Glasbeno tekmovanje Vidbir, na katerem vsako leto izberejo, kdo bo Ukrajino zastopal na Evroviziji, je s pesmijo Shadows of Forgotten Ancestors letos osvojila Alina Pash, tako pa si je obetala majsko pot v Torino. To so zdaj po zapletih uradno odpovedali. 14. januarja je namreč ukrajinska narodna radiotelevizija Suspilne organizirala novinarsko konferenco, na kateri so sporočili, da preiskujejo resničnost potovalnih papirjev, ki jih je predložila Alina Pash – leta 2015 naj bi odšla na polotok Krim.

Sorodna novica V Ukrajini zmagala Alina Pash, a nastop v Torinu bi ji lahko preprečil domnevni polet na Krim

Ta je leta 2014 po referendumu pripadel Rusiji, Ukrajina pa priključitve ne priznava. Če bi tja prišla čez kopensko mejo, težav ne bi bilo, če pa je priletela iz Moskve, je šlo za kršenje pravil. Sama je sicer vztrajala, da je na Krim prišla z avtobusom in da tam ni imela nastopa, ampak zasebne opravke. "Dokler preiskava ne bo končana, z Alino Pash ne bomo podpisali pogodbe o udeležbi na Evroviziji," so takrat zagotovili.

Kdo bo zastopal Ukrajino, bo odločila nacionalna televizija

Preiskava je bila očitno končana, televizija Suspilne je namreč potrdila, da je dokončno padla odločitev, da Pash na 66. tekmovanju za pesem Evrovizije ne bo zastopala Ukrajine. Po njihovih besedah naj bi šlo za "medsebojno sporazum med radiotelevizijo, organizacijskim odborom Vidbirja in glasbenico".

Pravila ukrajinskega glasbenega tekmovanja določajo, da lahko novo odločitev, kdo bo zastopal Ukrajino, sprejme sama radiotelevizija. Ukrajinskega predstavnika bo lahko izbrala iz nabora preostalih finalistov, ki so sodelovali v sobotnem nacionalnem izboru.