Foto:
Foto:

Merilna mesta so glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoko koncentracijo ozona še vse popoldne, zvečer pa bo koncentracija padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije, so še napisali na spletnih straneh ARSO.
Vročinski val ohromel balkanske države
Na Hrvaškem so se temperature dvignile do 41 stopinj Celzija. Huda vročina pa se bo nadaljevala tudi drug teden, zato je hrvaški premier Ivo Sanader sodržavljane pozval, naj pozabijo na pravila oblačenja in pridejo v službo v lahkih oblačilih, brez kravat in jaken.
Še hujše razmere kot na Hrvaškem vladsajo v Makedoniji, kjer naj bi temperature v prihodnjih dneh narastle celo na 45 stopinj Celzija. Zato so tam razglasili izredne razmere. Od danes tako zaposleni delajo le od 7.00 do 13.00, tisti, ki delajo na prostem, pa do 11. ure. Nosečnice lahko ostanejo doma. Tudi v Romuniji temperature še več dni niso padle pod 40 stopinj.

Prebivalci osrednjega dela Madžarske so doživeli najtoplejši 18. julij v zgodovini. Zadnji rekord, ki je padel daljnega leta 1904, so potolkli za skoraj tri stopinje, namerili so jih 40,6. Vročinskemu rekordu so se približali tudi na Slovaškem, kjer so vedno glasnejše zahteve po uvedbi 'sieste' – popoldanskega počitka po španskem vzoru. Tega si želijo tudi Čehi.
Velika požarna ogroženost
Velika požarna ogroženost velja za skoraj celotno Slovenijo. Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Ognjeni zublji se v gozdu hitro širijo, v glavnem pa gre za vroče površinske požare, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves, so zapisali na spletni strani Hidrometeorološkega zavoda.
Novico je napisal uporabnik pikoo