Nagrajenci z Biotehniškega centra Naklo in Gorenjskih elektrarn na slavnostni podelitvi 10. Dnevov energetikov 2008 Foto:
Nagrajenci z Biotehniškega centra Naklo in Gorenjskih elektrarn na slavnostni podelitvi 10. Dnevov energetikov 2008 Foto:
Predstavitev nagrajenega Sonaravnega projekta v okviru Sekcije Eneregetski m,enedžment v praksi
Predstavitev nagrajenega Sonaravnega projekta v okviru Sekcije Eneregetski m,enedžment v praksi


Gre za šeststopenjski partnerski razvojno izobraževalni model »DP2MIR«, ki pomeni Dogovor, Projekt, Proizvodnjo, Marketing, Izobraževanje, Razvoj. Pretekle naložbe so se zaključile po izgradnji z vključitvijo v obratovanje. Razvit model z uspešnim dogovorom za gostovanje sončne elektrarne na objektu, postavlja s Pismom o nameri temelje za partnersko sodelovanje pri proizvodnji ekološko najčistejše električne energije in okoljskih prihrankih, pri prodaji električne energije partnerju pod konkurenčnimi pogoji ter sodelovanje pri promociji, izobraževanju in razvoju. Od dogovora do vstavljanja v obratovanje sončne elektrarne Strahinj, je minilo štiri mesece. Skupna moč sončne elektrarne Strahinj je bila v prvi fazi 83 kWp, predvidena proizvodnja električne energije znaša 87 MWh na leto, kar zadošča za potrebe približno 28 gospodinjstev oz. 27,8% pokritja potreb Biotehniškega centra. Proizvedena zelena električna energija predstavlja zmanjšanje 43,25 ton emisij CO2 na leto oz. letni prihranek 104,4 ton premoga. Naložba v sončno elektrarno Strahinj je v prvi fazi znašala 430.000 evrov oz. 5.197 €/kWh. Doba vračanja naložb je 15,37 let, interna stopnja donosnosti 4,25%.
Na objavljen Javni razpis za sofinanciranje ozaveščevalnih, promocijskih in izobraževalnih projektov za učinkovito rabo in obnovljive vire energije Ministrstva za okolje in prostor smo dali pobudo za partnersko sodelovanje pri kandidiranju Biotehniškemu centru Naklo, na katero se je odzval. Projektna skupina je pripravila program, ki ga je Ministrstvo za okolje in prostor odobrilo. Udeleženci projekta so bili: Biotehniški center Naklo, Gorenjske elektrarne, d.o.o., Občina Naklo in Leonardo, d.o.o.. V okviru projekta so izvedli predavanja, naravoslovne dejavnosti, ekskurzije, anketo z raziskavo in izdali zloženko o obnovljivih virih energije, ki so jo v okviru tedna vseživljenjskega učenja dobila vsa gospodinjstva v občini Naklo.
Dodana vrednost in prispevek k ozaveščanju je »monitoring«, sistem prikazovanja vseh pomembnejših parametrov za spremljanje obratovanja elektrarne ter okoljski parametri: sončnega obsevanja na horizontano površino in površino fotonapetostnega generatorja, temperature okolice in sončnih celic ter hitrost vetra na sekundo. Na velikem LCD prikazovalniku, ki se nahaja v avli Biotehniškega centra se sprotno prikazujejo podatki v tekstualni in grafični obliki. Hkrati je omogočen dostop preko računalniškega omrežja direktno do vseh parametrov in dostop ter manipulacija nadzora elekrarne preko računalniškega omrežja do upravljalca v Gorenjskih elektrarnah.
Izkustva na konkretnem izvedenem projektu so z vidika nadzora, spremljanja podatkov in proučevanja obratovalnih parametrov koristna za nadaljnje implementacije bodočih sončnih elektrarn.
Novico je napisal uporabnik dragopapler