Windows Foto:
Windows Foto:


Za razliko od navedb Billa Gatesa, ki je pred nekaj meseci najavil prihod novega operacijskega sistema že v letu 2009, kaže zdaj, da bo izdelek dokončan najverjetneje šele v letu 2010. Pri Microsoftu trdijo, da gre za povsem novo različico, čeprav bo osnova tudi tokrat jedro, ki je zgolj evolucija teh, ki jih imajo zdaj okolja Windows Vista in Windows Server 2008.
Doslej je bilo namreč precej ugibanj, ali bo nova različica Oken imela povsem novo, tako imenovano »mini jedro«, ki so ga razvili v Microsoftovih laboratorijih. Z njim naj bi Microsoft naredil okolje Windows precej bolj modularno, z izdatno uporabo virtualizacije.
V novi različico bo precej več poudarka na varnosti in energijski učinkovitosti, ena največjih novosti pa bo podpora za uporabniški vmesnik, ki ga bo mogoče krmiliti z več dotiki hkrati (multitouch), po zgledu delovanja Appleovega telefona iPhone in v preteklosti prikazanega prototipa elektronske mize Microsoft Surface.
Zanimivo je tudi to, da bo nova tehnologija delovala tudi z obstoječimi zasloni občutljivimi na dotik, kakršne imajo danes denimo tablični računalniki. Microsoft je na konferenci prikazal prototip, ki je deloval na navadnem tabličnem prenosniku Dell.
Vladimir Djurdjič
Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič