Jaguar XKR-S GT bo zaradi malega števila izdelanih vozil eden izmed najredkejših jaguarjev v zgodovini znamke. Foto: Jaguar
Jaguar XKR-S GT bo zaradi malega števila izdelanih vozil eden izmed najredkejših jaguarjev v zgodovini znamke. Foto: Jaguar

Na avtomobilskem salonu v New Yorku so predstavili prvi primerek modela XKR-S GT iz posebne serije, v okviru katere bodo izdelali le 30 primerkov vozil s tehničnimi značilnostmi superšportnika, a primernega tudi za cestno uporabo. Tako majhno število izdelanih vozil bo novincu prineslo tudi sloves doslej najredkejšega modela iz serije zmogljivih jaguarjev R.

Pod motorni pokrov so vgradili 5,0-litrski motor V8 s turbinskim polnilnikom, ki zmore 410 kilovatov (550 KM) moči in 680 Nm navora, avtomobil pa do hitrosti sto kilometrov na uro požene v 3,9 sekunde. Mejo najvišje hitrosti pa so določili z elektronsko omejitvijo pri 300 kilometrih na uro.

Po zmogljivostih in tehnični zasnovi je avtomobil povsem dorasel tekmovalnim športnikom za na dirkališča, obenem pa ustreza vsem predpisom za cestno uporabo. Kljub temu pa seveda ne bo prav pogost pojav na cestah, ne le zaradi omejenega števila vozil, ki bodo na voljo kupcem, ampak tudi zato, ker jih bo nekaj verjetno takoj odpeljalo v skrbno varovane garaže zbiralcev tovrstnih vozil.