Anja Rupel se je rodila 19. marca 1966 v Ljubljani. Foto: Lidija Mataja
Anja Rupel se je rodila 19. marca 1966 v Ljubljani. Foto: Lidija Mataja
Aleš Klinar in Anja Rupel
Anjo in Aleša Klinarja je združila ljubezen do glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Anja, ki se lahko pohvali s pestro kariero poppevke, radijske napovedovalke in voditeljice, se je z glasbo začela ukvarjati že v otroštvu. Deset let je igrala flavto, leta 1983 pa je postala vodilni glas Videosexa. Skupino so poznali po vsej Jugoslaviji, poleg Anje pa so jo sestavljali še Matjaž Kosi, Janez Križaj in Iztok Turk, Nina Sever se je skupini pridružila kasneje in zamenjala Kosija.

Do leta 1992, ko so se razšli, so nanizali vrsto nepozabnih hitov, zaradi katerih še vedno veljajo za enega pomembnejših predstavnikov novega vala na področju nekdanje Jugoslavije. Kako bih volio da si tu, Ljubi in sovraži, Detektivska priča so bile zagotovo pesmi, ki so se mnogim vtisnile v spomin, občinstvo pa so prepričali tudi s priredbami Moja mama, Vozi me vlak v daljave, Orion.

Prva slovenska pevka na MTV-ju
Anja se je preizkusila tudi kot igralka, nastopila je v nekaj filmih, med drugim leta 1987 v filmu Zločinci Francija Slaka.

Leto kasneje je Anja s skupino Laibach posnela priredbo skupine The Beatles Across The Universe. Videospot za pesem je bil prvi slovenski videospot, ki ga je predvajala glasbena postaja MTV, Anja pa prva slovenska pevka, ki smo jo lahko videli na legendarnem televizijskem kanalu.

Uspešna samostojna pot
Samostojno pot je začela leta 1994, ko je posnela tudi svoj prvi samostojni album Odpri oči. Glasbo je ustvarjala z glasbenikom Alešem Klinarjem (Agropop), s katerim sta postala par tudi zasebno, leta 2002 pa se jima je rodila hčerka Luna.

Glasba je bila odlično sprejeta tako med kritiki kot poslušalci in Anja je istega leta z Alešem in soproducentom Sašo Fajonom dobila dva zlata petelina, enega pa še Sašo Podgoršek za režijo videospota za njeno pesem Odšla bom še to noč.

Posnela je tudi duet s pokojnim Tošejem Proeskim (Krajnije vrijeme - Skrajni čas).

Prihaja nov album
V samostojni glasbeni karieri je Anja izdala šest albumov, trenutno deluje kot tekstopiska (s Klinarjem uspešno sodelujeta z glasbeniki, kot so Alenka Godec, Nuša Derenda in Vili Resnik) in radijska napovedovalka na Radiu Slovenija, zaposlena pa je tudi s pripravo novega albuma Opus, na katerem bodo pesmi Videosexa, njene najbolj znane uspešnice in štiri povsem nove skladbe.

Vabljeni k ogledu videospotov od začetka Anjine kariere pa do danes.