Poslancem tega sklica parlamenta se mandat izteka predčasno. Nekateri ne bodo vnovič sedli v veliko dvorano DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Poslancem tega sklica parlamenta se mandat izteka predčasno. Nekateri ne bodo vnovič sedli v veliko dvorano DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje
V osmih volilnih enotah bo 4. decembra izvoljenih po 11 novih poslancev. Foto: MMC RTV SLO

Do zdaj so izmed parlamentarnih strank kandidatno listo predstavili v največji vladni stranki SD, največji opozicijski SDS in v SLS-u. V boj se podajajo vsi trije predsedniki strank. Borut Pahor bo kandidiral v Novi Gorici, Janez Janša v Grosupljem in Radovan Žerjav v Murski Soboti.

SD brez 12 dozdajšnjih poslancev
Med njihovimi kandidati pa ne najdemo nekaterih poslancev, ki so v parlamentu delovali zadnja tri leta. V zadnjem mesecu so namreč iz stranke izstopile Janje Klasinc, Julijana Bizjak Mlakar, ki bo nastopila za DeSUS, Renata Brunskole in Melita Župevc, ki sta se pridružili novi stranki Zorana Jankovića.

Vodstvo stranke na listo prav tako ni uvrstilo Luke Jurija, ki je bil nad odločitvijo presenečen. Zaradi novega zakona o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije so se kandidaturi odpovedali Bojan Kontič, Alan Bukovnik in Tomaž Tom Mencinger. Starosta slovenske parlamentarne politike Miran Potrč pa se je odločil za odhod v pokoj. Med novimi poslanci prav tako ne bo Antona Kampuša, Miroslava Kluna in Andreje Rihter.

V novem sklicu ne bo devetih poslancev SDS-a
SDS zunaj liste pušča devet zdajšnjih poslancev - v novem sklicu DZ-ja tako zagotovo ne bo dozdajšnjega podpredsednika poslanskega zbora Franceta Cukjatija, pa tudi ne poslancev Rudolfa Petana, Aleksandra Zorna, Darka Meniha, Iztoka Podkrižnika, Petra Verliča, Milenka Ziherla, Milana Čadeža in Marjana Bezjaka.

SLS na listo uvrstil vse dozdajšnje poslance
Medtem se v SLS-u v boj za naklonjenost podajajo z vsemi zdajšnjimi poslanci. Franc Pukšič je sicer na volitvah leta 2008 zastopal barve SDS-a, a se je že kmalu po izvolitvi preselil med poslance ljudske stranke. Če bo izvoljen tudi tokrat, se bo moral odpovedati dolgoletnemu županovanju v Desterniku. Kandidirajo pa še Žerjav, Jakob Presečnik, Franc Bogovič, Gvido Kres in Janez Ribič.

Žnidaršič in Rezman z novo stranko
Od poslancev, ki so bili izvoljeni leta 2008, bosta na volitvah zagotovo nastopila tudi Franc Žnidaršič in Vili Rezman. Iz DeSUS-a sta sicer izstopila že pred časom. Žnidaršič je nato ustanovil novo stranko Demokratična stranka dela in na njihovi listi bo kandidiral tudi Rezman. Kot predsednik stranke se bo Žnidaršič za volilne glasove potegoval v Trebnjem.

Svojo ekipo so do zdaj predstavili še v Novi Sloveniji. Ljudmila Novak, ki vodi NSi, bo nastopila na listi v Ribnici. Danes pa bodo ljudi, ki predstavljajo ideje in načrte njihovih strank, ljudem razkrili še v Državljanski listi Gregorja Viranta in TRS-u. Je pa že znano, da bo Matjaž Hanžek, predsednik nove stranke TRS, kandidiral v Slovenj Gradcu.