Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 25. sep. 2024

TV Slovenija 2 • Sre, 25. sep.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Dívák & Ikonok – kiállítás Budapesten;
- a Breka Fest zenei fesztivál;
- a Gospel Moments Duo;
- klipek: Lakótelep, Butterbros, Spy Abuse.

Vsebina oddaje:

- razstava Dive & Ikone v Budimpešti;
- težkometalno glasbeno srečanje Breka Fest;
- Gospel Moments Duo;
- videospoti: Lakótelep, Butterbros, Spy Abuse.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, za vse udeležence v prometu pa svetujemo v prometnih minutah. Pogledamo tudi, kaj je novega v svetu filma in zabave ter vam podamo predloge za dobre knjige in zanimive vsebine, ki se predvajajo na TV Slovenija. S strokovnjaki razrešujemo vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa pa deli vrtne nasvete. Sreda je tudi športno obarvana, v rubriki »Š kot šport« spoznavamo nenavadne športe, gostimo športne junake in komentiramo ter napovedujemo pomembne športne dogodke. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

V Dnevno sobo pride Žiga Kastelic, ki je svoje trpke življenjske izkušnje prenesel v dve knjigi. Sooča se z odhodi svojih najbližjih in uteho pred breznom minevanja vidi v zapisovanju bolečine. Lepi trenutki iz preteklosti mu rišejo pot za naprej.

Kdaj je smiselno iti v korenito prenovo hiše, takšno, ki dodobra predrugači zunanjost in notranjost... in kdaj je bolje podreti in zidati na novo? Včasih imajo prvo besedo čustva, glavni argument pa je stanje hiše. Zaradi predanih lastnikov in zelo natančne arhitektke je nastala čisto nova, sodobna hiša, čeprav iz 70-ih let.
Kadar lastnik pokliče arhitekta z željo, naj mu opremi stanovanje, ki je bilo pravkar zgrajeno, se arhitekt znajde pred izzivom, kako upoštevati obstoječe stanje, ki si ga je zamislil nekdo drug. Stanovanje je del večjega objekta v središču Ljubljane, v katerega so se prvi stanovalci vselili šele lani. Zdaj ponuja veliko sloga, udobja in vabljive razglede.
Ni skrivnost, da so v Sloveniji v zadnjem obdobju zrasle luksuzne vile, katerih vrednost dosega več milijonov. A le redke od njih imajo okolico tako urejeno, kot bi pričakovali glede na zasnovo objekta in njegovo notranjost. V središču Ljubljane smo vstopili na vrt vile, kjer sta vila in vrt nastajala sočasno, z roko v roki, v usklajenem sodelovanju med arhitektko in oblikovalko vrtov.

Dr. Matevž Dular je zaposlen na Katedri za energetsko strojništvo Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Področje njegovega znanstvenega delovanja je inženirska dinamika tekočin, predvsem pa kavitacija. Več let je vodil projekta za Evropsko vesoljsko agencijo, nato pa na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) pridobil petletni projekt, ki raziskuje možnost uporabe kavitacije za uničevanje virusov in bakterij, ki so prisotni v vodah; lani je pridobil še projekt ERC PoC (Proof of Concept), v okviru katerega bodo razvili in komercializirali napravo za obdelavo aktivnega blata iz komunalnih čistilnih naprav.

Bernarda in Jože gostita obraza nove kuharske oddaje Okusi 2 generacij: Primoža Dolničarja in njegovega sina Gabra. V goste prihaja tudi dobitnica zlate olimpijske medalje judoistka Andreja Leški. Na glasbenem odru se predstavljata pevka Gaja Prestor z novo pesmijo Biseri in Žan Videc z zmagovalno pesmijo letošnjega festivala Melodije morja in sonca Neznano.

Oddaja Okusi 2 generacij združuje bogato kulturno dediščino slovenske kuhinje s sodobnimi trendi prehranjevanja. Oče Primož Dolničar in sin Gaber v sproščenem vzdušju delita recepte, ki jih navdihujejo tradicionalne jedi naših babic, hkrati pa jih prilagodita sodobnemu okusu in načinom priprave. Oddaja tako predstavlja čudovito zlitje preteklosti in sedanjosti, kjer lokalne in sveže sestavine dobijo osrednjo vlogo.

Praznik terana in pršuta je največja, najprepoznavnejša ter najstarejša turistična prireditev na Krasu. Avgusta 2020 bi potekala v Dutovljah njena 50. izvedba, ki so jo žal prestavile takratne razmere v državi in svetu. Jubilejni 50. Praznik terana in pršuta je le potekal v letu 2022.
Kljub temu pa smo že skoraj tri leta intenzivno pripravljali zbiranje arhiva PTP in njegovo preoblikovanje v dokumentarni film.
Branko Može, dolgoletni organizator, podpornik ter promotor Praznika terana in pršuta, je v namen počastitve okrogle obletnice dogodka okoli sebe zbral ekipo, da poiščemo in shranimo spomine, zgodbe in pričevanja ter jih oblikujemo v dokumentarni film.
Strokovni del priprave in izvedbe filma smo zaupali ekipi snemalca Saše Grmeka, ki je s svojim dosedanjim delom pokazal velik posluh za Kras ter čut za dokumentarni film.
Logistično organizacijski del pa smo v tandemu z Brankom izpeljali s Pepo s Krasa.
Zgodbo praznika pripovedujejo ključni akterji, sodelujoči ponudniki, strokovnjaki, društva, posamezniki ter podporniki ter sponzorji, ki so v vseh teh letih sooblikovali in soustvarjali Praznik terana in pršuta.
V dokumentarec so vključeni arhivski video, foto in avdio spomini, zato bo to tudi pomemben dokument Praznika terana in pršuta ter njegovega razvoja skozi leta.
Dokumentarni film je dolg 50 minut.
Premiera filma je bila izvedena v Kosovelovem domu v Sežani kot samostojna promocijska prireditev.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Film o zakulisju Mednarodne klavirske akademije Engadin. Akademija vsako leto poteka v idilični švicarski alpski dolini Engadin, na njej pa najbolj nadarjene pianiste izobražujejo vodilni svetovni klavirski pedagogi. Na akademiji je sodelovala tudi slovenska pianistka Meta Fajdiga (r. 1991), ki skupaj s študenti drugih držav v filmu predstavi svoj pogled na glasbilo klavir in svoje razmišljanje o zahtevni poti mladega pianista.

THE PIANISTS KEYS/Švica/2018/ režija: Christoph Keller

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Pogovori prihodnosti je serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki, ki v medsebojnem pogovoru in izmenjavi idej premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti. Družboslovni in naravoslovni vpogledi v raznolike teme; od podnebne krize, do najnovejših raziskav vesolja in kolonizacije Marsa, digitalizacije medsebojnih odnosov in procesov dela do geostrateških premikov ob globalizaciji, migracijah in vojaških spopadih.

V oddaji Družina v digitalnem svetu bodo sogovorniki razpravljali o vse večjem vplivu digitalnega sveta na posameznika, družino ter družbo. Svoje izkušnje, razmišljanja in nasvete bodo predstavili Maja Vreča, sodelavka ARNES-a in Centra za varnejši internet SAFE.SI, Mija Repenšek, svetovalka na Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta LOGOUT in dr. Žan Lep, socialni psiholog in raziskovalec na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in na Pedagoškem inštituta v Ljubljani.

Rita je bila v Eritreji vojakinja. Kayla je zaradi nasilnežev noče pustiti same doma. Ali pa se hoče le izogniti delu? Saj ji je pod častjo kuhati hrenovke. Peter tokrat prevaža skupino japonskih turistov, ki jih vodi vodička Mel. Rita je šla popravit telefon, da bi poklicala brata. Na plažo v Bognorju je napravilo tri trupla.

DON'T FORGET THE DRIVER / Velika Britanija / 2019
Scenarij: Tim Crouch, Toby Jones
Režija: Tim Kirkby
V glavnih vlogah: Toby Jones, Claire Rushbrook, Marcia Warren, Danny Kirrane, Erin Kellyman, Luwam Teklizgi

»Pavliho«, satirični list, je ustanovil pisatelj Fran Levstik, daljnega leta 1870 na Dunaju.

Po drugi svetovni vojni je bil, kot vrsta satiričnih časopisov v socialističnih državah Vzhodne Evrope, to režimski projekt, ki je bil sprva ustanovljen kot protiutež in ventil ostrim protirežimskim vicem, ki so si jih ljudje pripovedovali na ulicah in v bifejih.
To so bili še zlati časi humorja. Časi ene resnice, enega humorja, in ene satire.
Vsi so se smejali istim stvarem.
Do šestdesetih let je Pavlihov humor postal vrhunsko artikuliran, dosegal je tedensko naklado 63.000 izvodov, kar je bila najvišja naklada kateregakoli tednika v Jugoslaviji.
Socialistična oblast je budno spremljala vsebine, ki so nastajale v Pavlihi. Urednike so večkrat odstavljali, oblast pa je v najmanj enem primeru izdala ukaz o zaplembi celotne naklade.
Pavliha je bil prva javna opozicija režimu, ki pa ga je oblast nekako tolerirala. Mladina in Nova revija in sta prišli kasneje.
V osamosvojitvenem letu 1991 je bila naklada Pavlihe le še žalostnih 2.600 izvodov.
Enotne resnice ni bilo več, kar je bilo smešno enim, ni bilo drugim. In obratno.
Meja med humorjem in resničnostjo je v demokraciji počasi izginjala, demokracija pa postajala bizarnejša od vsakršnega humorja ali satirikove domišljije.
Ljudje so se smejali čedalje manj. Humor se je preselil v druge medije: na televizijo in radio, v gledališče, film in stand-up komedijo.

Kako je nastajala kultna grozljivka Izganjalec hudiča?

Doseganje groze v filmih je svojevrstna veščina, ki jo pred kamero lucidno in nadvse duhovito secira legendarni hollywoodski avtor William Friedkin. Leta 1973 je luč sveta ugledala njegova kultna grozljivka o demonični obsedenosti nedolžne, odraščajoče deklice. Film Izganjalec hudiča pogosto opisujejo kot najbolj strašljiv film vseh časov, film, ki odbija in šokira s prizori obscenega nasilja. V času nastanka je pretresel filmski svet, ljudje v kinodvoranah so celo množično omedlevali. Friedkin osvetli, da je Izganjalec hudiča veliko več kot le skupek grozljivih učinkov. Je film o grozi, pa tudi žalosti spoznanja, da je sleherni človek v svojem trpljenju čisto sam.

Izvirni naslov: LEAP OF FAITH: WILLIAM FRIEDKIN ON THE EXORCIST / Ameriški dokumentarni film, 2019 / Režija in scenarij: Alexandre O. Philippe / Nastopajoči: William Friedkin

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov