Saturnova astra je popolnoma enaka kot astra, ki jo vozijo po naših cestah. Foto: EPA
Saturnova astra je popolnoma enaka kot astra, ki jo vozijo po naših cestah. Foto: EPA

Saturn je leta 1985 ustanovljena ameriška znamka avtomobilov, ki so v praksi povsem enaki kot oplovi modeli, le da imajo pogosto druga imena.

Od GM-a se saturn seli v roke Rogerja Penskeja, ki s svojim podjetjem Penske Automotive Group velja za enega največjih prodajalcev avtomobilov v ZDA. Penske, ki je bil nekoč voznik dirkalnih avtomobilov, je v mesec dni dolgem postopku med 16 ponudniki ponudil največ, cena pa ni znana.

Poleg same znamke je novi lastnik pridobil vse obstoječe rezervne dele in pravico do prodaje saturnovih modelov prek obstoječih prodajnih mrež. "Dogovorili smo se, da bomo dali znamki saturn nov zagon," je v izjavi za javnost zapisal Penske. "Saturn ima vnete kupce in izjemno prodajno mrežo. Skoraj 20 let je saturn uresničeval želje strank. Mi si delimo to filozofijo in želimo graditi na tem."

GM je sicer saturn kupil konec 80. let prejšnjega stoletja, za znamko, tovarno v Detroitu in vse razvojne projekte pa je takrat odštel okrog pet milijard dolarjev.

Kot je znano, so se vodilni pri GM-u zaradi nedavno oznanjenega bankrota odločili, da bodo ali ukinili ali prodali nekatere hčerinske znamke in podjetja. Hummer je že prešel v roke kitajskega podjetja Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery, velik lastniški delež v Oplu pa je pridobila kanadska Magna International.

J. R.