Foto: Tone Jurca/Natan Jurca
Foto: Tone Jurca/Natan Jurca

V današnji dvestoti oddaji je tako nastopil kontrabasist in skladatelj Robert Jukič s svojim kvartetom, pevko Ano Bezjak, pianistom Sašo Mutićem in Godalnim kvartetom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Robert Jukič

Glasbena oddaja Prva vrsta je prispevek Prvega programa Radia Slovenija k spodbujanju slovenske glasbene ustvarjalnosti. V dvestotih oddajah se je zvrstilo več kot petsto različnih glasbenikov in izvedlo več kot tisoč novih skladb. Skrbno izbran program, ki ga pripravlja urednica oddaje Alja Kramar, priča o raznovrstni ponudbi slovenske glasbene produkcije današnjega časa.

Prva vrsta je polurna radijska glasbena oddaja, v kateri vsak drugi torek na Prvem programu Radia Slovenija v živo muzicirajo ustvarjalci različnih glasbenih zvrsti. Glasbeniki nastopajo v živo v studiu 13 Radia Slovenija, poslušalci pa jim lahko prisluhnejo v neposrednem radijskem prenosu ali na spletni strani Prvega ali pa koncerte s pogovori z glasbeniki poiščejo v obliki zapisa na MMC RTV Slovenija oziroma se naročijo na podkast Prve vrste.

Zvočni posnetki, ki nastajajo v oddaji, pogosto svoje mesto najdejo tudi na različnih albumih. Kontrabasist in skladatelj Robert Jukič, ki ima v Prvi vrsti že nekaj nastopov, vsakič z drugačno zasedbo, je nekaj skladb iz oddaj uvrstil na dva digitalna albuma Caminos de Gloria in Drama, ki sta izšla septembra 2021. Prav tako lahko njegovo skladbo Le poslušaj (Drevored dejanj) najdemo na posebni vinilni kompilaciji oddaje Prva vrsta, ki je nastala ob 100. oddaji.

Za prvovrstno 200. oddajo je Robert Jukič s svojim kvartetom (Boštjan Simon, Kristijan Krajnčan, Tomaž Gajšt) k sodelovanju povabil še pevko Ano Bezjak in pianista Sašo Mutića. Skupaj so pripravili nov projekt Za sosednjo mizo. V studiu 26 Radia Slovenija so se jim pridružili še člani godalnega kvarteta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Matija Krečiča: Ana Mezgec, Beti Bratina, Gea Pantner ter Milan Hudnik.

Nove skladbe, ki smo jih premierno slišali v oddaji, na eni strani odsevajo prečiščene, enostavnejše melodije, na drugi pa bogate (džezovske) harmonije, podkrepljene z veliko interpretacije. V besedilih se Robert Jukič loteva nemirnega človeškega duha, odnosov, minljivosti in ranljive enkratnosti bivanja.

Robert Jukič z godalnim kvartetom na Prvi vrsti