Del ikonične podobe albuma je tudi njegova naslovnica dečka v vodi, ki danes toži skupino. Foto: YouTube
Del ikonične podobe albuma je tudi njegova naslovnica dečka v vodi, ki danes toži skupino. Foto: YouTube

Nevermind je pod okriljem založbe DGC Records izšel 24. septembra 1991. Drugi Nirvanin otrok je kmalu dosegel nepričakovan komercialni uspeh.

Januarja 1992 se je album že znašel na prvem mestu ameriške lestvice albumov Billboard 200. Do danes je bilo prodanih več kot 30 milijonov kopij albuma.

Prva skladba na albumu Smells Like Teen Spirit je kmalu po izidu albuma eksplodirala na MTV-ju in postala mednarodna himna alter najstniških žurov. Kot singel so z Neverminda izdali še kontradiktorno Come As You Are, lirični Lithium in ironični In Bloom.

Kitarist Kurt Cobain in basist Krist Novoselic sta za snemanje albuma v Nirvano prvič povabila bobnarja Dava Grohla. "Spominjam se pisanja komada Smells Like Teen Spirit, všeč mi je bil Kurtov riff. /.../ Nisem razumel besedila, Kurtov melodični vzorec se je med vsakim igranjem spremenil. Šele ko smo prišli v studio, sem začutil moč pesmi," je ob 30-letnici albuma za britansko revijo New Musical Express (NME) povedal trenutni frontman skupine Foo Fighters.

Nirvana se je z albumom Nevermind glasbeno precej oddaljila od prvenca Bleach. Zvok je precej bolj zloščen, prijaznejši do radijske produkcije, česar pa si člani skupine po besedah frontmana Kurta Cobaina sami niti niso želeli.

"Ko se zdaj ozrem nazaj na produkcijo Neverminda, se sramujem. Bolj je podobno albumu Mötley Crüe kot pank-rockovskemu albumu," je leto po izidu dejal Kurt Cobain, čeprav je producent Butch Vig zatrdil, da je bila skupina v studiu navdušena nad zvokom in produkcijo.

Preostanek skupine Nirvana po smrti Cobaina – Novoselic (levo), Grohl in producent Vig. Fotografija je iz leta 2011. Foto: AP
Preostanek skupine Nirvana po smrti Cobaina – Novoselic (levo), Grohl in producent Vig. Fotografija je iz leta 2011. Foto: AP

Najprej Ovce, nazadnje Nevermind

Albumu je bil namenjen naslov Ovce (Sheep), s čimer naj bi se Cobain norčeval iz ljudi, ki bodo kupili album. Šele po koncu snemanja je Cobain predlagal naslov Nevermind, ki mu je bil všeč, ker naj bi opisoval njegov odnos do življenja.

Sorodna novica Dojenček z naslovnice albuma Nevermind toži Nirvano zaradi otroške pornografije

Basist Krist Novoselic je leta 2013 za revijo Rolling Stone o Cobainu povedal, da ga je sam klical kar "mlin na veter". "Vprašal sem ga: si sploh slišal, kar si pravkar rekel? Nasprotuješ temu, kar si trdil pred minuto. Nato se je smejal sam sebi, ker se je tega zavedal. Tak je pač bil. Hotel je biti rockzvezda – in to je sovražil," je Cobaina opisal Novoselic.

Nirvana je leta 1993 posnela še zadnji album In Utero, s katerim so se hoteli vrniti k prvinskemu in surovejšemu zvoku. 27. februarja 1994 je Nirvana svoj predzadnji koncert odigrala v Ljubljani. 5. aprila 1994 se je zgodovina Nirvane končala z neštetokrat predebatirano smrtjo Kurta Cobaina, ki naj bi v Seattlu napravil samomor.

Novembra nov izid Neverminda z redkimi posnetki

Nevermind velja za enega najbolj popularnih in prodajanih albumov vseh časov. Knjižnica ameriškega kongresa je album leta 2004 dodala v nacionalni register posnetkov, ki zbira "kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembne zvočne posnetke". Glasbena revija Rolling Stone je septembra na posodobljenem seznamu 500 najboljših pesmi vseh časov Smells Like Teen Spirit uvrstila na peto mesto.

Skupina je še napovedala, da bodo 12. novembra znova izdali legendarni album. Na voljo bo kot vinilka ali zgoščenka. Novoselic je poleti namignil, da bodo vključili koncertne posnetke in nekaj nikoli slišanih zadev.