Četrtkovi Pogledi Slovenije burijo duhove med strankami. NSi je celo napovedal tožbo proti RTV-ju. Foto: MMC RTV SLO
Četrtkovi Pogledi Slovenije burijo duhove med strankami. NSi je celo napovedal tožbo proti RTV-ju. Foto: MMC RTV SLO

NSi je celo napovedal tožbo proti nacionalni televiziji, če ne bo spremenila načina izbiranja strank za soočenje.

Zares, LDS in SNS so v torek na vodstvo RTV-ja poslali dopis, v katerem menijo, da RTV s tem, ko so v oddajo Pogledi Slovenije povabili samo Janeza Janšo, Gregorja Viranta, Zorana Jankovića, Boruta Pahorja, Karla Erjavca in Radovana Žerjava, diskriminira druge parlamentarne in neparlamentarne stranke.

NSI napovedal tožbo
Svoj protest glede izbire kandidatov za soočenje je v torek na vodstvo RTV-ja poslal tudi NSi. Prepričani so, da s četrtkovim soočenjem kršijo zakon o Radioteleviziji Slovenija. Prav tako so opozorili na zadnje soočenje, ki bo na nacionalki 2. decembra in bo namenjeno predsednikom strank oz. list, ki jih javnomnenjske ankete uvrščajo v parlament.

V NSi-ju zatrjujejo, da določba zakona o RTV Slovenija jasno opredeljuje, da za vse stranke, ki so zastopane v državnem zboru ali Evropskem parlamentu, veljajo enaki pogoji. Če vodstvo RTV-ja "ne bo takoj ukrepalo in spremenilo načina izbire političnih strank za soočenje, ki bo na sporedu 2. decembra, tako da bo to v skladu z Zakonom o Radioteleviziji Slovenija in objavljenimi Pravili RTV Slovenija v volilni kampanji, bo Nova Slovenija za zaščito lastnih interesov vložila tožbo na Upravno sodišče RS", so zapisali v pismu, poslanem vodstvu RTV-ja.

"Ustavna presoja zakona o RTV-ju"
Zunajparlamentarna Neodvisna stranka Pomurja pa že je 25. oktobra vložila pobudo za oceno ustavnosti določb zakona o RTV-ju, saj menijo, da so določbe v zakonu diskriminatorne do zunajparlamentarnih političnih strank, civilnih gibanj in drugih, ki so udeleženi v predvolilni kampanji. V zakonu je zunajparlamentarnim strankam dodeljena tretjina programskega časa v času volilne kampanje, medtem ko imajo parlamentarne stranke več programskega časa oz. preostanek celotnega programskega časa, kar po njihovem mnenju pomeni kršitev načela enakosti pred zakonom.

Katarina Kresal, predsednica LDS-a, je danes ugotovila, da torkov protest glede predvolilnega soočenja v Pogledih Slovenije "očitno ni nič zalegel" in lahko ljudje samo delno demokratično odločajo, če dobijo samo delno predstavitev. Zatrdila je, da so se v stranki zato bolj usmerili v delo na terenu in na spletu.

Začetek kampanje na RTV-ju 14. 11.
Odgovorna urednica informativnega programa na Televiziji Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič je poudarila, da pravila RTV-ja za poročanje v času volilne kampanje začnejo veljati šele 14. novembra, do takrat pa oddaje pripravljajo izključno po uredniški presoji, tako po njenih besedah tudi izbirajo goste. Dodala je še: "Tako kot vedno pa mora biti uredniška presoja osnovana na profesionalnih kriterijih. Oddaja Pogledi Slovenije ni niti v najmanjši podrobnosti sporna."

Predvolilna soočenja se bodo na TV Slovenija začela po 15. novembru, konec tega tedna bodo opravili žreb vrstnega reda predstavitev strank.