Nissan GT-R je med ljubitelji japonskih superšportnikov že postal ikona. Foto: Nissan
Nissan GT-R je med ljubitelji japonskih superšportnikov že postal ikona. Foto: Nissan

Nissan bo namreč začel prodajo osveženega superšportnika na domačem trgu že 19. novembra letos, na prvih izbranih trgih v Severni Ameriki in Evropi pa šele januarja prihodnje leto. Tudi z novim modelskim letom bodo nadaljevali selektivni izbor trgov, ki temelji tako na prodajnih potencialih kot tudi pripravljenost lokalnih prodajalcev na posebne zahteve, povezane s posebnim statusom vozila.

Takšna "prevzetnost" superšportnika temelji tudi na tem, da se pod motornim pokrovom skriva 3,8-litrski motor V6 z močjo 410 kilovatov (550 KM), ki po najnovejši dodelavi požene avtomobil do hitrosti 100 kilometrov na uro v 2,7 sekunde, kar je 0,1 sekunde hitreje kot pri modelskem letu 2012. Kaj pomenijo izboljšave na bolj odzivnem motorju v praksi, pa so seveda preizkusili tudi letos maja na Nürburgringu ter prevozili krog v rekordnem času sedmih minut in 18,9 sekunde.

Med izboljšavami, ki jih je bila deležna različica novega modelskega leta pri Nissanu, izpostavljajo nove vzbrizgalnike za gorivo, nov ventil za turbinski polnilnik in učinkovitejše podmazovanje motorja. Na podvozju pa so poskrbeli za drugačne nastavitve, znižali težišče vozila, izboljšali krmilni sistem in ojačali nekaj ključnih delov karoserije.