Za prevoz uradnih povabljencev so na Nizozemskem namesto kočij raje uporabili največje med Volvovimi limuzinami. Foto: Volvo
Za prevoz uradnih povabljencev so na Nizozemskem namesto kočij raje uporabili največje med Volvovimi limuzinami. Foto: Volvo

Švedski izdelovalec, pa čeprav že nekaj časa v kitajski lasti, je priljubljena avtomobilska znamka med skandinavskimi kronanimi glavami. Različni avtomobili znamke so tako normalen pojav na protokolarnih, pa tudi vsakodnevnih dogodkih, povezanih s švedsko kraljevo družino, za nekatere večje dogodke pa pripravijo tudi posebne omejene izdaje vozil z ustreznimi oznakami.

Na Nizozemsko so potovali bolj ali manj serijski primerki največje hišne limuzine S80, pri Volvu poudarjajo le to, da so jih pred potjo v kraljeve konjušnice v Haagu še posebej skrbno pregledali in preverili njihovo čistokrvnost.

O tem, kaj se skriva pod motornimi pokrovi protokolarnih vozil, sicer niso prav zgovorni, brez dvoma pa vozila sodijo v vrh ponudbe pri modelu S80, ki je na voljo s pestro ponudbo pogonskih agregatov. Najzmogljivejši med njimi je 3,0-litrski bencinski šestvaljnik z močjo 224 kilovatov (304 KM) in navorom 440 Nm.

Čeprav vozila nimajo posebnih oznak, bo verjetno na trgu rabljenih vozil kmalu mogoče pričakovati vsaj malce več zanimanja zanje med zbiralci vozil s posebno zgodovino. Zgodovina pa povezuje tudi Volvo in Nizozemsko, saj so do leta 2004 več kot tri desetletja nekatere modele z oznako Volvo izdelovali tudi na Nizozemskem.