Kakšno zmešnjavo bi povzročil nenapovedan poletni sneg v Ljubljani lahko zaenkrat le ugibamo. Foto:
Kakšno zmešnjavo bi povzročil nenapovedan poletni sneg v Ljubljani lahko zaenkrat le ugibamo. Foto:
Sneg v Ljubljani?! vir: ARSO
Kakšna bo letošnja zima ne ve nihče. uporabnik: Kresnička

Obilno popolnoma nepričakovano nočno sneženje v prestolnici je presenetilo prav vse. Sneg je popolnoma ohromil promet in življenje v našem glavnem mestu. Številne ceste so še vedno neprevozne, policisti pa svetujejo, da se v Ljubljano ne odpravljate, če to ni nujno.
Nekako tako bi se lahko glasil uvod v ponedeljkovo novico, če bi v Ljubljani v noči iz nedelje na ponedeljek res snežilo. Ta podatek, da je bilo v Ljubljani v ponedeljek zjutraj (ob 8. uri) 14 centimetrov snega, se je pojavil na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.
Na vprašanje, če je letos lahko zima po nižinah kaj bolj snežena od prejšnih, sem se obrnil na meteorologa Branka Gregorčiča. Ta je odgovoril: Sezonske napovedi v zmernih geografskih širinah so zelo nezanesljive, ker je tu vpliv nihanja polarne fronte odločujoč in zelo nepredvidljiv in lahko povsem prevlada nad vplivom oceana.
Vreme vedno preseneča
Na današnji dan leta 2003 je bil najbolj vroč avgustovski dan v zadnjih 100 letih. Najbolj vroče je bilo v Metliki, kjer so izmerili kar 40,5 °C; na Bizeljskem se je segrelo do 39,4 °C, v Mariboru do 38,8 °C, v Murski Soboti in Novem mestu do 38,4 °C, v Celju do 38,1 °C in v Ljubljani do 37,3 °C.
Ravno nasprotno kot leta 2003, je bilo vreme točno tri leta kasneje, ko je bilo po državi hladno in deževno, na Kredarici je zapadlo celo 10 centimetrov snega.
V Ljubljani za najzgodnejši dan sneženja sicer še vedno velja 18. oktober 1992, v Murski Soboti 13. oktober 1973, v Biljah 14. november 1965, v Kočevju pa celo 17. september 1977.
Novico je napisal uporabnik jaz2.