Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 10. sep. 2024

TV Slovenija 2 • Tor, 10. sep.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Kočevska Reka je osrednja vas ob križišču poti, sredi gozdnih širjav in pašnikov Goteniško-reške doline, ob vznožju Goteniškega Snežnika (1290 m). Ima nekaj več kot 250 prebivalcev.
Na jugozahodu jo obroblja Reški potok, ki izvira pod Trnjevo Goro in ponikne jugovzhodno od Kočevske Reke. Kraški svet v okolici je zelo vrtačast.
Pod vasjo teče ponikalnica Reški potok, katerega zgornji tok je zajezen in tvori umetno jezero. Razpotegnjeno, okoli 2 km dolgo in ponekod celo do 6m globoko jezero je pomemben habitat za rastline in živali ter je skupaj z gozdom okoli jezera razglašeno za gozdni rezervat, v katerem med drugim gnezdi tudi zaščiten orel belorepec in druge redke ptice.
Med znamenitosti kraja lahko štejemo tudi izvirno kočevarsko arhitekturo oz. prepoznavno gradnjo starih hiš.
V Kočevski Reki na sredi vasi je spominski park, kjer je kostanjev drevored in najdebelejši oreh v Sloveniji. Oreh naj bi bil star več kot 400 let, obseg ima 434 cm, visok pa je 15 metrov.

Kulturno društvo Graška Gora letos organizira že 48. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra. Festival z večletno tradicijo bo potekal v petek, 16. avgusta 2024, ob 20. uri na športnem igrišču Graška Gora. Letos bomo prireditev obeležili s slavnostnim koncertom, ki bo posvečen 70. jubileju ansambla Štirje kovači.

Wouter se za trideset dni poslovi od žene in sinčka ter vzame pot pod kolo. Z vetrom hiti proti Nizozemski, kolesari čez naravni rezervat Kalmthoutse Heide in pristane v Leerdamu, kjer izdelujejo znani sir.
Tam se veter obrne in ga usmeri nazaj v Belgijo, v Bocholt, kjer spozna upokojenega rudarja, ki mu pove nekaj sočnih podrobnosti o delu v rudniku.
Nazadnje se ustavi v Pepinstru, ki so ga opustošile poplave in je še več mesecev po tem pravo delovišče.

MET DE WIND MEE / VRT, 2023 / Belgija / Avtor: Wouter Deboot

Wouter tokratno etapo začne v Teuxu, veter pa ga žene v Ardene. Blizu Bastogne na nekem gradu prosi za vodo in z njo mu postreže mama belgijske kraljice. Pot nadaljuje v Francijo, toda vreme mu ni naklonjeno. Do kože premočen se ustavi v Loisonu, kjer ga pod streho sprejme prijazna družina, ga pogosti in mu ponudi prenočišče. Pozneje sreča zakonca, ki pridelujeta ekološko sadje in zelenjavo, in zaupata mu precej intimne zadeve.

MET DE WIND MEE / VRT, 2023 / Belgija / Avtor: Wouter Deboot

V tokratni oddaji se že spogledujemo s poletnimi počitnicami. Poročamo, kako je potovati v Nemčijo z električnim peugeotom e-3008; to naj bi bil eden bolj avtocestnih električnih avtov. Prav tako električno - Nissanovo ariyo - smo zapeljali na krajši izlet na Obalo. Med drugim nas je tam navdušila tudi s samodejnim parkiranjem. Z Berlina pa poročamo o Volkswagnovem kombiju, ki je čez vikend tudi avtodom. Seveda govorimo o legendarni californiji. Pri Volkswagnu trdijo, da je z novo generacijo california postala 3-sobni počitniški apartma.

Alpe so mogočna gorska veriga, ki povezuje osem evropskih držav in je z najvišjimi vrhovi, ki presegajo 4000 metrov nadmorske višine, prav zares krona Evrope. Dvodelna dokumentarna oddaja predstavlja osupljive posnetke alpske pokrajine in njenih številnih skrivnosti. Visokogorske živali in rastlinje bomo spremljali skozi tegobe bridke zime, radostno spomladansko odjugo in kratko, a življenja polno poletje, preden oblaki s severa spet prinesejo arktični mraz.

2. del:
Drugi del serije prikazuje mrzlo zimo ter tegobe in nevarnosti, ki jih prinaša življenje v visokogorskem svetu v tem letnem času. Skale in led, leden mraz, snežne nevihte, metrski nanosi snega, smrtonosni snežni plazovi in pomanjkanje hrane - alpske živali čaka težko obdobje s številnimi izzivi, vendar so vse razvile različne strategije za preživetje.

THE ALPS / Avstrija / 2020 / Režija: Otmar Penker

Treba je imeti pravo idejo, vse drugo je delo in vztrajnost, pravita zakonca Sandra in Drago Belec, ki v Logarovcih pri Ljutomeru vodita največje podjetje za pridelavo sadik za vrtičkarje v Sloveniji. 17-članska ekipa redno zaposlenih, ki se jim čez leto za krajši čas pridruži tudi okrog 20 sezonskih sodelavcev, na treh hektarjih površin letno vzgoji okrog 15 milijonov sadik zelenjadnic, začimbnic in jagod. Sadike, vzgojene iz gensko nespremenjenih semen, prodajajo v več kot 200 trgovinah po vsej Sloveniji, v zadnjih letih so vedno bolj prisotni tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Velik poudarek dajejo razvoju, avtomatizaciji in rešitvam, ki kar najmanj posegajo v naravo; v dveh solarnih elektrarnah denimo proizvedejo skoraj vso električno energijo zase, tudi vodo za zalivanje imajo iz lastnih virov. Belec je tudi predsednik pred dvema letoma ustanovljenega Združenja pridelovalcev v sodobnih rastlinjakih, katerega cilj je povečati samooskrbo z zelenjavo v Sloveniji.

Komična drama. Film pripoveduje ganljivo zgodbo sester Betty in Marthe, ki se z avtom odpravita na nepričakovano potovanje v Švico, s svojim na smrt bolnim očetom na zadnjih sedežih. To naj bi bilo njihovo zadnje skupno potovanje, a se ne izide čisto tako. Kakor v življenju nasploh, se tudi v tem primeru stvari odvijejo povsem po svoje; zgodi se jim nepričakovan »obvoz« v Italijo in na koncu še v Grčijo. Cestne prigode so prave pustolovščine, ki jih zrežirata izjemni voznici Betty in Martha.

TÖCHTER / DAUGHTERS / NEM, ITA, GRČIJA / 2021
Režija: Nana Neul / Scenarij: Lucy Tanja Fricke, Nana Neul / Igrajo: Josef Bierbichler, Giorgio Colangeli, Andreas Konstantinou, Alexandra Maria Lara, Birgit Minichmayr, Zoi Rigopoulou …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov