Vasle predvideva, da bo javno mnenje vse to dogajanje okoli Jankovića, Viranta in Janše pravilno ovrednotilo in da bodo tako storili tudi volivci 4. decembra. Foto: BoBo
Vasle predvideva, da bo javno mnenje vse to dogajanje okoli Jankovića, Viranta in Janše pravilno ovrednotilo in da bodo tako storili tudi volivci 4. decembra. Foto: BoBo
Darko Štrajn
Glede Jankovića je Štrajn povedal, da je precej razvidno, da gre za umetno afero in poskus diskreditacije, pri čemer po njegovem konstruktorji domnevne afere najbrž računajo na učinek zaradi "fetiša lastnine nepremičnin v Sloveniji na sploh". Foto: BoBo

O tem smo se na MMC-ju pogovarjali z novinarjem Vinkom Vasletom in političnim analitikom Darkom Štrajnom.

Vasle: Obtožba v zadevi Patria je politični pregon Janše
"V primeru Gregorja Viranta gre za njegovo moralno zadrego, v ta primež pa se je ujel tudi zaradi velike nerodnosti pri javnem pojasnjevanju in zaradi sprenevedanja. V primeru Zorana Jankovića pa gre za najbolj zavržno dejanje v politiki – za eklatantno laž o njegovem premoženju. Vsak normalen volivec se bo po vsem tem seveda vprašal, kaj vse še kandidat Janković prikriva in ali se za oblast ne bori samo zato, da bi sebe in svoja sinova morebiti rešil kakšnih temeljitejših postopkov pravne države, ki po padcu notranje ministrice Katarine Kresal že intenzivneje potekajo," je poudaril Vasle.

Prepričan je tudi, da je Janša, "v primerjavi z Virantom, zlasti pa Jankovićem, ki so jima našli konkretna dejanja v konkretnih primerih", edini, ki sedi na klopi za obtožence, ker naj bi neznanega dne, na neznanem kraju in na neznan način sprejel obljubo, da bo nekaj storil. Kot pravi Vasle, je to banana obtožba in politični pregon.

Predvideva, da bo javno mnenje vse to dogajanje okoli Jankovića, Viranta in Janše pravilno ovrednotilo in da bodo tako storili tudi volivci 4. decembra. "Janković zame ne bi smel priti niti v parlament," je še zatrdil.

Štrajn: Janša vztraja pri zavajanjih
"Jasno je, da Virantovo ravnanje v času, ko so mnogi brezposelni lahko ob podporo, če kaj 'postrani' zaslužijo, dobilo večji pomen, kot bi ga imelo v drugačnih razmerah. Virant je očitno, tako kot pred njim Golobič, dovolj človeški, da je naredil to napako, jo priznal in celo skušal popraviti," je poudaril Štrajn.

Ob tem je dodal, da je predsednik SDS-a na tem področju pravi mojster: "Tudi pri tako očitnih zadevah, kot so bili npr. dogodki v Depali vasi, prodaja Mercatorja, ki je sprožila val tajkunskih odkupov, ali popolna vmešanost SDS-a v zgodbo s famoznimi brezplačniki, trdovratno vztraja pri zanikovanju, zamolčevanju, zavajanjih in nasprotnih obtožbah. Ni razloga, da enako ne bi ravnal tudi na sodišču, kjer v primeru, da bi mu dokazali udeleženost v 'čudnih poslih', ne bi smel biti deležen tako odpuščajoče sodbe, kot mu jo uspeva dosegati v slovenski javnosti."

Glede Jankovića pa je povedal, da je precej razvidno, da gre za umetno afero in poskus diskreditacije, pri čemer po njegovem konstruktorji domnevne afere najbrž računajo na učinek zaradi "fetiša lastnine nepremičnin v Sloveniji na sploh". Janković je, kot pravi Štrajn, seveda eden premožnejših ljudi v Sloveniji, česar nikoli ni skrival, očitek v zvezi s sinovo hišo pa je pri tem za Štrajna precej nepomemben detajl.