Renault z novim motorjem za formulo 1 energy F1 poudarja sinergijo s ponudbo motorjev za serijska vozila. Foto: Renault
Renault z novim motorjem za formulo 1 energy F1 poudarja sinergijo s ponudbo motorjev za serijska vozila. Foto: Renault
Renault Energy F1
Energy F1 odpira novo tehnično poglavje v svetu dirkalnikov formule 1. Foto: Renault

Omenjena pravila na novo določajo značilnosti pogonskih sklopov, ki bodo krojili dinamiko preizkušenj formule 1. Pri Renaultu ob tem poudarjajo, da je to ena izmed največjih tehničnih prelomnic v zadnjih dveh desetletjih in da po treh letih načrtovanja in razvoja predstavljajo novinca, ki ima revolucionarno majhno porabo goriva. Zanjo ima največ zaslug kombinacija 1,6-litrskega turbomotorja z neposrednim vbrizgavanjem goriva in sistemov za povračanje energije, ki izkoriščajo do zdaj skozi izpuh in zavore zapravljeno energijo.

Zmogljivejši, a hkrati varčnejši pri porabi
Novi motor V6 je močnejši kot dozdajšnji motorji V8, vendar bistveno varčnejši, porabil naj bi približno 35 odstotkov manj goriva, kar bo ključnega pomena glede na omejitev količine goriva za dirko le na 100 kilogramov. Do zdaj je bila ta količina neomejena, običajno pa so porabili približno 160 kilogramov na dirko.

Kljub novim, "varčnim" pravilom pa naj gledalci ne bi bili prikrajšani za dinamiko na dirkah, saj bodo dovoljeni zmogljivejši sistemi za povračanje energije ERS (energy recovery system). Novi sistem za leto 2014 ima v primerjavi z dozdajšnjim KERS-om dvakrat tolikšno moč, namesto 60 kilovatov kar 120 kilovatov, in desetkrat tolikšen učinek na zmogljivosti oziroma čas kroga.

Laboratorijski preizkus opravljen, kmalu tudi na dirkališču
Na predstavitvi novinca so predstavniki Renaultovega športnega oddelka še povedali, da so ta mesec uspešno opravili prvi laboratorijski preizkus motorja, celoten sklop pa naj bi bil kmalu pripravljen tudi za prvi preizkus na dirkališču. V dirkalnike partnerskih moštev naj bi ga vgradili januarja 2014, ko bodo opravili tudi prve vožnje dirkalnikov. Prva dirka z novimi motorji energy F1 pa bo marca 2014.