Arcaboard od 20 do 30 centimetrov nad tlemi leti s hitrostjo do 20 km/h. Foto: Arca Space Corporation
Arcaboard od 20 do 30 centimetrov nad tlemi leti s hitrostjo do 20 km/h. Foto: Arca Space Corporation

Lexus je na začetku leta predstavil koncept letečega hoverboarda, ki deluje na posebnem poligonu, a ne bo doživel serijske proizvodnje. Zdaj je podjetje Arca Space Corporation predstavilo "letečo rolko" (hoverboard), poimenovano arcaboard, ki bo na prodaj za 18 tisoč evrov.

Prvi kupci bodo inovativni izdelek, ki bi v prihodnosti utegnil pomeniti revolucijo v transportu, prejeli že aprila prihodnje leto. Dizajn hoverboarda je sestavljen iz 36 električnih ventilatorjev in baterije, umeščene med njih. Arcaboard v dolžino meri 144 centimetrov, v širino 76 centimetrov, tehta pa okoli 81 kilogramov. Na njem lahko stoji oseba, ki tehta do 110 kilogramov, najvišja hitrost premikanja je 20 km/h.

Še veliko minusov
Posebni senzorji omejujejo najvišjo hitrost in skrbijo za stabilno letenje od 20 do 30 centimetrov nad tlemi. Prevozno sredstvo je mogoče upravljati s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. Ko potnik obvlada sistem vožnje, se stabilizatorji izključijo, hoverboard pa se upravlja ročno, s telesnimi gibi.

Motorji, ki poganjajo ventilatorje, imajo skupno moč 200 kilovatov, zato baterije za zdaj omogočajo le do šest minut letenja. Akumulator se na hišni vtičnici polni do šest ur. Baterijo je mogoče polniti tudi na hitri polnilnici, polnjenje traja 35 minut.

Slaba lastnost hoverboarda je glasnost, med delovanjem proizvaja hrup jakosti 92 decibelov, kar je približno toliko kot pri avtomobilu ali motociklu. Še ena ovira je cena, saj leteči predmet stane 18.000 evrov, polnilna postaja za hitro polnjenje pa 4.000 evrov.