Foto:
Foto:
Državni zbor
Preboja v državni zbor z gotovostjo novi stranki po pričakovanjih ni napovedal nihče. Foto: MMC RTV SLO

Zanimalo nas je mnenje strank v zvezi s tem, kdo bi utegnil stati za ustanovitvijo politične novinke. Pri LDS-u odgovarjajo, da ustanovitev nove stranke ne pomeni vselej, da za tem kdo stoji, saj lahko nova stranka nastane preprosto zato, ker ustreza določeni usmeritvi, ki je med obstoječimi strankami še ni. Tudi pri DeSUS-u odgovarjajo, da tega ne vedo, nekoliko določneje pa odgovarja SNS: Za ustanovitvijo naj bi stali "nezadovoljni člani, ki so želeli imeti politično stranko, ne pa ekspoziture rimokatoliške cerkve".

Kako pa so stranke odgovorile na to, komu bo ustanovitev Krščanskih demokratov najbolj koristila? Predsednik SLS-a Bojan Šrot pozdravlja nastajanje novih političnih strank v slovenskem prostoru, saj to prispeva k večji raznovrstnosti: "Pomembno je, da v slovenski politiki ohranjamo raznolikost mnenj in pogledov". Milan Zver, SDS, pa je za MMC komentiral, da je bila stranka ustanovljena v neprimernem času, tik pred volitvami, predvsem z namenom političnega nagajanja, saj nova stranka nagovarja isti del volilnega telesa kot NSi in deloma SLS.

LDS meni, da večja izbira vselej koristi volivcem, pri DeSUS-u pa trdijo, da je koristna vsaka dejavnost, ki je uspešna. Drugačnega mnenja pa je SNS, saj naj bi po njihovem ustanovitev nove stranke marsikomu škodovala.

Je prostora še dovolj?
Pri LDS-u menijo še, da je morebitno uvrstitev v parlament prezgodaj napovedovati, veliko pa naj bi bilo odvisno od liste kandidatov in organizacije na terenu. Da bo preboj v poslanske klopi težak, saj je strank veliko, menijo pri DeSUS-u. SNS odgovarja: "Ta stranka se bo vpisala na listo še kakšne druge stranke, ki tudi ne bo prišla v parlament, čeprav je bila ustanovljena z istim namenom." SLS pa odgovarja, da se včasih zgodi, da nove stranke prepričajo dozdajšnje "volilne abstinente".

Odzive drugih strank še pričakujemo.