V prihodnosti bi se lahko naši otroci v šolo sami peljali v samovozečih avtomobilih. Foto: Volvo
V prihodnosti bi se lahko naši otroci v šolo sami peljali v samovozečih avtomobilih. Foto: Volvo

Odkar je avtonomna vožnja vse bližje resničnosti, ste morda že pomislili, da bi v svojem avtomobilu na poti v službo morda ob srkanju kave lahko prelistali časopis. Toda, a s te pomislili, kako bi se počutili, če bi se v samovzečih avtomobilih sami vozili vaši otroci? V raziskavi, ki jo je novembra za Ford izvedlo podjetje Penn Schoen Berland, so 5.000 voznikov iz Združenega Kraljestva. Francije, Nemčije, Norveške in Španije med drugim vprašali tudi to.

Le 16 odstotkov vprašanih je odgovorilo pritrdilno, iz česar sklepamo, da bi 84 odstotkov voznikov svoje najdražje težko prepustilo avtomobilom, ki jih s pomočjo kamer in kopice tipal upravljajo računalniki.

Kljub temu si kar predstavljamo množice samovozečih avtomobilov, ki na poti do šole med seboj komunicirajo in se v nasprotju z današnjim živčnim prerivanjem za prosto parkirno mesto ali mesto za varno ustavljanje mirno sporazumejo o tem, kdaj in kam bo kateri od njih zapeljal.

Varnejši od ljudi za volanom?
Več kot polovica vprašanih je menila, da bi lahko bili samovozeči avtomobili varnejši od tistih, ki jih upravljamo ljudje. Zato ni najbolj razumljivo, da jim ne bi, raje kot potencialno zmotljivim voznikom avtobusov zaupali svojih otrok.

Starši bi lahko preprosto vnesli pot do šole, nastavili varnostna merila za vozilo ter uporabljali tehnologijo za sledenje in se tako prepričali, ali so njihovi otroci varno prispeli v šolo.

V prihodnjih letih bomo tudi v Evropi začeli pogosteje prihajati v stik s samovozečimi avtomobili ter jih srečevati v prometu. Če bi Ford ponovno izvedel to raziskavo čez nekaj let, bi bili rezultati najbrž že precej drugačni. Verjetno bi že precej več staršev bilo pripravljenih svoje otroke zaupati tudi samovozečim jeklenim konjičkom.