Opevani Battles, ki so iz kvarteta postali trio, po mnenju številnih glasbenih kritikov veljajo za eno najbolj zanimivih zasedb zadnjih let. Foto: Kino Šiška
Opevani Battles, ki so iz kvarteta postali trio, po mnenju številnih glasbenih kritikov veljajo za eno najbolj zanimivih zasedb zadnjih let. Foto: Kino Šiška
Njihov 'težavni' drugi album je, tako kot prvenec Mirrored, dobil odlične ocene. Foto: Warp Records

Organizatorji Kino Šiška & Kataman so jih označili za "enega najbolj vročih bendov tega poletja", njihov oboževalec pa je tudi slavni rockproducent Brian Eno: "Ko vidiš bend, ki ti je res všeč, ti je res všeč zato, ker si želiš, da bi bila zamisel zanj tvoja. In ko sem videl skupino Battles, sem pomislil: 'Prekleto! Zakaj se nisem jaz tega spomnil?'"

Battles so nastali v New Yorku leta 2002 in združili povsem različne veje hardcora, avantgardnega tonskega minimalizma, neoklasike, tehna in post rocka. Zasedbo so sestavljali bobnar John Stanier ter kitaristi Ian Williams, Dave Konopka in Tyondai Braxton, ki je igral tudi klaviature in pel, a je skupino med snemanjem albuma Gloss Drop zapustil.

Po nizu EP-jev so podpisali pogodbo z založbo Warp in leta 2007 izdali svoj prvenec Mirrored. Album je doživel takojšen in izjemen uspeh. Na BBC Music so jih imenovali za “trenutno najboljši bend na svetu”, Pitchfork je albumu dodelil neverjetnih 9,1 in oznako "najboljša nova glasba". Tudi pri NME-ju so bili enako navdušeni, saj so trdili: "Mirrored je tiste vrste album, ki ga bodo čez kakšno desetletje otroci ostrega rocka navajali kot svoj navdih," medtem ko so ga v reviji Time postavili na 7. mesto v izboru za album leta.

Pozimi 2009 se je skupina zatekla v studio Machines with Magnets v Pawtucketu na Rhode Islandu, da bi začela pripravljati nadaljevanje. Posneli so skoraj celoten album in jeseni 2010 so bili pripravljeni, da začnejo miksati, potem pa so stvari začele uhajati izpod nadzora. Takrat se je Braxton zavedel, da se preprosto ne more zavezati neznosnemu urniku turneje, ki bo sledila izidu njihovega težko pričakovanega drugega albuma, zato je skupino zapustil.

John Stanier pravi: "Ko je odšel, ni bilo nikoli nobenega vprašanja, da bi odnehali. Vsi smo vedeli, da bomo nadaljevali. Skoraj tako daleč je šlo, da mi je bilo vseeno za vse drugo, kar se je dogajalo. V to ploščo sem bil pripravljen iztisniti zadnjo kapljo krvi ... Postal sem obseden s tem, ne samo da jo dokončamo, ampak da jo naredimo res dobro. To je daleč največji dosežek v mojem življenju. To je naš veliki 'statement'."

Večina albuma Gloss Drop je zaradi Braxtonovega odhoda instrumentalna, svoje glasove pa so za nekatere pesmi posodili gostujoči izvajalci, med njimi elektronski glasbenik Gary Numan in Kazu Makino iz skupine Blonde Redhead.

Svoj "statement" bodo Battles predstavili v sredo, 7. julija, ob 21.00 v Kinu Šiška. Dvorano bo ogrevala ŠKM banda, štiričlanska instrumentalna zasedba iz Prekmurja.

V priloženem videoposnetku poslušajte Ice Cream, prvi singel z albuma Gloss Drop.