Začelo se je. Foto: EPA
Začelo se je. Foto: EPA
Borut Pahor
Prvak SD-ja meni, da ima Janša to prednost, da na desnici nima konkurence. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša v primeru zmage napoveduje pogovore za sestavo koalicije z vsemi strankami. Foto: MMC RTV SLO
Naslednje soočenje bo 1. septembra. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Janez Janša
Janša trdi, da vlada lahko pokaže rezultate, Pahor pa, da bi vlada lahko pokazala bistveno več. Foto: MMC RTV SLO
Povzetek Tarče
Janša za MMC: Soočenje dobro

Pod taktirko Lidije Hren in okriljem oddaje Tarča sta voditelja obeh strank, ki jima javnomnenjske raziskave že lep čas napovedujejo največ možnosti za osvojitev relativne večine na državnozborskih volitvah, soočila mnenja o vseh aktualnih in relevantnih vprašanjih ter izzivih, s katerimi sta gledalkam in gledalcem orisala svojo vizijo Slovenije v prihodnjih štirih letih (in dlje).

"Slovenija manj sproščena"
Začeli so z vprašanjem, ali danes, po štirih letih vladanja zdajšnje vlade, živimo v Sloveniji bolje. Pahor je dejal, da ne vsi enako in da živijo nekateri boljše, nekateri slabše.
"Doživeli smo rekordno gospodarsko rast, vendar niso imeli vsi od tega enako. Slovenija je manj sproščena kot pred štirim leti."

Janša je odgovoril, da sta pri vodenju države, celostno, pomembna tudi povprečje in statistika. Nekateri kazalci so bili pred štirimi leti slabši, Slovenija pa je v tem času napredovala, nacionalni dohodek se je povečal, prav tako povprečne plače, pravi. "Res pa je, da od te rekordne gospodarske rasti niso imeli vsi enako, socialne razlike so se bolj povečevale, kot bi se smele. Vendar se je število ljudi, ki živijo pod pragom revščine, zamanjšalo." Pahor odgovarja, da je stopnja revščine enaka kot leta 2002.

MMC je tako Janeza Janšo kot Boruta Pahorja povprašal, kako ocenjujeta soočenje.

Pahor je sprva videoizjavo odklonil, v poznejšem telefonskem pogovoru pa pojasnil, da je z "besednim dvobojem" zadovoljen:

"Zadovoljen sem. Bilo je prvo v nizu mnogih soočenj, ki še bodo v tej volilni kampanji. Skušal sem podati nekaj sporočil, pomembnih za javnost, za njeno odločitev na volitvah. Razprava je bila umirjena, brez surovosti, ki smo jih vajeni od prej, in če bo še naprej takšna, bom še verjel, da je možno, da bo moč argumenta premagala argument moči ..."

Na MMC-jevo vprašanje, kaj pričakuje od prihodnjih soočenj, pa je odgovoril: "Nekaj tem še ni bilo odprtih, pričakujem, da jih bomo odprli v kasnejših soočenjih, predvsem o vzorcu obnašanja, po katerem je plen zmagovalne stranke po volitvah prevelik in preveč poseže v tkivo družbe."

Kaj nam je povedal Janša, si poglejte v priloženem videu.


Dolga tajkunska debata
Po precej hitrem uvodu je stekla debata o zelo pomembni politični temi, tajkunih. Na vprašanje, zakaj so se nam zgodili tajkuni, je Janša odgovoril, da zato ker je to zakonodaja dopuščala, predpisi pa so bili napisani tako, da so nekateri na lahek način prihajali do kapitala. Pahor je priznal, da to ni le sad prejšnjega mandata, a dodal, da sta bila v prejšnjem mandatu dva prevzema, v tem pa 24. Janša je ob tem še opozoril na težavo parkiranja delnic, slamnata podjetja in neobjavo imen lastnikov podjetij.

"Prvi zakon o prevzemih je že iz leta 1997, ki je veljal do 2006, ko je vlada omogočila lažje zadolževanje, kar je pomenilo zeleno luč za lažje prevzeme," je dejal Pahor.
O tem kdo je kriv za tajkune, ta ali prejšnja vlada, je Janša opozoril na to, kam spadajo tisti, ki so na hitro obogateli. Pahor pa je za proces tajkunizacije dejal, da je dosegla vrhunec v tem mandatu.

Tretje vprašanje se je nanašalo na to, kam vse sega moč tajkunov. Pahor meni, da je njihova moč prišla predaleč, težko pa sodi, na katerih področjih, vendar je treba policijo, tožilstvo in sodstvo okrepiti. Tudi Janša meni, da je to šlo predaleč.

Hrenova je kandidata povprašala, kateri so tisti menedžerski odkupi, ki so moralno sporni. Pahor meni, da je kriva politika, ki je te prevzeme omogočila, vendar so taki odkupi moralno sporni. Tudi Janša take prevzeme označuje kot moralno sporne in dodaja, da je zdajšnja vlada to že sankcionirala s sprejetjem primerne zakonodaje.

Sledilo je vprašanje, katera stranka je zaščitnica tajkunov. Pahor pri tem ni ponudil nobenega konkretnega odgovora, Janša pa je omenil LDS in SD, ki sta bila v koaliciji v prejšnjem mandatu. Pahor je ob tem spomnil na dve stranki, ki sta najdlje na oblasti, DeSUS in SLS.

Pahor o medijih ni hotel
Beseda je stekla tudi o položaju in delu medijev. Pahor je le dejal, da se o tem, ali kakšen medij dobro dela ali ne, ne bo javno izrekal. Janša mu odgovarja, da ne ve, zakaj se v državi, kjer vlada svoboda govora, ne bi smelo govoriti o medijih. Pahor je odgovoril, da se bo o dogajanju v medijskem prostoru vzdržal, saj to ni stvar politike.

O zapletih okoli šentviškega predora in močnega gradbenega lobija je Janša dejal, da opozicija le kritizira, ko nekdo začne proti temu ukrepati, s tem pa je mislil predvsem prometnega ministra.

Kaj bo z inflacijo?
Naslednje pomembno vprašanje se je dotaknilo inflacije in vzrokov zanjo. Pahor je dodal, da ima Slovenija v evroobmočju najvišjo stopnjo inflacije. Janša je Pahorjeve besede potrdil, vendar naj bi se trend razlike z drugimi državami z evrom zmanjševal. Prvak SD-ja je ob tem opozoril tudi na napovedi o umirjanju gospodarske rasti, ne le inflacije.

Pahor hvali, a opozarja
"Med vladanjem te vlade je bil dokončan dogovor s socialnimi partnerji o plačah v javnem sektorju, ki so trajali šest let. Težko je narediti takšen sistem, a ga zdaj imamo, zato ga bo v prihodnosti mogoče popravljati," je Janša povedal ob vprašanju o usklajevanju plač.

Pahor ta vladni dosežek ceni in ga označuje kot napredek, a opozarja, da že obstajajo čeri, saj obstaja težava stimulativnosti. Zahteve o višjih plačah Pahor napoveduje kot stvar dialoga.

Ni napovedi novih davkov
O tem, kaj se bo zgodilo z davki in dohodnino, je Pahor dejal, da ne namerava širiti davčnega primeža, temveč uvesti stanovanjsko olajšavo. Janša napoveduje zmanjševanje davkov z realnim tempom.

Drugačni pogledi na zdravstvo
Predsednik socialnih demokratov napoveduje reševanje koncesionarstva iz sive cone in njegov premik v javni sektor, da bi zagotovili enako kakovost in dostopnost. Kot poudarja, je velika težava v zdravstvu slabo gospodarjenje z denarjem. Za izboljšanje stanja zdravstva bi Pahor, če bo postal premier, vzel denar vojski.

Podeljevanje koncesij Janša ne označuje za privatizacijo, meni pa, da je konkurenca potrebna in ob tem ne nameravajo ovirati ustanavljanja zasebnih zdravstvenih zavodov. Glede odvzema denarja obrambi za zdravstvo se Janša s Pahorjem ne strinja.

Kakšna bo prihodnja koalicija?
Pahor ne želi koalicije z SDS-om, Janša pa v primeru zmage napoveduje dogovore z vsemi strankami. Janša se sestave koalicije ne boji, čeprav nekaterim zdajšnjim strankam v koaliciji ankete ne kažejo dobro.

Za konec pa je Pahor kot prednost prvaka SDS-a označil: "Janša na desnici nima konkurence, zato bodo ljudje, ki si ne želijo sprememb, glasovali zanj, jaz pa imam na levici še dva zaveznika."

S. Z.

Povzetek Tarče
Janša za MMC: Soočenje dobro