Predsednik SDS-a meni, da potrebuje Slovenija koalicijo razuma. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Predsednik SDS-a meni, da potrebuje Slovenija koalicijo razuma. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Predsednik SDS-a Janez Janša je ob robu okrogle mize z naslovom Za zdravje ljudi, ki jo je pripravil strokovni svet SDS-a, komentiral aktualno politično dogajanje.

Janša: Prihodnje leto bo težko
O kandidatih za poslance na posameznih listah je dejal, da so nekatera imena najbrž presenečenje, vendar pa meni, da so tisto, kar bi moralo biti presenečenje, dobre ideje v programih strank, da bi se dalo programe soočati, primerjati rešitve in izbirati tisto, kar bi večina pojmovala kot najboljše za čas po 4. decembru.

"Če se bomo pogovarjali samo o imenih in o tem, kakšen odstotek nečesa ima nekdo, ne bomo daleč prišli. To ni tisto, kar je ključen odgovor na izzive, ki so pred nami. Naslednje leto bo težko. Občudujem tiste, ki govorijo o tem, kako bodo dvignili standard v Sloveniji. Mislim, da bomo morali napeti vse sile in vložiti vse znanje za to, da na neki način obdržimo standard na tem nivoju, kot je, kajti naslednje leto bodo neusmiljeno prihajali računi za zapravljene milijarde v zadnjih treh letih. Imeti bomo morali tudi nekaj sreče, da bomo čez to prišli brez hujših pretresov," je dejal Janša.

Pojasnil je, da je nekaj podobnosti s programom SDS-a tako rekoč v vseh strankah, veseli pa ga, da, "z izjemo morda stranke Zorana Jankovića", vse druge stranke poudarjajo trajnostni razvoj, kar se mu zdi zelo pomembno, ker bo treba na tej točki v prihodnosti dosegati pomembne kompromise. Vendar pa so, kot pravi, med programi tudi velike razlike.

Janša: Slovenija potrebuje sposobno vlado
"Na eni strani imamo predloge za zvišanje davkov in obremenitev, na drugi strani, recimo pri nas, imamo predloge za varčevanje pri sebi, se pravi pri stroških funkcioniranja države. To sta dva povsem različna koncepta in upam, da bodo ljudje videli, da rešitve niso v nadaljevanju tega, kar se je dogajalo v zadnjih treh letih. Dogajalo se je ravno to, dvigovali so se davki oz. trošarine, najemali so se tuji krediti. Tudi zdaj se isto predlaga. Pri sebi nismo nič varčevali, nismo nič vlagali, kar je v bistvu najhujši problem, in danes ni kaj žeti. Treba je zatisniti pas, da bomo drugo leto kaj posejali in čez dve leti morda kaj poželi," je opozoril.

Na vprašanje, ali je po pojavu novih igralcev na prizorišču 50+ še zmeraj cilj stranke, pa je odgovoril: "Vsaka resna stranka, ki gre na volitve, mora imeti cilj, da lahko oblikuje večino. To je še vedno naš cilj. Če kdaj, potem v teh časih potrebujemo koalicijo razuma, ki bo imela trdno večino v DZ-ju, in spodobno vlado, ki bo sposobna popraviti, kar se je v zadnjih treh letih zapravilo."