Kot ugotavljajo avtorji pisma, trenutne razmere v stranki niso spodbudne. Foto: RTV SLO
Kot ugotavljajo avtorji pisma, trenutne razmere v stranki niso spodbudne. Foto: RTV SLO
Janez Drobnič
Kandidatura Janeza Drobniča na jesenskih volitvah je za zdaj še pod vprašajem. Foto: RTV SLO

Kot namreč poroča časnik Večer, so evropska poslanca Lojze Peterle in Ljudmila Novak ter Klemen Žumer 8. julija predsedniku NSi Bajuku poslali pismo, v katerem predlagajo ukrepe za promocijo stranke.

Avtorji pisma so izhajali iz tega, da se stranka trenutno nahaja v položaju, "ki ne obeta dobrega rezultata," zaradi česar je nujna strnitev sil. Kot so dodali, ne predlagajo kongresa ne revolucionarnih idej, pač pa odprt in konstruktiven pogovor o prijemih, ki bi stranko vodili do uspeha na jesenskih volitvah.

Preprečitev nastanka nove stranke ...
Prav tako je po njihovih besedah potrebna "rešitev kandidature Janeza Drobniča," vabilo najboljših kandidatov, določitev jasnega in jedrnatega volilnega programa ter pogovor in dogovor o strateških odločitvah pred volitvami in po njih, ki bi "preprečili nastanek nove stranke".

Poleg tega so predlagali pripravo akcijskega načrta nastopov stranke po Sloveniji in določitev ključnih govorcev za medijske nastope. Ugotovili so tudi, da "se še naprej poskuša relativizirati vlogo predsednika".

Pismo v javnost po zaslugi KDS-ja?
Tako Ljudmila Novak kot tisovni predstavnik NSi Matej Tonin sta zavrnila trditve, da naj bi pismo pomenilo razdor. "Jasno piše da ne gre ne za kongres ne za revolucijo, zgolj za pobudo," je poudaril Tonin. Kot je še dejal, je legitimno, da se člani stranke srečujejo in kujejo strategije za čim boljši rezultat. Sam sicer meni, da je objava pisma v javnosti protiudarec Krščansko demokratske stranke, ki skuša ustvariti vtis razdora.

Drobnič jeseni na volitve?
Kot je še dejala Ljudmila Novak, so se zvazeli za dogovor z bivšim članom poslanske skupine Janezom Drobničem. Kot je seznanjena, se je vodstvo stranke z Drobničem sestalo v Ribnici, vendar je on sam tisti, ki se mora odločiti.