Skupina deluje že tri leta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Skupina deluje že tri leta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
December
Člani skupine so se kalili ob spremljanju različnih domačih izvajalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ob koncu leta 2008 se naključno srečata dve želji – dolgoletni člani banda, ki iščejo pevko, in punca, ki to enostavno mora postati. S temi besedami se na njihovi uradni spletni strani predstavljajo December. Gre za skupino, ki je nastala meseca decembra in, kot zatrjujejo sami člani, za njihovim imenom ni nobene velike filozofije.

Svoje prve koncertne kilometre so začeli nabirati leta 2009, in sicer v Celju. "Treba je najprej narediti en konkreten načrt, ki ti vzame kar veliko časa. Predvsem pa je treba delati," so realni člani skupine, s katerimi smo se pogovarjali pred letošnjim nastopom v finalnem izboru mladih skupin, ki so se bojevale za nastop na letošnjem festivalu Mars (zmagalci in nastopajoči na letošnjem Marsu so postali člani zasedbe Arhibald Arhibaldovich).

Na festivalu MARS bodo 26. maja nastopili Arhibald Arhibaldovich, TBF, Rotor, Darkwood Dub in Moby.

Skupino smo lahko videli že na različnih festivalih. "Mars je bil slučaj, zdaj se pripravljamo na snemanje nove plošče in smo rekli, zakaj pa ne," je pojasnil kitarist Andrej Sevčnikar. Kot pravijo člani skupine, je za njih plošča produkt, ki ga glasbeniki naredijo, in hkrati način izražanja.
"Jaz sem popolnoma nova članica, fantje pa se poznajo že iz študentskih let," je pojasnila pevka Janja Đaković, ki ji družbo v skupini poleg Sevčnikarja delata še bobnar Boštjan Kolenc in basist Tomaž Dolžan. Za nekatere člane pa to ni prvo glasbeno udejstovanje, saj so se kalili v bolj ali manj znanih skupinah ter sodelovali pri veliko glasbenih projektih.