Nemški mojster drznega techna, ambientale in IDM-glasbe je bil v Sloveniji v sklopu prve samostojne turneje po šestih letih. Kot predskupina je nastopila ljubljanska post-pop zasedba YGT.

Glasbenik Apparat v elektronskih krogih velja za enega najpomembnejših izvajalcev vseh časov. Foto: EPA
Glasbenik Apparat v elektronskih krogih velja za enega najpomembnejših izvajalcev vseh časov. Foto: EPA
Apparat v Kinu Šiška

Glasbenik Apparat v elektronskih krogih velja za enega najpomembnejših izvajalcev vseh časov. Od začetkov, ko je s plesnim techno razvratom polnil berlinske klube, se je sčasoma osredotočil na "oblikovanje zvokov namesto beatov" in prešel v bolj ambientalne vode.

Razvoj je bil vsekakor korak v pravo smer, saj albuma Berlinette (2003) in Orchestra of Bubbles (2006), na katerih je sodeloval z nemško producentko in pevko Ellen Allien, še danes veljata za klasike eksperimentalne techno in IDM-glasbe, piše na spletni strani šišenskega centra urbane kulture.

Ob šestih samostojnih izdajah je Apparat širše množice dosegel tudi v sklopu projekta Moderat, v katerem sodeluje z dvojcem Modeselektor in ki je bil leta 2009 izglasovan za najboljši nastop v živo, hkrati pa tudi prek gostovanja pri Johnu Peelu in glasbe za filme ter nanizanke, kot so Kriva pota, Dark ali Uničenje. Rdeča nit Apparatovega ustvarjanja je "izjemna eleganca, ki presega plesišče in ob niansah podrobnosti ter lepote poskrbi za transcendentalno izkušnjo".

Pred nastopom Apparatom je ljubljanska post-pop zasedba YGT predstavila februarja izdani drugi album Sinking Ship.