Po spletni strani www.liveclick.eu/IQcat najdete tudi lestvico najpametnejših mačk. Foto:
Po spletni strani www.liveclick.eu/IQcat najdete tudi lestvico najpametnejših mačk. Foto:


IQ mačji test je sestavljen iz 13 vprašanj, ki se nanašajo na obnašanje štirinožnih prijateljic. Pri oblikovanju testa je bilo analizirano vedenje 183 mačk, njihovi povprečni odgovori pa predstavljajo prvi mačji referenčni IQ 100. IQ se namreč tudi pri mačkah izračunava podobno kot pri ljudeh in predstavlja odklon od povprečnih vrednosti. Analiza je prav tako pokazala, da se rezultati spreminjajo glede na starost in spol, preliminarni rezultati pa kažejo, da so mačke, ki živijo po stanovanjih, opazno "pametnejše" od tistih, ki živijo pretežno zunaj. Zunanje mačke pogosto ravnajo instinktivno, kosmatinke, ki pa so povsem odvisne od človeka, pa razvijejo svojevrsten komunikacijski slog, ki ga razume tako lastnik, kot tudi mačka. Seveda imajo pri tem prednost starejše mačke.
Prvi IQ mačji testi so se pojavili leta 1982, ko je ameriški pisatelj E. M. Brad objavil knjigo Test Your Cat (prevod knjige obstaja tudi v slovenščini). V knjigi so razloženi nekateri mačji miselni vzorci, dodan je prvi IQ mačji vprašalnik, na koncu pa je še nekaj poglavij na temo, kako izboljšati mačji IQ. Seveda taka metoda ne šteje prav dosti, ker gre pir izračunu vrednosti IQ vendarle za primerjavo, ali je vaša mačka pametnejša od ostalih. Proti koncu 90. prejšnjega stoletja se je pojavilo še kar nekaj dodelav mačjih IQ testov, vendar je šele s pojavom interneta mogoče primerjati navade mačk po državah in iz povprečja izračunati razmeroma natančen približek mačjega IQ.
Skrbništvo nad slovenskim IQ testom za mačke je prevzelo spletno podjetje Live Click, v prvi krog raziskave pa bodo vključene še mačke iz Avstrije, Nemčije, Švice in Slovenije. Slovenija je tako prva država, kjer je test dostopen po spletu na naslovu www.liveclick.eu/IQcat, kmalu pa bo testiranje steklo tudi v drugih državah.
Vsak uporabnik, ki do konca izpolni test, pridobi tudi mačji IQ certifikat, na veliko veselje vseh ljubiteljev, pa lahko svojo ljubljenko na lestvici okrasi še s sliko. Ljubiteljem živali to očitno veliko pomeni ...
Novico je napisal uporabnik Erika60.