S starodobniki si je mogoče pomagati na najrazličnejše načine. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
S starodobniki si je mogoče pomagati na najrazličnejše načine. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec

Tradicionalna razstava najlepših starodobnih avtomobilov predvojnih modelov je letos potekala že 5. leto zapored, poleg jeklenih konjičkov pa so se v tradicionalnih oblačilih predstavili tudi njihovi lastniki, ki so skupaj z obiskovalci - zaradi lepega vremena jih je bilo zelo veliko - uživali v zvokih starih melodij.

Tradicionalni kulturni dan, ki je potekal v okviru Festivala Nostalgija, je ponudil še druge tematske sklope, od starih koles, predvojne "gospode", oblečene v klasična meščanska oblačila, do samega Primoža Trubarja, ki je predstavil izvirno muzejsko ročno tiskarno.

Postroj avstro-ogrske vojske
Ogledali ste si lahko tudi različne starinske igrače iz otroške nostalgije, ki so jo popestrili klovni, poslušali lajnarje, nakupili različne "ta prave" starine na bolšjem trgu, za pravo atrakcijo pa so poskrbeli pripadniki pešpolka stare avstroogrske vojske, ki so v mešanici nemškega ter slovenskega jezika predstavili vojaški red in disciplino iz takratnega časa.

Privlačno tudi za tujce
Organizatorji festivala si želijo drugače, s svojo posebnostjo in z izvirnostjo, približati Ljubljano skozi čas na enem mestu, predstaviti slovensko in tujo zgodovino, znamenitosti, običaje, znane slovenske osebnosti, ki so pustile pečat na kulturnem področju, oživeti promenado, ki bo povezala mestno središče s parkom Tivoli, ter doprinesti inovativnost tudi v turistični ponudbi, zanimivi tako za domače kot tuje obiskovalce.

Letošnji častni pokrovitelj prireditve je bil župan Zoran Janković, ki se je tudi sam pomešal med obiskovalce.

J. R.