"Dekleta v izložbah" v znameniti amsterdamski rdeči četrti morda kmalu ne bodo smela biti mlajša od 23 let. Foto: EPA

Član mestnega odbora Lodewijk Asscher v nizozemski prestolnici, kjer je prostitucija zakonita, je namreč predlagal dvig starostne meje za prostitutke in spremembo delovnega časa bordelov.

Do zdaj je veljalo, da se lahko dekle s prostitucijo začne ukvarjati, ko dopolni 18 let, Asscher pa meni, da je to prezgodaj. Po njegovem bi morale biti prostitutke stare najmanj 23 let, da bi bile med opravljanjem svoje službe čim bolj varne. "Največ žrtev trgovine z belim blagom je starih med 18 in 23 let. Starejša dekleta se lahko že bolje branijo pred izkoriščanjem telesa proti njihovi volji," trdi Asscher.

Večina amsterdamskih bordelov je odprta 24 ur, Asscher pa zdaj predlaga, da bi uvedli obvezno zaprtje med četrto in osmo uro zjutraj. "Takrat je na ulicah največ čudakov pod vplivom alkohola in drog, zato se mi zdi prav, da poskušamo ta dekleta zaščititi po naših najboljših močeh," meni.

Zatrjuje, da ne želi prostitutk s tovortsnimi ukrepi počasi pregnati iz mesta, kot mu očitajo nekateri. "Amsterdam je kozmopolitanska prestolnica in prostitucija je bila od nekdaj njen del. Prostitutkam želim le omogočiti kar najbolj varne pogoje za delo. Predstavljajte si, da bi v teh izložbah sedela vaša mati, sestra ali hči," Nizozemce prepričuje Asscher.