Born to be Wild je bil najbolj znana zvočna kulisa kultnega filma Goli v sedlu - prav tako oda potovanjem in svobodi. Foto: EPA
Born to be Wild je bil najbolj znana zvočna kulisa kultnega filma Goli v sedlu - prav tako oda potovanjem in svobodi. Foto: EPA
Iggy Pop se je v glasbeno zgodovino vpisal s Passengerjem.
The Go Go's in njihova Vacation ostaja kalifornijska klasika.
Willie Nelson pooseblaj ameriškega kavboja. Foto: EPA
Toto so opevali dež v Afriki.
Odprta ameriška cesta, predmet mnogih pesmi o potovanjih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Jay-Z in Alicia Keys sta sicer nedavno poskrbela za odo New Yorku (Empire State of Mind), a zdi se, da skoraj nihče ne piše več velikih pesmi o potovanjih. Visoke cene goriva in dolgočasne avtoceste pomenijo, da so časi epskih "road-tripov" že za nami. In ljudje, ki še skačejo na tovorne vlake, po navadi ne končajo dobro.
Pri CNN-u so se zato spomnili dobrih starih časov, ko so vožnje z motorji po cestah minevale ob zvočni kulisi Born to be Wild, letalska potovanja, nekoč s precej manj nadlogami in bolj sproščujoče, pa ob Leaving on a Jet Plane skupine Peter, Paul and Mary.

10. Peter, Paul and Mary: Leaving on a Jet Plane (1967)
Ta hrepeneča balada Johna Denverja o žalosti strtega potnika, ki mora zapustiti ljubljeno, pa ne ve, kdaj se bo vrnil, je himna razmerjem na daljavo. V teh dneh ognjeniških izbruhov, stavkajočih nadzornikov poletov in potnikov z eksplozivi v spodnjem perilu, bi bila lahko tudi preprosto svetovljanska tirada ob negotovostih komercialnega letenja.
Žalostno, a nekako pričakovano: Denver je umrl, ko je njegovo eksperimentalno letalo strmoglavilo v Tihi ocean.
9. Gene Pitney: 24 Hours from Tulsa (1963)
Pri uspešnici Gena Pitneyja o tem, kako se je nepričakovano zaljubil po enodnevni vožnji stran od svojega dekleta, gre očitno za zgodbo iz njegovega časa. Danes to ne bi bilo mogoče, saj bi protagonist pesmi skočil na nizkocenovno letalo in potovanje opravil v nekaj urah - čeprav bi mu mogoče uspelo mečkanje visoko nad oblaki z žensko na sedežu 43a, ki se je spogledovala z njim vse od vkrcanja ...
Rahlo neokusno dejstvo: valižanska hotelska soba, v kateri je Pitney leta 2006 umrl zaradi odpovedi srca, je bila od Tulse oddaljena kakih 24 ur.

8. Iggy Pop: The Passenger (1977)
Iggyjeva pankovska himna, ki je nikakor ne smete zamenjevati s Passengers Eltona Johna ali pa z albumom Passenger švedskega nu-metalskega benda Passenger, utira težko pot skozi temno srce neraziskane urbane pokrajine - oziroma jo je, dokler si niso te prisvojile (z dobičkonosnimi rezultati za Popa, seveda) reklame za avtomobilčke, pivo Guinness in najrazličnejšo kozmetiko.
Dejstvo: Očitno ni več zadovoljen zgolj s statusom potnika, saj Iggy danes star in zguban še vedno zgoraj brez oglašuje avtomobilsko zavarovanje.

7. M.I.A.: Paper Planes (2008)
Preden se začnete zgražati: da, morda gre pri Paper Planes za precej slab poskus ohranjanja tega seznama aktualnega, toda M.I.A.-in melodični miks Clashove "Straight to Hell" in Wreckx-n-Effectove "Rumpshaker" govori o potovanjih. Seveda, M.I.A.-ine zmedene polemike o vsesplošnem zatiranju ji prinašajo prav toliko kritikov kot oboževalcev in vse tiste drznejše dele o vizumih in goljufih na Paper Planes nekako spodkoplje zgrešena ironija stripovskega nasilja pesmi - toda dejstvo je, da je bila pesem platinasta uspešnica.
Nediplomatsko dejstvo: M.I.A.-ina glasna podpora šrilanškim Tamilskim tigrom ji je prinesla oznako "naklonjena teroristom".
6. The Go-Go’s: Vacation (1982)
Ta žarek kalifornijskega sonca brezsramno opeva lahkomiselno romanco počitniške aferice, ne da bi se sprijaznila z dejstvom, da je šlo le za sluzastega natakarja, ki najverjetneje podre drugo dekle vsak teden. Kitaristka Go-Go-jev Jane Wiedlin dobi še bonus potovalne točke za svoj solosingel iz leta 1985 Rush Hour in epizodno vlogo v Veliki pustolovščini Billa in Teda.
Zanimivo dejstvo: Pevka Belinda Carlisle ima zdaj dom v Goi v Indiji.
5. Simon and Garfunkel: Homeward Bound (1966)
Ta enkratna potovalna pesem govori o utrudljivosti tega, da si ujet v slepi ulici in se zato napotiš k nečemu vsaj malce boljšemu. To je polovica zabave, kar ve vsak potnik. V poštev bi prišla tudi še ena pesem dua Simon in Garfunkel, America, ki zavije z uhojene poti z naštevanjem puščobnih destinacij Pittsburgha, Saginawa in New Jerseyja. "Homeward Bound" pa je iskreno priznanje, da je biti na poti grozno in da imate dovolj.
Umazano dejstvo: "Homeward Bound" naj bi napisal Paul Simon, potem ko je za eno noč obtičal na železniški postaji Widnes v Angliji, znani po svoji onesnaženosti.
4. Bob Dylan: Tangled up in Blue (1975)
Pravzaprav bi lahko od kralja modernega folk rocka spravili skupaj cel album nemirnih tožb. Klasike kot Blowin’ in the Wind in The Times They Are A-Changin so navdihnile cele množice razočaranih mladih, da so se podali na pot, pa čeprav nihče ni zares vedel, o čem je brundal Bob. Bolj jasna je Rolling Stone, čeprav nenehno omenja "klovne in žonglerje". A nič se ne more primerjati z epsko transameriško poezijo Tangled up in Blue.
3. Willie Nelson: On the Road Again (1980)
Country legenda Willie Nelson se ne zapleta v dylanovske kramljalne eseje v tej neposredni klasiki, ki govori o točno tem, kar berete v naslovu. Imenuje se On the Road Again (Spet na poti/cesti) in govori o avtorju, ki je ... spet na cesti. Upamo samo, da ni za volanom Nelson. Po njegovih nedavnih aretacijah zaradi posedovanja marihuane in norih gob je morda bolje, če vožnjo prevzame eden izmed njegovih kolegov.
Igralsko dejstvo: V nasprotju z Dylanom Nelson zna igrati. Ne da bi mu bilo treba v filmih, kakršen je bil Carja Hazarda.
2. Bruce Springsteen: Born to Run (1975)
Na prvi pogled gre za razposajeno ljubezensko pesem za dekle po imenu Wendy, a v resnici je Born to Run obupana himna o pobegu iz zakotnega kraja bogu za hrbtom (v Springsteenovem primeru iz Asburyja v New Jerseyju) z uporniškim refrenom "We gotta get out while we’re young, ‘cause tramps like us, baby we were born to run."
Karierno dejstvo: Frustrirani Springsteen je posnel Born to Run v svojem zadnjem poskusu, da bi si ustvaril ime. Očitno je delovalo.
1. Steppenwolf: Born to be Wild (1968)
Ultimativna pesem o odprti cesti. Born to be Wild bi bil popoln seznam za roknrolskega popotnika, če ne bi bili seznami nekaj tako nerokenrolskega. "Get your motor running" (zaženite motor), "Head out on the highway" (zavijte na cesto), "Looking for adventure" (v iskanju pustolovščine) ... pa saj ste dojeli. Je pa treba opozoriti, da je komad skozi leta postal tako obrabljen, da so edini ljudje, ki ga še vedno poslušajo, osiveli veterani, katerih seznami bodo bolj verjetno vsebovali stvari, kot so bilobil, ortopedski čevlji in mazilo za hemoroide.
Ne tako divje dejstvo: Čeprav jih uvrščamo med ene prvih težkometalnih bendov, so se Steppenwolf originalno imenovali The Sparrows (Vrabčki, op. a.). Ni ravno isto, kajne?
Še nekaj drugih predlogov za pesmi o potovanjih daje spletna stran matadornetwork.com: Around the World (Red Hot Chili Peppers), King of the Road (Roger Miller), I’ve Been Everywhere (Johnny Cash), Wherever I May Roam (Metallica), Life is a Highway (Tom Cochrane), Come Away With Me (Norah Jones), Fly Away (Lenny Kravitz), A Good Day to Run (Darryl Worley), Ramblin’ Man (Allman Brothers), Ramble On (Led Zeppelin), Here I Go Again (Whitesnake), The River (Garth Brooks), Marrakesh Express (Crosby, Stills, and Nash), Taking the Long Way Around (Dixie Chicks), Time to Move On (Tom Petty), City of New Orleans (Arlo Guthrie), Proud Mary (CCR), Where the Streets Have No Name (U2), We Danced Anyway (Deana Carter), Graceland (Paul Simon), Katmandu (Cat Stevens), The World at Large (Modest Mouse), Africa (Toto), Carolina in My Mind (James Taylor), Free Bird (Lynrd Skynrd), Fly Away from Here (Aerosmith), Changes in Latitude, Changes in Attitude (Jimmy Buffett), Roam (B-52′s) ...