Dolžniška kriza v območju evra dobiva vse širše razsežnosti, finančni trgi pa nakazujejo, da del težavnih držav postaja tudi Slovenija. Foto: EPA
Dolžniška kriza v območju evra dobiva vse širše razsežnosti, finančni trgi pa nakazujejo, da del težavnih držav postaja tudi Slovenija. Foto: EPA
EVro
Bo EU-ju uspelo obdržati svojo valuto? Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in evro
Premier Pahor je večkrat poudaril, da bo treba povečati intergracijo v Uniji. S tem se strinja tudi kar nekaj strank. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
V SDS-u ugotavljajo, da so imeli prav, ko so opozarjali, da dvojna merila razgradijo vsako skupnost. Foto: EPA
Janković, Virant
Nova igralca na političnem prizorišču menita, da bi morale države pomagati vsaka po svojih zmožnostih pa tudi glede na to, ali s tem rešujejo svoje nasedle naložbe. Foto: MMC RTV SLO

Po Grčiji, Irski, Portugalski, Španiji, Italiji lahko v podobne težave pri stabilnosti javnih financ in zmožnosti odplačevanja svojih dolgov zapade tudi Slovenija. Bonitetne hiše znižujejo naše ocene, kar pomeni, da bomo do svežega denarja prišli z vedno višjimi obrestmi. Kako bi se krize v evrskem območju lotile stranke, ki si želijo voditi državo v prihodnjih letih?

SD za krepitev povezave
V SD-ju so prepričani, da je ohranitev evra v izrazitem interesu Slovenije, zato je treba narediti vse, da Slovenija ostane med državami z evrom. So za krepitev evropske povezave, vsaka članica naj pomaga reševati krizo v skladu s svojomi zmožnostmi, pomoči potrebne pa morajo izpolnjevati pogoje.

SDS bi spremenil pogodbo EU-ja
SDS vidi rešitev v spremembo pogodbe Evropske unije, saj ugotavljajo, da so imeli prav, ko so opozarjali, da dvojna merila razgradijo vsako skupnost. Za prevzem evra je namreč Slovenija morala izpolniti vsa merila, od obstoječih članic pa se to ni zahtevalo oziroma se kršitve niso sankcionirale, dodajajo.

Zares opozarja na neučinkovite mehanizme
Ker bo drugače prišlo do še večjega zaostrovanja razmer na finančnih trgih, v Zaresu podpirajo ukrepe za stabilizacijo evra. So pa prepričani, da mehanizmi za zaščito finančne stabilnosti območja evra ne zadoščajo in da bo treba nujno sprejeti bistveno drznejše ukrepe in članice bolj fiskalno povezati.

DeSUS za prenos pristojnosti in manjše stroške
V poglabljanju evropske integracije in preprečevanju, da bi posamezne države s svojimi politikami rušile stabilnost evra, vidijo rešitev tudi v DeSUS-u. Slovenija kot majhno gospodarstvo po njihovem mnenju ne more preživeti zunaj EU-ja, bi pa prenos določenih pristojnosti na Unijo moral pomeniti tudi zmanjšanje stroškov za Slovenijo in za vključevanje Slovencev v delo EU-ja.

V LDS-u bi se usklajevali z Nemčijo
Ker je Slovenija zaradi velike blagovne menjave močno vezana na Nemčijo, bi bilo nadaljnje usklajevanje korakov z njo smiselno, razmišljajo v LDS-u. Poleg tega se zavzemajo za širitev EU-ja, ki je nujna za njeno rast in napredek na vseh področjih, prav tako so prepričani, da mora Slovenija narediti vse, da ne pride do razpada evra.

SNS je napovedoval grški scenarij
V SNS-u poudarjajo, da se njihove napovedi glede stabilnosti evra izpolnjujejo, saj so v DZ-ju edini napovedovali tak razplet grškega scenarija. Edini so glasovali proti podarjanju denarja Grčiji, vse druge stranke pa so bile za "metanje denarja skozi okno" s krediti Grčiji in za podpis poroštva za več kot 3,5 milijarde evrov.

SLS trdi, da se je Unija napačno lotila rešitev
SLS meni, da se je Unija reševanja krize lotila napačno, saj kršenja finančnih pravil ni kaznovala, temveč ga je celo nagradila, zdaj pa za te napake plačujemo vsi. Najboljša rešitev bi bila, da vsaka država prevzame stabilizacijo svojih javnih financ, ne da jo tudi v prihodnje bremeni še reševanje drugih, poudarjajo.

DSD bi zmanjšal stroške administracije
Nasprotni pa so prepričani v stranki DSD, kjer vidijo del rešitve dolžniške krize v večjem poglabljanju evropske integracije, v vzpostavitvi učinkovitih nadzornih organov v EU-ju in zmanjšanju stroškov evropske administracije.

Lista Virant: Več naj dajo države, ki rešujejo naložbe
Da je reševanje evra potrebno z vidika ohranjanja valute, lahko pa se zgodi, da bo za Grčijo, Irsko in Italijo nekoč na vrsti tudi Slovenija, so opozarili v Državljanski listi Gregorja Viranta. Za finančno pomoč bi zahtevali dokaze o učinkovitosti te pomoči, več pa bi morale prispevati države, ki s tem posredno rešujejo tudi nasedle naložbe lastnega finančnega sektorja.

Pozitivna Slovenija: Sprejeti morajo pogoje za pomoč
Vse članice EU so dolžne pomagati druga drugi v težavah, toda po svojih zmožnostih, poudarjajo v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića. Država, ki prosi EU za pomoč, mora sprejeti tudi njene pogoje, dodajajo, zato se jim zdi ideja, kot je bil referendum v Grčiji, nesprejemljiva in žaljiva. Stabilnost evra je ključ evropske prihodnosti, druge poti za rešitev tega vprašanja kot nadaljnja integracija Evrope pa ni.

NSi vidi evro kot zagotovilo za razvoj
Tudi v NSi-ju vidijo ohranitev evra kot pomembno zagotovilo nadaljnjega razvoja. Bolj kot pomoč drugim je nujno sprejetje ukrepov za stabilizacijo financ v Sloveniji s krčenjem neproduktivnih javnih izdatkov, s sprejetjem pravičnejše socialne in delovne zakonodaje, pokojninske in zdravstvene reforme ter okrepitev svobodnega gospodarstva, so prepričani.

SMS - Zeleni bi iskali ravnotežje v EU-ju in doma
Problem po mnenju Stranke mladih - Zelenih Evrope ni v evru, območju evra ali EU-ju kot takem. Potrebujemo več Evrope, pravijo. Odgovorov na izzive prihodnosti pa ne more dati ista politična elita, ki nas je v ta položaj pripeljala, ampak moramo v Evropi najti ravnotežje med solidarnostjo in stabilnostjo in v Sloveniji ni nič drugače.

TRS: Politiko EU-ja je povozil čas
Da je politiko EU-ja povozil čas, pa pravijo v stranki TRS. Zdajšnja patpozicija je posledica te politike, pojasnjujejo, in dodajajo, da tako EU kot Slovenija potrebujeta nove ljudi, ki bodo zmogli, znali in hoteli na sedanje probleme pogledati inovativno in plodno, ne z metodami 20. stoletja.

Zeleni: Sanacija evra je dejstvo
Naša država bi morala zagovarati načelo čistih računov in dobrih prijateljev, menijo v Zelenih Slovenije. To pomeni, da je treba spoštovati vsa pravila igre, če pa kdo pride v težave zaradi višje sile, pa mu je treba pomagati. Sanacija evraje po njihovih besedah dejstvo, ki mu ne more pobegniti nobena država znotraj tega območja.

Sem - Si bi uvedli nacionalne valute
Stranka enakih možnosti bi spremenila dojemanje vloge Slovenije v Evropi. Kriza evra se bo samo še poglabljala, Slovenija pa se mora čim prej izvleči iz tega izčrpavanja, so prepričani. Kot preobrat trendov potrebujemo vrnitev na lastno valuto in resno finančno disciplino, dodajajo.

SSN ne napoveduje svetle prihodnosti
Tudi v Stranki slovenskega naroda evrskemu območju ne napovedujejo svetle prihodnosti, zato se je treba pripraviti na vrnitev lastne valute ali pa zahtevati izključitev nediscipliniranih držav iz evrskega območja. Slovenija si ne more privoščiti bankrota zaradi pomoči državam, ki se jih ne da več rešiti.

Stranka Gibanje za Slovenijo odgovorov ni posredovala.