www.sindikatvojakov.si Foto:
www.sindikatvojakov.si Foto:


Načelno mnenje št. 179
Ravnanje uradne osebe inšpekcijskega organa, ki dejansko stanje ugotavlja in postopek inšpekcijskega pregleda dokonča v nasprotju s temeljnimi načeli zakonitosti, materialne resnice in proste presoje, je kršitev dolžnega ravnanja, s katero je odgovorni osebi delodajalca in delodajalcu v inšpekcijskem postopku omogočena neupravičena korist v obliki ugodnega izida tega postopka, ustreza definiciji korupcije po 3. alineji 2. člena ZPKor.
Obrazložitev: "Eden od sindikatov in eden od zaposlenih na obrambnem področju sta Komisiji podala več prijav, v katerih očitata konkretne in sistemske kršitve dolžnega ravnanja in omogočanja neupravičene koristi, ker se tako delovna inšpekcija kot inšpekcija za sistem javnih uslužbencev ne odzivata na zahteve in pobude za inšpekcijski nadzor. Čeprav so po mnenju obeh prijaviteljev podane kršitve, na katere bi se morali inšpekcijski organi odzvati, obe inšpekciji odgovornost za varovanje človekovega dostojanstva v delovnih razmerjih in v zvezi z delom prelagata ena na drugo oziroma na notranji inšpekcijski nadzor obrambnega področja, ki pa za inšpekcijo delovno-pravnih zadev nima pristojnosti. Komisija ugotavlja, da se je s podobnimi vprašanji ukvarjala na policijskem področju, ko je obravnavala sum korupcije in pristojnemu državnemu tožilstvu v zvezi s konkretnimi primeri podala kazensko ovadbo". S tem je načelno mnenje utemeljeno.
Izdano načelno mnenje predstavlja enega prvih rezultatov Sindikata vojakov Slovenije pri njihovem delu s ciljem ureditve statusa zaposlenih v Slovenski vojski.

Novico je napisal uporabnik PredsednikSVS.