Dua Lipa, ki je bila rojena v Londonu kosovskim staršem, med koncertom v Tirani lani. Foto: Reuters
Dua Lipa, ki je bila rojena v Londonu kosovskim staršem, med koncertom v Tirani lani. Foto: Reuters

Ameriška okrožna sodnica Katherine Polk Failla je odločila, da lahko glasbenika L. Russell Brown in Sandy Linzer poskusita na sodišču dokazati "bistveno podobnost" med skladbo Levitating in njuno pesmijo Wiggle and Giggle All Night.

Odvetniki Lipe in njene založbe Warner Records se na prošnjo za komentar še niso odzvali.
V tožbi, vloženi marca leta 2022, glasbenika trdita, da pesem Levitating "deli kompozicijske elemente s pesmijo Wiggle", predvsem sta opozorila na podvajanje začetne melodije. Odvetniki zvezdnice so takrat zatrdili, da je neverjetno, da bi 27-letna Lipa slišala pesem Wiggle, preden je napisala uspešnico Levitating.

Sodnica se je s tem strinjala, a dodala, da sta tožnika navedla dovolj dejstev za svoje trditve, da sta pesmi "presenetljivo podobni", vključno s ponavljajočim se ritmom in značilno melodijo. "Sodišče ne more izključiti možnosti, da tožnika izpolnjujeta nedvomno visoko zahtevo po dokazovanju presenetljive podobnosti," je zapisala Failla.

Nastopa tudi v filmski uspešnici Barbie. Foto: Reuters
Nastopa tudi v filmski uspešnici Barbie. Foto: Reuters

Jason Brown, odvetnik tožnikov, pa je v izjavi povedal, da "zelo spoštujejo današnje umetnike, vendar je treba v primeru uporabe njihovega materiala zagotoviti ustrezno priznanje in nadomestilo. Veselimo se, da bomo lahko opravili razkritje in zadevo pripeljali na sodišče."

Pesem Levitating z albuma Future Nostalgia Due Lipe je bila na Billboardovi lestvici singlov Hot 100 v ZDA uvrščena 77 tednov, poleg tega je bila kar na prvem mestu Billboardove lestvice ob koncu leta 2021.

Veliko prahu okoli pesmi

Že junija je zvezni sodnik v Los Angelesu zavrnil tožbo, v kateri je bila Lipa obtožena, da je pesem Levitating plagiat floridske reggae skupine Artikal Sound System iz leta 2017.
Druga tožba, vložena 31. julija v Los Angelesu, pa je trdila, da Lipa od glasbenika Boska Kanteja nikoli ni dobil dovoljenja za vključitev njegovega posnetka v remikse skladbe Levitating.