Razstava  projektov in prikaz 3D skeniranja Sodobni izzivi varovanja in predstavitve kulturne dediščine je odprta do sobote, 3. oktobra 2009 v Spomeniškovarstvenem centru - galeriji v bližini Napoleonovega spomenika v Ljubljani. Foto:
Razstava projektov in prikaz 3D skeniranja Sodobni izzivi varovanja in predstavitve kulturne dediščine je odprta do sobote, 3. oktobra 2009 v Spomeniškovarstvenem centru - galeriji v bližini Napoleonovega spomenika v Ljubljani. Foto:
3D digitalizacija kostnice Svetega Mihaela na Gorenjem Mokronogu pri Trebelnem na Dolenjskem
3D natisnjena maketa najstarejše lesene konice na svetu, najdene v reki Ljubljanici. Starost 16 cm dolge lesene osti sulice iz starejše kamene dobe datira od 38 do 45 tisoč let.

Dnevov evropske kulturne dediščine 2009, ki ob letošnjem Evropskem letu ustvarjalnosti in inovativnosti nosi naslov Dediščina ustvarjalnost in inovativnost, v Ljubljani odprla razstava, namenjena predstavitvi zahtevnejših projektov 3D-arhiviranja in digitalizacije kulturne dediščine na področju Slovenije. Predstavljena je tudi uporaba pridobljene 3D-dokumentacije za razvoj inovativnih in sodobnih procesov razvoja in izdelave izdelkov za promocijo in popularizacijo kulturne dediščine.
Razstavljeni projekti so bili izvedeni v sodelovanju z Arhitekturnim muzejem Ljubljana, s Krajinskim parkom Sečoveljske soline, Pokrajinskim muzejem Ptuj, Premogovnikom Velenje, z gospodom Slobodanom Simičem Simetom in z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije.
V galeriji Spomeniškovarstvenega centra (Trg francoske revolucije 3) si lahko poleg razstavljenih 3D natisnjenih maket objektov slovenske kulturne dediščine, spominkov in protokolarnih daril ter prikazanih procesov ogledate tudi demonstracijo 3D-skeniranja v živo.
V torek si lahko med 15.00 in 18.00 ogledate 3D-skeniranje v sodelovanju z Alenom Ožboltom: VRTINA (POZITIV) II., študija, 2008; rezan, lomljen, topljen in lepljen stirodur. V četrtek med 10.30 in 13.30 prikaz 3D skeniranja v sodelovanju z ZVKDS Restavratorskim centrom: kip Sv. Miklavža iz cerkve Sv. Miklavža iz Kostanjevice na Krki, kopija za namen rekonstrukcije, v petek med 10.30 in 13.30 pa 3D skeniranje v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana: muzejski eksponat.
Razstava je odprta vsak dan od 10.00 do 18.00 do sobote, 3. oktobra 2009. Udeležba je brezplačna.
V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine razstavo organizirata IB-PROCADD in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.
Novico je napisal uporabnik Kaja Antlej.