Elizejske poljane bodo 8. maja zaprte za promet. Foto: Reuters
Elizejske poljane bodo 8. maja zaprte za promet. Foto: Reuters

Mestne oblasti v Parizu so odločile, da bo eno nedeljo na mesec slavna avenija Elizejske poljane (Champs-Élysées) zaprta za promet. Prvič se bo to zgodilo 8. maja.
Pariški politiki so zaradi hude onesnaženosti že večkrat do zdaj eksperimentirali s prepovedjo vožnje v središču mesta. Uporabljali so različne metode, na primer, da so za 24 ur zaprli določene dele mesta za promet, promet omejili glede na številke registrskih tablic vozil (delitev na lihe in sode), prepovedali so vožnjo starejših dizelskih vozil. Izjema so bili taksisti, vozniki električnih vozil in reševalnih vozil.
Stop dizelskim vozilom do leta 2020
Zadnji načrt za zmanjšanje onesnaženosti vključuje popolno prepoved vožnje po slavni aveniji Elizejske poljane. Prvič se bo to zgodilo 8. maja. Prepoved naj bi veljala eno nedeljo na mesec. V Parizu nameravajo do leta 2020 vozilom na dizelski pogon prepovedati vstop v mesto, saj je smog, ki je še naprej vse večja težava in je ob številnih emisijskih škandalih, ki pretresajo avtomobilsko industrijo - skupino PSA so nedavno pod drobnogled vzeli preiskovalci nacionalnega Generalnega direktorata za konkurenco, potrošnike in boj proti goljufijam (DGCCRF) - pripomogel k hitrejši razpravi v mestni hiši.
Županja Pariza Anne Hidalgo se je ob odločitvi za to potezo naslonila na podatke raziskave, ki so pokazali, da se je ob zadnji "emisijski akciji" septembra leta 2015 raven škodljivih delcev NOX znižala za 20-40 odstotkov. Potezi, ki predvideva prepoved vožnje, po različnih raziskavah prikimava večina prebivalcev francoske prestolnice.