Največ, bo udarilo po žepih starejše občane. Foto:
Največ, bo udarilo po žepih starejše občane. Foto:
Novost vozovnica z 50 odstotnim popustom bo najbolj razveselila brezposelne.
Novost vozovnica z 50 odstotnim popustom bo najbolj razveselila brezposelne.
Bo LPP s podražitvijo res dobil dodatnih pol milijona eurov??
Bo LPP s podražitvijo res dobil dodatnih pol milijona eurov??


Ob podražitvi tudi novosti
Nove cene prinašajo poleg podražitev tudi nekatere novosti. Že peto leto pa se bodo dijaki in študentje tudi julija in avgusta vozili z junijsko mesečno vozovnico.
Ceno žetona so zaokrožili na 0,80 evra (zdaj 0,79 evra), podobno velja za šolsko mesečno vozovnico, za katero bo v novem šolskem letu potrebno odšteti 17 evrov (zdaj 16,69 evra). Za dnevno vozovnico bo potrebno odšteti štiri evre, za tedensko pa 15 evrov.
Starejši občani bodo morali za vozovnico odšteti 20 evrov
V LPP so združili vozovnico za starejše občane in vozovnico za upokojence, za katero bo potrebno odšteti 20 evrov, tako se bo najobčutneje podražila vozovnica za starejše občane, in sicer za skoraj 37 odstotkov. Krstičeva je kot novost predstavila tudi mesečno vozovnico za občane s 50-odstotnim popustom. Stala bo 17 evrov, namenjena pa bo predvsem nezaposlenim, imetnikom posebne vozovnice in izrednim dijakom.
Kljub povprečno višjim cenam prevozov v mestnem potniškem prometu, bo od avgusta potrebno za vožnjo z mestnim zelencem plačati en evro (zdaj 1,25 evra). S tem po besedah Krstičeve želijo vzpodbuditi občasne uporabnike javnega prevoza, da ga uporabijo večkrat. Vsem obstoječim brezplačnim prevozom v LPP dodajajo še brezplačni prevoz otroških vozičkov, na pol evra pa se bo pocenil prevoz prtljage ali psa.
Trend upadanja števila potnikov v mestnem potniškem prometu (v letu 2006 so prepeljali dva odstotka manj potnikov kot leta 2006) v LPP poskušajo blažiti z nakupom novih avtobusov, vgradnjo klimatskih naprav v obstoječe avtobuse, z zagotavljanjem točnosti odhodov, čistoče avtobusov, izobraževanjem voznikov in z razširitvijo prodajne mreže. Krstičeva je napovedala, da bodo najverjetneje s 1. septembrom podaljšali nekatere proge, podrobnosti pa ostajajo presenečenje.
Novico je napisal uporabnik talent05