www.sindikatvojakov.si Foto:
www.sindikatvojakov.si Foto:

Nezakonit odvzem 19 odstotnega dodatka pripadnikom SV
in javno manipuliranje z dodatki plačam vojakov

V soboto je STA poročala, da je predstavnik za stike z javnostmi Simon Korez predstavil nova merila premestljivosti sil v SV in s tem upravičenosti do 19-odstotnega povečanja plač vojakom. Po novem, bi naj do 19-odstotnega povečanja plače bilo upravičenih le še 800 pripadnikov SV. Upravičenost do 19-odstotnega povečanja plače določa Zakon o službi v Slovenski vojski v 59. členu, ki se v zadnjih dveh letih in pol od sprejetja zakona v 59. členu ni spremenil. Po tem členu odloči o povečanem obsegu dela in obremenitev vlada na predlog ministra in sicer o povišanju plač do 30%.
Glede na dejstvo, da se Zakon o službi v SV ni spreminjal v Sindikatu vojakov Slovenije menimo, da je določanje povišanj plač vojakov na takšen način in podajanje informacij v javnost v takšni obliki, kot je to bilo storjeno dne 16. januarja čisto manipuliranje s plačami vojakov v javnosti in to nezakonito, saj sindikati niso bili pozvani, da podajo mnenje pred sprejetjem sklepa Vlade RS dne 17. decembra. Na enak način, brez sodelovanja sindikatov je bil sprejet tudi del plačnega sistema, ki določa plače vojakom. V času sprejemanja uredbe vlade, ki enostransko ureja plače vojakom je Sindikat vojske obrambe in zaščite opozarjal na možne anomalije in manipulacije, do katerih sedaj prihaja. Pred sprejetjem takšnih splošnih aktov je v Sloveniji vsak delodajalec dolžan pridobiti mnenje sindikatov, kar v navedenih dveh primerih ni bilo storjeno. To potrjuje na že večkrat opozorjeno dejstvo s strani Sindikata vojakov Slovenije, da z nami, pripadniki Slovenske vojske ta država ravna kot z drugorazrednimi državljani. Takšna ureditev predpisov, da splošni predpisi za pripadnike SV ne bodo veljali je v Strateškem pregledu obrambnega resorja zadana kot eden od ciljev za ureditev stanja v Slovenski vojski.
Upravičenost do povišanja plače je določena v zakonu, vlada pa bi naj po navedbah tiskovnega predstavnika SV odločila dne 17. decembra o pravičnejših merilih za določanje upravičencev do povečane plače zaradi povečanega obsega dela in obremenitvah. To je javna manipulacija, saj sklep vlade ne določa skoraj ničesar, ampak daje to pooblastilo Načelniku generalštaba na način, da z ukazi določa vrsto posameznih enot, in s tem pripadnikom teh enot poveča plačo za 19-odstotkov. Zadnji in edini sklep vlade z dne 22. novembra 2007, ki je do sedaj določal višino in upravičenost do povečanja plače na osnovi 59. člena je jasno določal vsako posamezno enoto z imenom, katere pripadniki so bili upravičeni povišane plače za 19% in takšen način določanja predvideva zakon. Sklep vlade, kakršen je bil predlagan in sprejet 17. decembra pa samo zamegljuje upravičenost do povišanja plače in vnaša dodatno negotovost med pripadnike SV.
Že v mesecu avgustu lanskega leta je z Ukazom Načelnika generalštaba za organizacijo in izvedbo obračuna dodatka za povečan obseg dela in obremenitev po 59. členu Zakona o službi v SV bil določen nov način obračuna tega dodatka, ki je začel veljati od 1. septembra, razen za odzivne sile od 1. oktobra dalje. Nov sklep vlade, sprejet 17. decembra, ki legalizira ukazano v mesecu avgustu, pa se začne uporabljati od 1. 1. 2010 dalje. Legalizacija že narejenega mimo predpisanega za nazaj je v Slovenski vojski že postala redna praksa, kar je s stališča zagotavljanja pravic iz delovnega razmerja nedopustno saj je to protiustavno in nezakonito.
V Sindikatu vojakov Slovenije bi želeli opozoriti tudi na nepravično ureditev oziroma dodelitev povečanja plač 5.400 pripadnikom SV od sprejetja Zakona o službi v Slovenski vojski pa do danes, ker ostalih 2.200 pripadnikov SV, ki tega dodatka v zadnjih dveh letih in pol ni dobivalo ni nič manj vredno (na to tudi niso mogli vplivati) od 5.400 pripadnikov, ki so ta dodatek dobivali. Za lažjo predstavo je to pri pripadniku z 1.000 evri plače 190 evrov, kar nikakor ni zanemarljivo, še posebej ne v obdobju dveh let in pol. Navedbe tiskovnega predstavnika, da so v vojski upali, da bodo lahko v 59. člen vključili celotno vojsko dejstva o nepravični ureditvi za nazaj ne popravi, še posebej za 2.200 pripadnikov SV, ki so dolgo upali, da bodo tudi oni deležni tega povečanja plače, vendar zaman, da ne omenjamo njihovega razpoloženja.
Za takšna manipuliranja nikakor ne more biti glavni razlog "rezanje vojaškega proračuna", kot je bilo predstavljeno. In zaradi zmanjšanja števila pripadnikov SV iz 8.500 na 7.600 bi logično naj bilo več pripadnikov SV upravičenih do povečanja plače zaradi povečanega obsega dela in obremenitev, saj je očitno, da bodo pri enakem obsegu ali celo povečanem morali opraviti vse trenutno zaposleni, ki jih bo 900 manj.
Da se po dveh letih in pol ugotovi, da premestljivost sama po sebi še ne pomeni povečanega obsega dela je tudi nedopustno, saj bi tako v zadnjih dveh letih in pol 4.600 pripadnikov SV imelo povečano plačo za 19 odstotkov prejemalo neupravičeno. Ugotovitev oziroma trditev, da se je dogajalo, da so nekateri vojaki, ki niso bili nič bolj obremenjeni kot drugi, prejemali dodatek zgolj zato, ker so bili v enotah, ki so bile določene kot premestljive sile je ob dejstvu, da govorimo 7.600 pripadnikih SV skrajno neresna in že meji na cinizem.
Našim navedbam se pridružuje tudi Sindikat vojske, obrambe in zaščite v katerem so zgroženi ob dogajanjih zadnjega leta v Slovenski vojski. Pri sprejemanju Zakona o službi v Slovenski vojski so opozarjali na možne manipulacije, predvsem pa na obupno reševanje številnih odhodov pripadnikov iz Slovenske vojske. Sedaj, ko je recesija nekoliko zmanjšala število odhodov iz Slovenske vojske, pa se je zopet začelo manipulirati s plačami pripadnikov in njihovimi pravicami.
Oba sindikata menita, da so pripadniki upravičeni do številnih dodatkov, saj so njihovi pogoji dela bistvo zahtevnejši, hkrati pa so pripadniki deležni številnih omejitev. V lanskem letu ter tudi v letošnjem letu je ministrica za obrambo sprejela sklep, s katerim se pripadnikom onemogoča izplačilo nadur. Tako pripadniki na številnih vajah opravijo veliko število ur preko polnega delovnega časa (nadurno delo), saj delajo tudi po 20 ur dnevno, pri čemer jim ministrica s odločitvijo le to enostavno odvzame.
V Sindikatu vojakov Slovenije smo na ne izplačevanje 19-odstotnega dodatka pripadnikom SV na pripravah za odhod v Afganistan pred dvema mesecema že javno opozorili in takrat napovedali tožbe pripadnikov SV. Pri takšnem načinu določanja višine plač in javnem seznanjanju pripadnikov SV o nižanju njihovih plač verjamemo, da bo tožb še več.
Res žalosten je odnos te države do svojih vojakov. Pošiljati vojake na bojne naloge oziroma v smrt je sila enostavno dejanje, zaščiti njihove pravice pa je zaenkrat iluzija.
Gvido Novak
predsednik Sindikata vojakov Slovenije
Novico je napisal uporabnik PredsednikSVS.