Lenny Kravitz v Pulju. Foto: Claudia Raspolič
Lenny Kravitz v Pulju. Foto: Claudia Raspolič

To so dodobra zapolnili oboževalci iz številnih držav, veliko jih je prispelo tudi iz Slovenije.

Kravitz se na svetovna prizorišča vrača po nekajletnem premoru; na Hrvaškem je bil nazadnje pred trinajstimi leti v sklopu turneje Blue Electric Light. To je tudi naslov njegovega dvanajstega albuma, ki ga je posnel v lastnem studiu na Bahamih. Tako kot že večkrat do zdaj je tudi zadnji album plod sodelovanja s kitaristom Craigom Rossom, ki je hkrati nepogrešljiv član spremljevalne skupine na koncertih. Blue Electric Light je posvečen Princeu, s katerim ni le prijateljeval, ampak je bil ta zanj tudi vir navdiha. "Moj glasbeni brat, ki je razkril vse moje sposobnosti," s temi besedami se mu je Kravitz poklonil ob nenadni smrti aprila 2016.

Seznam skladb

· Are You Gonna Go My Way
· Minister of Rock 'n Roll
· TK421
· I'm a Believer
· I Belong to You
· Stillness of Heart
· Believe
· Fear
· Low
· Paralyzed
· The Chamber
· It Ain’t Over ‘Til It’s Over
· Again
· Always on the Run
· American Woman
· Human
· Let Love Rule

Vrnimo se na koncert: že prva pesem na seznamu, Are You Gonna Go My Way, je nakazala, da se bomo sprehodili po uspešnicah njegove dolgoletne kariere, a z razgibanim repertoarjem, ki je mešanica rocka, soula, funka, bluza in popa. Kravitz se je tudi tokrat izkazal kot vsestranski umetnik, sploh če upoštevamo, da je hkrati producent, oblikovalec, pisatelj, igralec, tekstopisec. Minister Of Rock’n Roll morda še najbolj izraža to njegovo kameleonsko naravo, a Lenny je znan tudi po izzivalnem modnem slogu, ki se poda njegovemu izklesanemu telesu.

Med pesmimi z zadnjega albuma je v Pulju predstavil TK421, čeprav je, kar se tiče izzivalnosti, veliko bolj ekspliciten uradni videospot v režiji Ukrajinke Tanu Muino. Navdih je našel v franšizi Vojne zvezd, kjer je lik TK421 simbol premagovanja strahov in ovir na poti k svobodi. Kako? S pozitivno energijo in pogumom – morda zveni klišejsko, a gre za lastnosti, ki sta še kako pomembni v vse bolj kompleksni družbi in svetu na splošno.

Prav tako vznemirljiva je skladba Human, ki jo Kravitz opisuje kot himno življenju, v smislu “bodi to, kar si, živi svoje življenje”. Vsak slehernik se spoprijema s strahovi in negotovostmi – sam Kravitz se je zazrl vase in opisal svoje tesnobe v Paralyzed, vendar s prepričanjem, da je osebno zmago mogoče doseči z ljubeznijo, sploh če izhaja iz romantičnega, avtentičnega razmerja: “Preprosto imejte se radi in bodite hvaležni za vsak dan življenja.” Tako je naznanil uspešnico z albuma “5”, ki povzema vsa ta čustva: I Belong To You.

Foto: Claudia Raspolič
Foto: Claudia Raspolič

Čarobna kulisa arene v Pulju zagotovo prispeva k pristnejšemu stiku med izvajalci in obiskovalci; celo tako, da je Kravitz ob pogledu na ta rimski biser prizorišče označil za do zdaj najlepšo etapo turneje. “Predolgo me ni bilo na Hrvaškem in zagotavljam vam, da se bom kmalu vrnil,” je vzkliknil in tako ogrel občinstvo v že zelo vročem večeru. Rad se spogleduje z občinstvom: za poslastico se je sprehodil med tribunami in z oboževalci sklenil koncert s Human in Let Love Rule. Ne gre prezreti spremljevalne skupine, kjer velja še posebej poudariti saksofonista Harolda Todda, karizmatično bobnarko Jas Kayser in seveda Craiga Rossa.

Turnejo bo Lenny končal decembra v Kolumbiji, tokrat ga v Slovenijo ne bo – nazadnje nas je obiskal v Stožicah v Ljubljani pred petimi leti v sklopu turneje Raise Vibration.

Pa še opomba k fotografijam iz Pulja: na prizorišče ni bil dovoljen vnos kamer in profesionalnih fotoaparatov, kar pa ni veljalo za telefone, zato vam lahko postrežemo z nekaj utrinki, ujetimi z mobilnim telefonom.