, prve fotografije na steklu, Prešernova zapuščina. Avtorja so zanimale zgodbe predmetov, čemu so služili, zakaj so pomembni in predvsem, ali so skozi nova muzealska spoznanja umeščeni v času drugače, kot takrat, ko jih je muzej pridobil. Na ta način je v filmu predstavljeno tudi dragoceno znanstveno delo kustosov, restavratorjev in vseh drugih, ki skrbijo za ohranitev in varovanje muzejskih predmetov.
Scenarist in režiser filma je Amir Muratović, direktor fotografije in snemalec Bernard Perme, montažer Zlatjan Čučkov, avtor in izvajalec glasbe Boštjan Gombač.

V tokratni Avtomobilnosti se seznanimo z najbolj svežimi novostmi in vtisi z avtomobilskega salona v Pekingu, gremo na vožnjo s fordom tourneo custom in spoznamo čisto svežo škodo kodiaq - letnik 2024. V kvizu pa odgovorimo na vprašanje, kaj se ustavi prej: avto ali motor!

*****

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu.
navrtu@rtvslo.si

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Film temelji na resničnih dogodkih in pričevanjih o tem, kaj se je zgodilo z Erichom Honeckerjem (1912–1994) po padcu berlinskega zidu.
Erich Honecker je vodil Nemško demokratično republiko od leta 1971 do oktobra 1989, ko ga je politbiro Stranke socialistične enotnosti prisilil, da je odstopil s položaja, v upanju, da bo to izboljšalo podobo oblasti, kar pa se ni zgodilo, saj se je režim kmalu zatem zrušil.

Januar 1990. Proti Erichu Honeckerju teče sodni postopek zaradi zlorabe položaja in veleizdaje. Po odhodu iz bolnišnice ga aretira vzhodnonemška policija, a ga nekaj dni kasneje izpusti na prostost. Brez doma in prijateljev nima kam, niti mu ni nihče pripravljen pomagati. Nazadnje Honeckerja in njegovo ženo Margot v svoj dom v Lobetalu vendarle sprejme pastor Uwe Holmer. Skupno bivanje družine Holmer in zakoncev Honecker je polno čustev in odpora, saj so njihovi moralni in politični pogledi popolnoma nasprotni.


HONECKER UND DER PASTOR / Love your Enemies / Nemčija / 2021
Scenarij: Fred Breinersdorfer
Režija: Jan Josef Liefers
V glavnih vlogah: Edgar Selge, Hans-Uwe Bauer, Barbara Schnitzler, Steffi Kühnert

Monumentalna večurna saga italijanskega avtorja Luchina Viscontija govori o življenju Ludvika II. Bavarskega, ki je vladal od leta 1864 do svoje smrti leta 1886. Ludvik je bil bratranec cesarice Elizabete (Sissi). Veljal je za enega najbolj ekscentričnih srednjeevropskih vladarjev, podpiral je umetnike, obsedal ga je Richard Wagner, posnemal je Sončnega kralja in dobil več nazivov: Labodji, Pravljični in Nori kralj. Zaradi domnevne duševne bolezni je bil odstavljen s prestola in le nekaj dni zatem umrl v nepojasnjenih okoliščinah. Krožijo pa tudi teorije, da so ga zaradi ekstravagantnega življenjskega in vladarskega sloga ter prevelike potrošnje umorili.

3. del:
Sophie uživa v Ludvikovi družbi, on pa je muhast in ne ve, kaj bi rad. Par potrebuje papeževo dovoljenje za poroko, saj sta bratranec in sestrična. Ludvik začne načrtovati gradove in odlaša s poroko, na koncu pa jo razveljavi in prizadene Sophie. Všeč mu je le ena ženska, sestrična Elizabeta.

Izvirni naslov: LUDWIG / Koprodukcijska nadaljevanka, 1973 / Režija: Luchino Visconti / Scenarij: Luchino Visconti, Enrico Medioli, Suso Cecchi D'Amico / Igrajo: Helmut Berger, Romy Schneider, Trevor Howard

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov