Festivalska publika na otvoritvi v Mestnem muzeju. Foto:
Festivalska publika na otvoritvi v Mestnem muzeju. Foto:
Ogled filma Kot človek na zemlji na Letnem odru Gala hale.


Na različnih krajih po Ljubljani (Mestni muzej, Kinodvor, Slovenska kinoteka, KUD France Prešeren, Klub Gromka in Letni oder Gale hale AKC Metelkova mesto, Hostel Celica, Socialni center Rog) v popoldanskem času potekajo projekcije, pogovori, delavnice in druženja.
Festival smo otvorili v ponedeljek v Mestnem muzeju, kjer smo si ogledali film Problem: Pričevanje Saharcev (Jordi Ferrer, Pablo Vidal, Španija 2010). Projekciji je sledil pogovor z Ervinom Hladnikom Milharčičem in Erikom Valenčičem. Zvečer pa so filmski projektorji zabrneli na Metelkovi, v Klubu Gromka (v okviru Retrovizorja) in na Letnem odru Gale hale, kjer smo si lahko ogledali filme Razglednice in Poročilo o stanju prosilcev za azil v RS, januar 2008-avgust 2009 (Nika Autor, Slovenija 2010) ter film Kot človek na zemlji (Andrea Segre, Dagmawi Yimer, Italija 2008).
V torek je festival gostil Kinodvor, kjer so predvajali film Prišleki (Claudine Bories, Patrice Chagnard, Francija 2009), projekciji pa je sledil pogovor z dr. Mojco Pajnik (Mirovni inštitut), Titom Brecljem, Aido Hadžiahmetović (Slovenska filantropija), Urošem Lebarjem in prosilcem za mednarodno zaščito). Filmski trak smo spet razvili na Letnem odru Gale hale, kjer smo gledali film Okus Evrope (Uroš Lebar, Slovenija 2006).
Danes zvečer vas organizatorji vabijo v KUD France Prešeren, kjer si boste lahko ogledali film Dar Fur: Vojna za vodo Maje Weiss in Toma Križnarja (Slovenija 2008). Slednji se bo udeležil tudi debate po filmu, na kateri se mu bodo pridružili Suleiman Jammous, Živa Gobbo (Društvo Focus), dr. Dušan Plut in drugi.
V nadaljevanju festivala pa si lahko med drugim ogledate film Little Alien (Nina Kusturica, Avstrija 2009) v Slovenski kinoteki, kratke filme, filme Želimirja Žilnika in filme, predvajane na festivalu begunskega filma v Londonu (Refugee in Films Festival 2008).
Več o filmih, festivalu in programu si lahko preberete na http://filmskifestivalnapoti.weebly.com. Svoje brezplačne vstopnice si zagotovite na napoti@filantropija.org.
Novico je napisal uporabnik warianta.