V ameriški vojski so prepričani, da je novo orožje na hummerju zanje velika pridobitev. Foto:
V ameriški vojski so prepričani, da je novo orožje na hummerju zanje velika pridobitev. Foto:

Avenger je tip orožja z usmerjeno energijo in je plod nekajletnega razvoja Boeingovega oddelka, imenovanega Boeing Direct Energy Systems.

Prejšnji mesec so v puščavi Nove Mehike pripravili operativno testiranje orožja - pred očmi nekaterih visokih častnikov ameriške vojske je Avenger, nameščen na vojaškega hummerja H1, uspešno sestrelil tri brezpilotna letala.

Prednost je maskiranje
Laser Avenger so sprva razvijali z namenom uničevanja neeksplodiranih razstrelivnih sredstev na tleh, z razmahom brezpilotnih letal, ki se uporabljajo predvsem za izvidovanje in lahko nosijo celo manjše orožja oziroma oborožitvene sisteme, zato se je Boeing usmeril prav na uničevanje le-teh. Glavna prednost laserskega sistema pred npr. drugimi strelnimi orožji in raketami je v tem, da sovražnik zelo težko ugotovi, od kod prihaja laserski žarek, saj ob "izstrelitvi" ne povzroča demaskirnih znamenj, kot so poki, bliski ali oblaki smodniških plinov, zaradi česar so enote na ognjenem položaju razmeroma varne.

Pionirja ZDA in Izrael
Kot zanimivost lahko še omenimo, da so brezpilotna letala prvi razvili Američani in Izraelci, ki jih v največjem obsegu tudi uporabljajo, a so ta v zadnjih nekaj letih postala dostopna tudi drugim državam in skupinam.

J. R.