Tipkovnicam namiznih računalnikov je mogoče Foto:
Tipkovnicam namiznih računalnikov je mogoče Foto:

To sta demonstrirala dva znanstvenika švicarskega laboratorija za varnost in kriptografijo Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), ki sta v preizkusila 11 različnih priljubljenih modelov različnih proizvajalcev.
Elektromagnetno sevanje je pri vsakem pritisku tipke nekoliko drugačno, tako da so brez težav dekodirali kateri tipki pripada posamezen signal. Pri temu so uporabili posebno usmerjeno anteno, s katero je mogoče tipkanje izolirati od drugih virov elektromagnetnega sevanja. Kako ranljive so klasične tipkovnice kaže tudi podatek, da so brez težav zaznali vtipkane besede na računalniku, ki je bil v drugem prostoru, torej signal zaznan skozi steno.
Avtorji priznavajo, da druge računalniške komponente, kot so sami računalniki in monitorji, zlasti pa njihovi napajalniki, precej motijo tovrstni sprejem tipkanja, vendar ne povsem onemogočijo. Nekoliko težje je zaznati tipkanje na tipkovnice vgrajene v prenosne računalnike. Razkritje znanstvenikov ima lahko zaskrbljujoče posledice za celotno računalniško industrijo pa tudi širše. Postavlja se denimo vprašanje varnosti tipkovnic, ki so denimo uporabljene v bankomatih.
Kot kaže, pa se marsikje po svetu tega zavedajo in že ukrepajo. V ZDA tako pod sponzorstvom ameriške vlade poteka projekt »Tempest«, s katerim želijo postaviti nove standarde glede elektronskega sevanja, predvsem za naprave v državnih institucijah. Odkritje naj bi poleg tega še spodbudilo hitrejši razvoj biometričnih naprav za avtentikacijo uporabnika, kot je raba prstnega odtisa ali pa razpoznava obraznih potez.



Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič