Foto:
Foto:


En dan med slovenskih čebelarjev za zajtrk v naših vrtcih
Andreja Kandolf, Svetovalka za zagotavljanje varne hrane
Slovenski čebelarji pridelujemo varen in kakovosten med in ostale čebelje pridelke in smo se odločili, da otrokom v vrtcih podarimo slovenski med. Zato bodo čebelarji združeni po čebelarskih društvih, ki jih je v Sloveniji okrog 200, zbirali med in ga razdelili okoliškim vrtcem. V slovenske vrtce je vključenih približno 54.000 otrok, kar pomeni, da se bo s slovenskim medom posladkalo kar lepo število otrok. Ob tem bodo otroci prejeli tudi izobraževalno gradivo, ki bo v sliki za otroke pa tudi v besedi za starše. Gradivo bo vsebovalo tako informacijo o koristnosti čebeljih pridelkov kot tudi o koristnosti čebelarstva za ohranjanje ravnotežja v naravi. Gradivu bo priložena tudi nagradna igra.
In zakaj smo se odločili, da otrokom podarimo med? Slovenski med? Ker je to odlično živilo. Uporablja se že od nekdaj. Tisočletja je bil edino sladilo, kasneje so raziskovalci našli v medu še veliko drugih za človeka potrebnih sestavin. Pri starih civilizacijah je imel magično moč in je bil cenjen kot zdravilo.
Med je odlično hranilo, krepčilo, pa tudi pomirjevalo: ker pa zavira rast bakterij in ima antioksidativne lastnosti pa se uporablja tudi v ljudski medicini. Med ni zdravilo, je živilo živalskega izvora, ga je pa cenil že najslovitejši zdravnik antike Hipokrat. Njegovo najljubše zdravilo je bil med. Tudi Pitagora ga je cenil: »Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej.« Dragocenost medu so tako cenili že stari narodi: Stari Grki in Germani so dojenčkom takoj po rojstvu dali malo medu kot simbol naravnih sil od katerih bo odvisno njihovo življenje.
Tudi danes zdravniki poročajo o izjemnih vplivih medu na otroški organizem. Otroci se dobro razvijajo, nimajo prebavnih motenj, boljša prebavljivost, večji prirastek na teži in zgodnejša rast zob. Otroci, ki redno uživajo med, so živahnejši, bolj veseli in bolj podjetni, kakor tisti, ki uživajo sladkor.
Osveščenost o zdravem načinu življenja se začne že v otroštvu, otrokom želimo z akcijo približati med in jim vzbuditi skrb za zdravo življenje, istočasno pa želimo preko otrok o koristnosti medu v vsakdanji prehrani seznaniti tudi na starše. V mislih nimamo vsak med s prodajnih polic, ampak kakovosten med slovenskih čebelarjev.
Da bo med imel takšen vpliv, o katerem je govoril že Pitagora, mora imeti ohranjene mora imeti njemu lastne snovi in ne sme vsebovati nedovoljenih kemijskih snovi.
Med proizvajajo čebele. V naravi nabirajo sladke sokove (nektar, mano), jih prinesejo v panj, dodajo njim lastne snovi in omogočajo, da voda izhlapi iz osnovne surovine. V panju nastane tako med, ki je gotov proizvod. Čebelarjeva naloga je, da med iz osnovne posode-satja prestavi v drugo posodo. Medu ne sme ničesar dodati, niti ničesar vzeti. Čebele proizvajajo med, ki je najvišje kakovosti. Od nadaljnjih postopkov rokovanja z medom pa je odvisno, ali se bo kakovost ohranila.
Slovenski čebelarji se še posebej trudimo, da pridelujemo med, ki je kakovostno in varno živilo. Takšno torej, ki za kupca ne predstavlja nobenega tveganja. Čebele proizvajajo med, ki je najvišje kakovosti, čebelarji pa to kakovost ohranjajo. Pri tem so čebelarjem v pomoč Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP. Za čebelarje organiziramo tudi usposabljanja na to temo ter tudi ostala predavanja, na katerih jih usmerjamo, k čim večji, čim bolj ekonomični pridelavi varnih čebeljih pridelkov.
Slovenskim čebelarjem pri pridelavi medu pomagamo tudi z opravljanjem analiz v laboratoriju za interno kontrolo medu na ČZS. Vsak čebelar, na lastno željo odda v analizo med, kjer preverimo kakovost in varnost medu. Analiza je za čebelarje brezplačna, saj jih izvajamo v okviru programov v čebelarstvu. V Sloveniji kot tudi v Evropski skupnosti velja Pravilnik o medu, v katerem so opisani kriteriji sestave medu, katerim mora zadostiti vsak med, ki se daje v promet. Analize medu v našem laboratoriju kažejo, da je slovenski med izredno kakovostno in varno živilo. V lanskem letu so pri analiziranih vzorcih medu vrednosti analiz bile vedno v dovoljenih mejah, še celo več, rezultati so kazali precej višjo kakovost kot jo zahteva Pravilnik o medu.
Takšen med bi radi ponudili našim otrokom.

Novico je napisal uporabnik cebela